„Žalgiris” atsitiesė savųjų akivaizdoje

Antrąsias Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo rungtynes laimėjo per visą mačą pirmavęs Kauno „Žalgiris”. Kauniečiai namie po atkaklios kovos 87:80 (27:18, 21:24, 27:22, 12:16) nugalėjo Vilniaus „Lietuvos rytą” ir atsirevanšavo už pralaimėjimą sostinėje.

Kaip ir per pirmąsias finalo serijos iki keturių pergalių rungtynes, šį kartą sėkmingiau startavo aikštelės šeimininkai.

Galinga pradžia.
Kauno „Žalgirio” krepšininkai savo varžovus pribloškė taikliomis tritaškių bombomis ir jau po dviejų minučių išsiveržė į priekį 8:0. „Lietuvos ryto” krepšininkai strigo klampioje žalgiriečių gynyboje – sužaidus daugiau nei 7 minutes vilniečiai buvo pelnę vos 6 taškus. Netrukus šeimininkai po Pauliaus Jankūno dvitaškio su bauda ir DaJuano Collinso tolimo metimo per šias varžybas pasiekė didžiausią pranašumą – 26:10. Tačiau pirmojo kėlinio pabaigoje, po sėkmingų žaidėjų keitimų „Lietuvos ryto” ekipa spurtavo 8:1 ir sumažino atsilikimą iki tradicinių per šias rungtynes 9 taškų.

Trenerių dvikova

Per antrąjį kėlinuką vyko itin aštri taktinė komandų trenerių dvikova. Tarsi iš gausybės rago pasipylė žaidėjų keitimai, treneriai stengėsi išnaudoti turimus rezervus. Per keitimų dvikovą iš pradžių išryškėjo vilniečių pranašumas. Pradėję geriau gintis ir sėkmingiau atakuoti varžovų krepšį, svečiai po Kenano Bajramovičiaus dvitaškio su pražanga dar labiau priartėjo – 36:40. Po pirmosios kauniečių minutės pertraukėlės šeimininkai aktyviai į žaidimą įsisliejusių Dainiaus Šalengos ir Manto Kalniečio pastangomis susigrąžino 9 taškų pranašumą. Vis dėlto baigiantis antrajam kėlinukui Vilniaus krepšininkai įsūdė penktąjį tritaškį, ir ilsėtis abi komandos išėjo šeimininkams pirmaujant 48:42.

Per nervų karą kauniečiai buvo ramesni

Svečiai sėkmingiau pradėjo trečiąjį kėlinuką ir po Holliso Price’o tritaškio bei Marijono Petravičiaus dvitaškio jų atsilikimas sumažėjo iki 3 taškų (47:50). Per permainingas rungtynes staigmeną pateikė Damiras Markota. Kurį laiką aikštelėje pasižymėjęs netaikliais metimais ir klaidomis, kėlinio viduryje kroatas pelnė 8 taškus iš eilės ir padėjo šeimininkams atitrūkti.

Tačiau lemiamą kėlinuką kauniečiai pradėjo vangiai. Tuo pasinaudoję svečiai po Artūro Jomanto dvitaškio iš po krepšio skirtumą sumažino iki 2 taškų (74:76). Rungtynių įtampa pasiekė apogėjų, o aikštelėje įsivyravo chaotiškas žaidimas. Vis dėlto pirmieji nusiramino šeimininkai. Raminamųjų „išrašė” labiausiai patyrę krepšininkai – M.Brownas ir Eurelijus Žukauskas taikliais metimais šeimininkų pranašumą padidinę iki 6 taškų (82:76). Iki rungtynių pabaigos likus pusantros minutės vilniečių puolėjas Matthew Nielsenas atsilikimą sumažino iki 4 taškų (80:84), tačiau šeimininkus į priekį pastūmėjo ir vieną baudos metimą bei dvitaškį pataikęs Goranas Jurakas, taip pat sėkmingai gynyboje sužaidęs D.Markota. Finalinė rungtynių sirena užfiksavo šeimininkų pergalę 87:80.

Komentarai po mačo

Per po rungtynių vykusią spaudos konferenciją vyriausiasis „Lietuvos ryto” treneris serbas Aleksandras Trifunovičius, pasveikinęs žalgiriečius laimėjus pergalę, akcentavo prastą varžybų pradžią ir lemiamais momentais padarytas klaidas. „Prastai pradėjome rungtynes, to negalime sau leisti žaisdami su tokiu varžovu. Manau, būtent dėl prastos rungtynių pradžios ir pralaimėjome šią dvikovą. Leidome „Žalgiriui” įgyti pasitikėjimo savo jėgomis ir turėjome visą laiką juos vytis. Ketvirtajame kėlinyje jau buvome beveik perėmę iniciatyvą, vienu metu atsilikinėjome tik dviem taškais, turėjome kamuolį ir galimybę išlyginti ar persverti rezulatą, bet taip ir nesugebėjome užpulti. Klydome, prasižengėme puldami. Tai buvo lemiamas rungtynių momentas, po kurio netekome galimybės kovoti dėl pergalės”, – pralaimėjimo priežasčių ieškojo vilniečių ekipos strategas.

Kol kas šį sezoną per Lietuvos krepšinio grandų dvikovas sėkmė šypsojosi savo aikštėje žaidusioms komandoms. Apie tai užsiminė ir „Žalgirio” komandos kapitonas Eurelijus Žukauskas, pripažinęs, kad siekiant čempionų titulų teks iškovoti pergalę ir svečiuose. „Visos finalo rungtynės turbūt bus panašios – kova vyks iki paskutinės minutės. Šiandien visi buvome susikaupę, kovėmės netausodami jėgų, be abejo, padėjo ir namų sienos. Dabar stengsimės nugalėti varžovus jų arenoje”, – sakė E.Žukauskas.

Vyriausiasis „Žalgirio” treneris Rimantas Grigas, komentuodamas pergalingai pasibaigusias rungtynes, atkreipė dėmesį į sėkmingą kovą dėl atšokusių kamuolių, tačiau neslėpė, kad antroje rungtynių dalyje klaidų buvo per daug. „Skirtingai nuo rungtynių Vilniuje, šį kartą laimėjome kovą dėl atšokusių kamuolių, be to, gerai pataikėme tritaškius. Jaudina daugybė klaidų antroje rungtynių dalyje. Neatsakingi perdavimai suteikė vilniečiams šansų. Vis dėlto buvome stipresni, visą laiką pirmavome, todėl esame verti pergalės”, – samprotavo kauniečių ekipos strategas. R.Grigas išskyrė ir atsarginių „Žalgirio” krepšininkų, pirmiausia – M.Kalniečio žaidimą. „Džiugu, kad Mantas Kalnietis pamažu įsijaučia į savo vaidmenį, tikimės, kad jis sėkmingai pakeis vis dar negalintį žaisti Marką Popovičių. Bent jau šiandien Mantas puikiai atliko Popo vaidmenį”, – santūrių pagyrų negailėjo R.Grigas.

Pats krepšininkas po rungtynių tinklalapio basketnews.lt žurnalistui sakė, kad šios rungtynės leido vėl pajusti žaidimo skonį. „Gavau pasireikšti, o kai daugiau žaidi, kas nors ir išeina. Prisiminiau, kad vėl galiu žaisti krepšinį, psichologinė įtampa atslūgo. Kai ilgiau pabuvau aikštelėje, pasijutau laisvai, tad neblogai ir sekėsi. Aišku, visada norisi žaisti ilgiau. Svarbiausia, kad šiandien laimėjome”, – pergale džiaugėsi M.Kalnietis.

STATISTIKA:

„Žalgiris”: D.Collinsas 18 (7 rez. perd., 5 kld.), M.Brownas ir D.Markota (7 atk. kam.) – po 15, J.Mačiulis 11, M.Kalnietis 7, E.Žukauskas (5 atk. kam., 4 blok. metimai) ir P.Jankūnas – po 6, G.Jurakas 5, D.Šalenga 4. „Lietuvos rytas”: K.Bajramovičius 18 (6 atk. kam.), Ch.Eidsonas 16, H.Price’as 14, M.Nielsenas 10 (8 atk. kam., 4 kld.), M.Petravičius 9, A.Jomantas 7, R.Štelmaheris 6, (M.Lukauskis, A.Šležas).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.