Į darželį – su savo pagalvėmis

Sveikatos saugos kontrolės skyriaus specialistų atliktas Panevėžio miesto vaikų lopšelių-darželių patikrinimas ir viešai paskelbti bauginantys jo rezultatai išgąsdino miesto valdžią. Visose miesto ikimokyklinėse įstaigose vaikams ir nejauku, ir nesaugu, teritorijų, pastatų, patalpų, langų, stogų, santechnikos įrengimų, inventoriaus būklė beveik visur labai prastos būklės.

Pagal higienistų išvadas parengtas ikimokyklinių įstaigų higienos būklės gerinimo planas, o jį įgyvendinti vaikų darželių vadovams pasiūlyta įstaigų lėšomis, – tai yra, kaip kas išmano.

Pasak Švietimo skyriaus vyresniosios specialistės Editos Tinkūnienės,

pakeisti langus, suremontuoti stogą ar atlikti kitus brangiai kainuojančius darbus prisidės ir Savivaldybės administracija, skirdama Savivaldybės lėšas pagal numatytą eiliškumą.

E. Tinkūnienė sutinka, kad ikimokyklinių įstaigų finansavimas tikrai labai skurdus.

„Didžiausia bėda, kad dauguma darželių seniai statyti, jie gyvuoja jau 30-40 metų, jiems pirmiausia reikalingas kapitalinis remontas, o to savo lėšomis įstaigos nepadarys. Tačiau pasirūpinti patalyne, baldais, indais galima, juk vis dėlto gaunama ir 2 procentų parama iš tėvų pajamų mokesčio, ir 50 centų mokestis įstaigos reikmėms už kiekvieną vaiko lankytą dieną”, – „Panevėžio balsui” sakė ji.

Vaikų darželį „Žibutė” lankančio vaiko mama įsitikinusi, kad priimant tokius sprendimus turėtų būti tam skiriama ir lėšų.

„Tėvai ir taip moka po 50 centų už dieną ūkinėms darželio reikmėms. Nešam muilą, servetėles, tualetinį popierių. O dabar paskelbta, kad reikia rūpintis dar ir pagalvėmis. Tikiu, kad pagalvės jau tikrai senos ir jas reikia keisti. Bet, pasirodo, tam lėšų visiškai neskirta. Tėvai turės pirkti naujas pagalves. Ar tai ne per daug?” – stebisi moteris.

Higienistų teigimu, beveik pusėje vaikų darželių trūksta patalynės. Lovos išlūžusios, be kieto pagrindo, įlinkusios, vielomis suraišiotos. Pūkinės pagalvės – dešimtmečiais nevalytos, grasinančios vaikams alergija.

„Pagalves išvalyti labai brangu, seniai laikas keisti. Kadangi tam lėšų dabar tikrai neturime, tai paprašėme tėvelių atnešti po pagalvę. Ji reikalinga ne darželiui, o kad vaikui būtų patogiau miegoti. Ant pagalvių galima išsiuvinėti, užklijuoti ženklą, o kai vaikas atostogaus ar išeis iš darželio, tai tėvai pasiims ir pagalvę”, – sako direktorė Dalia Mačiukienė.

Pasak direktorės, tai nebuvo reikalavimas – iš daugiau kaip šimto darželį lankančių vaikų ant savų pagalvių miega kiek daugiau nei dvidešimt.

Daugelyje vaikų darželių problemų daugybė: teritorijos neaptvertos arba aptvertos netinkamai. Didelį nerimą sveikatos saugos specialistams sukėlė teritorijose esantys įrenginiai – jie netvarkingi, sulūžę, nesaugūs. Takeliai, grindiniai taip pat apleisti, išsiklaipę, išdaužyti. Trečdalyje miesto vaikų darželių pralaidi stogų danga, beveik visur nesandarūs mediniai langai. Beveik visur būtina remontuoti tualetus, prausyklas, virtuvėles, skalbyklas – jie nebeatitinka higienos reikalavimų. Taip pat beveik visur susidėvėję santechnikos įrenginiai.

Švietimo skyriaus sudarytas būklės gerinimo planas – visų vaikų darželių direktorių stalčiuose, tik kaip jį be pinigų pavyks įgyvendinti – direktorės nežino. Net išvadas pateikę higienistai supranta, kad ikimokyklinių įstaigų vadovai ne viską gali išspręsti patys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.