Estijos URM vadovas nemato požymių, kad Rusija nori pagerinti santykius su Vakarais

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Uramas Pejetas) netiki, kad Rusija nori pagerinti santykius su Vakarais.
Jo nuomone, pats faktas, kad naujas Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas surengs pirmuosius užsienio vizitus į Kazachstaną ir Kiniją, yra „ženklinis”.

„Putinas pirmiausia pabuvojo Baltarusijoje, kur yra totalitarinis režimas, kuriam Europa įvedė sankcijas. D.Medvedevas vyks į Kazachstaną”, ir šiuo požiūriu vaizdas geresnis”, – sakė U.Paetas penktadienį išspausdintame interviu laikraštyje „Parnu Postimees”.

„Kai dėl santykių su Vakarų pasauliu, tai prezidento pasikeitimas pats savaime suteikia pokyčių galimybę, jeigu tam yra noro, – pažymėjo URM vadovas. – Tačiau aš nelabai skubu patikėti, kad Rusija pasirengusi žengti didelį žingsnį santykių su Vakarų Europa gerinimo link, ypač turint omenyje tai, kas vyksta dėl Gruzijos ar dėl Kosovo”.

Jo nuomone, „tikro noro pagerinti santykius nematyti. Birželio pabaigoje vyks Europos Sąjungos ir Rusijos viršūnių susitikimas, galbūt ten bus galima padaryti preliminarias išvadas”.

URM vadovas pritarė tam, kad būtų pradėtos ES ir Rusijos derybos dėl naujo strateginės partnerystės susitarimo sudarymo: „Šios derybos – vieta, kur galima kalbėtis su Rusija. Visada geriau kalbėti nei nekalbėti”.

Drauge jis pažymėjo, kad čia svarbiausia – išsaugoti ES vienybę.

„Jeigu Rusija jaučia, kad su ES šalimis galima tvarkyti reikalus dvišaliu pagrindu ir nesikreipti į visą ES, tai ji tuo tučtuojau pasinaudos”.

„Estijai dvišalis požiūris visiškai netinka”, – pabrėžė užsienio žinybos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.