Prieš senąją Kauno radijo gamyklą – biurų statinių kompleksas

Sparčiai besikeičiantis Kauno Savanorių prospektas netrukus praturtės modernios architektūros statiniais. Jų atsiradimą „palaimino” ir ekspertai.

Kelerius metus užtrukęs Virginijaus Juozaičio parengto projekto, pagal kurį Savanorių prospekte, tiesiai prieš buvusią Radijo gamyklą, ruošiamasi statyti daugiaaukštį statinį, pagaliau, pakartotinai pristatytas, sulaukė ekspertų ir architektų pritarimo. Ligi šiol projektui nepritarta ir dėl abejonių, ar aukštas statinys, atsiradęs Žaliakalnyje, neužgoš netoliese esančios paminklinės Prisikėlimo bažnyčios. Projektų užsakovų norą turėti keliolikos aukštų statinį teks „perkelti” į kitą kurį nors, nuo bažnyčios labiau nutolusį, sklypą.

Kauno miesto savivaldybės ir Architektų sąjungos skyriaus įkurta viešoji įstaiga – Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba – palankiai įvertino specialųjį Savanorių prospekto ir Vaisių gatvelės planą. Tarp šių gatvių atsiras, specialistų kalba, – trys tūriai: dviejų architektų (V. Juozaičio ir Ginto Natkevičiaus) projektuoti statiniai ir per vidurį – automobilių aikštelė.

Dėl pastarosios ekspertai kaip tik ir turėjo priekaištų projektuotojams. Kaip teigia viešosios įstaigos direktorė Jūratė Merkevičienė, tarybos manymu, per didelė prabanga būtų reprezentaciniame rajone ypač brangią žemę naudoti automobiliams statyti. Jau geriau jų aikštelę įrengti po žeme.

„Mes neduodame pasiūlymų, – teigia tarybos vadovė, – tik išsakome pastabas, o kūrėjai ir projekto užsakovai patys turi spręsti, kaip taisyti projektą. Minimo plano atveju pastabų susilaukta ir dėl per stambios statinių struktūros, kuri „nesutartų” su senos Žaliakalnio Vaisių gatvelės užstatymu.

Sutarta, kad ligi šiol visiems labai dėl aukščio „kliuvęs” dar tik projekte esantis V. Juozaičio statinys, kildamas į aukštį, neperžengs 27 metrų ribos.

Tiek šiame, tiek greta atsirasiančiame UAB „Mikrovisatos valda” statinyje, kurio projektą rengia architektas G. Natkevičius, turėtų įsikurti biurai, keletą pirmųjų aukštų palikdami komercinėms įstaigoms.

Beje, „Mikrovisata” Vaisių gatvelėje iš vienkiemių savininkų įsigijo tris sklypus ir galės ten dar ką nors statyti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.