Vartotojo mirties kaina – 80 tūkst. litų

Šalyje yra įmonių, kurios Produktų saugos įstatymą pažeidė 10, 20 ir net 30 kartų, teigia vartotojų teisių gynėjai, ragindami Vyriausybę dvigubinti baudas piktnaudžiautojams.

Pavojingi elektrotechnikos gaminiai, dujinės viryklės, transporto priemonės, žaislai – vien pernai dėl saugos reikalavimų neatitinkančių produktų gamintojams, importuotojams ir paslaugų teikėjams, pasak „Verslo žinių”, buvo iškeltos 79 bylos.

„Tačiau net maksimalios baudos nėra veiksmingos, neatgraso nuo pažeidimų ir neatlieka prevencinės funkcijos, kad į rinką patektų tik saugūs produktai”, – teigia Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovas Feliksas Petrauskas Produktų saugos įstatymo pataisas lydinčiame rašte.

Juolab, aiškina tarnybos specialistai, kad maksimalią baudą galima skirti, jei įmonė „pakartotinai per vienus metus nuo ankstesnio pažeidimo padarė tos pačios rūšies pažeidimą”. Tačiau jei tos pačios rūšies pavojingas produktas rinkai bus pateiktas daugiau nei po metų arba įmonė per metus bandys parduoti skirtingos rūšies pavojingų gaminių – maksimalios bausmės jau nebus galima skirti.

Šią nuostatą siūloma keisti.

Projekte numatyta, kad gamintojams, platintojams, pateikusiems į rinką pavojingų gaminių, taip pat suteikusiems ar teikiantiems pavojingų paslaugų bauda siektų ne 500-5000 Lt, o 500-10000 Lt.

Sveikatai padarytą žalą pasiūlyta įvertinti nuo 10 000 Lt iki 40 000 Lt, o pateikusiems į rinką pavojingų produktų, jeigu jie sukėlė vartotojo mirtį, bauda siektų ne „nuo 20 000 Lt”, kaip yra dabar, o 40 000-80 000 Lt. Beje, ji neatleidžia nuo pareigos atlyginti vartotojams padarytą žalą.

Tačiau kai kuriems, pavyzdžiui, individualiosioms įmonėms ar asmenims, dirbantiems su verslo liudijimu, net įstatyme numatytos minimalios baudos gali būti neproporcingai didelės. Tokiais atvejais, įvertinus visas aplinkybes, jei pažeidimas nepadarė esminės žalos, tarnyba galės už jį skirti mažesnę baudą negu minimali.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos viršininkas Ramūnas Lebedys dienraščiui yra pripažinęs, jog pavojingų produktų nustatoma vis daugiau iš dalies todėl, kad daugėja teisės aktuose įvardijamų tam tikrų medžiagų, priskiriamų prie pavojingų. Tačiau jis abejoja, ar didesnės baudos bus efektyvios.

„Tiesą sakant, nesu įsitikinęs, kad didesnės baudos bus veiksmingesnės. Tačiau ne mes baudžiame įmones – mes nustatome pavojingus gaminius ir bylas perduodame Vartotojų teisių apsaugos tarnybai. Ir nemanau, jog jie dabar taiko daug maksimalaus dydžio baudų”,- sako R. Lebedys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Vartotojo mirties kaina – 80 tūkst. litų"

  1. vvv

    kažin ar ši tvarka ir baudų dydžiai galios verslo magnatams. JUK ČIA LIETUVA

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.