Abchazija ties karo riba

Įtampa Gruzijos – Abchazijos demarkacinės linijos zonoje auga kiekvieną dieną. Rusija didina savo karinį kontingentą ir atvirai deklaruoja, kad jos potencialus priešininkas – Gruzija.

Didina pajėgas.
Rusijos politinius veiksmus Abchazijos atžvilgiu, kaip ir reikėjo tikėtis, lydi karinė grėsmė. Pastarosiomis dienomis, abejose demarkacinės linijos pusėse buvo telkiamos pajėgos. Rusijos karinis kontingentas separatistiniame regione taip pat didinamas. Taikdarių mandatu prisidengę Rusijos kariškiai net nebemėgina vaidinti taikos palaikymo misijos. Jų priešininkas aiškus – tai Gruzija, o į abchazų ginkluotąsias formuotes „taikdariai” žiūri kaip į sąjungininkus galimame kariniame konflikte su Gruzija.

Šiuo metu Abchazijoje dislokuota daugiau nei 2 tūkst. rusų kareivių. Rusijos gynybos ministerija teigia, kad dėl neva Gruzijos keliamos grėsmės, artimiausiu metu kareivių skaičius bus padidintas iki maksimaliai Jungtinių Tautų (JT) mandato leidžiamo skaičiaus – 3 tūkst. kareivių. Gruzija reikalauja išvesti papildomus rusų dalinius, o vienas svarbiausių jos reikalavimų – Rusija turi pateikti savo dalinių dislokacijos duomenis. Šį reikalavimą Rusija ignoruoja jau seniai – rusų pajėgų dislokacija derinama tik su Abchazijos puse.

Pergalė informacijos kare

Pastarąją santykių krizę lėmė Rusijos sprendimas atšaukti Abchazijai taikytus apribojimus ir užmegzti tiesioginius santykius su separatistais. Buvęs prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija turi ginti visus Abchazijos gyventojus, kurių dauguma turi Rusijos pilietybę. Daryti tą patį jis paragino ir kitas Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) nares. Praėjusio mėnesio pabaigoje Gruzijos Užsienio reikalų ministerija sudarė pretenzijų Maskvai sąrašą, kurį V.Putinui telefonu išdėstė Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis.

Rusija ignoruoja Tbilisio priekaištus ir tvirtina, kad jos pajėgų konflikto zonoje didinimas visais atžvilgiais yra teisėtas, nes atitinka 1994 metais priimtą sprendimą „Dėl kolektyvinių taikos palaikymo pajėgų naudojimo Gruzijos – Abchazijos konflikto zonoje”. Rusijos gynybos ministerija taip pat tvirtina, kad didinti kontingentą ją neva verčia agresyvūs Gruzijos veiksmai – kariuomenės skaičiaus didinimas pasienyje ir žvalgybinių Gruzijos lėktuvų skrydžiai virš Abchazijos teritorijos. Vieną tokį lėktuvą rusų aviacija jau numušė, bet nepaisant akivaizdžių įrodymų, atsisako tai pripažinti.

Rusija jau perdavė duomenis apie papildomų dalinių dislokaciją ir užduotis JT stebėtojų misijai, kurios vadovybė pripažino, kad Rusijos veiksmai nepažeidžia tarptautinių reikalavimų. Tai buvo svarbi politinė Rusijos pergalė, suteikianti Rusijai pranašumą informaciniame kare. Be to, prieš keletą dienų, Abchazija pasiūlė Rusijos armijai be jokių apribojimų naudotis savo teritorija. Rusijos Gynybos ministerija pareiškė, nesvarstanti tokios galimybės, tačiau aišku, kad tai – tik formalumas, nes Abchazijos teritoriją jau ne vienus metus kontroliuoja būtent Rusijos pajėgos.

Tarptautinės pastangos

Tuo metu, kai Rusija ignoruoja savo tarpininkės funkcijas, jų imasi JAV. Į Abchaziją gegužės 10 – 11 dieną atvyksta aukšto rango JAV diplomatų delegacija, kuri turėtų susitikti su abejų konfliktuojančių pusių atstovais, nevyriausybinėmis Abchazijos organizacijomis bei JT pareigūnais. Vašingtonas jau kreipėsi į Rusiją, siūlydamas atšaukti jos sprendimus Abchazijos atžvilgiu. Taip pat kreiptąsi ir į Gruziją, kuriai patariama susilaikyti ir nenaudoti karinės jėgos. Panašią poziciją išsakė ir NATO vadovybė. Aljanso atstovai realistiškai įvertino susidariusią situaciją ir pareiškė, kad Rusijos kontingento didinimas, nors ir yra teisėtas, gali tik padidinti įtampą konflikto zonoje.

Gruzija teigia nesiruošianti kariniam konfliktui ir deklaruoja pasiryžimą spręsti problemas tik diplomatinėmis priemonėmis. Apie konfrontacijos su Rusija žalą neseniai kalbėjo ir Gruzijos dvasinis lyderis katolikosas – patriarchas Ilija II-asis. Jis pareiškė, kad ginkluotas konfliktas tarp Rusijos ir Gruzijos yra neįmanomas dalykas. Prioritetinė Gruzijos veiksmų kryptis, kaip ir anksčiau, lieka kuo aktyvesnio tarptautinio tarpininkavimo skatinimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.