Realūs piratai baudžiami, virtualūs – nesugaunami

Per šių metų sausio – kovo mėnesius Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (ANVA) kartu su policijos pareigūnais iš šalies prekyviečių išėmė per 46 tūkst. nelegalių laikmenų. Iš jų 34 tūkst. buvo su filmų įrašais, 11 tūkst. – su muzikos įrašais, 400 – su žaidimais.

Be to, uždarytos keturios nelegalių kopijų gamyklos, buvo nuolat atliekami reidai įvairiose šalies miestų prekyvietėse. ANVA skaičiavimu, tokio įrašo kainai rinkoje vidutiniškai siekiant 25 litų, dėl nelegalios produkcijos autorių teisių turėtojai galėjo patirti apie 1 mln. 154 tūkst. litų žalą.

O štai piratavimą internete suvaldyti kur kas sunkiau. Nors per pirmuosius 2008 m. mėnesius iš keitimosi bylomis sistemų ANVA išėmė daugiau kaip 26 tūkst. nelegalių filmų, muzikos kūrinių ir žaidimų, tai tėra lašas jūroje.

Pasak ANVA pirmininko Vyto Simanavičiaus, piratiniai įrašai internete plinta kosminiu greičiu. Piratinių filmų plitimo centrais tampa šalys, kuriose pristatomi naujausi filmai. Ten jau premjeros dieną internete galima rasti piratų paskelbtas nelegalias šių filmų kopijas.

Daugiausia svetainių, kuriose keičiamasi nelegaliomis bylomis, yra Italijoje, Švedijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje, Rusijoje, Rumunijoje. Kadangi internetas neturi sienų, nelegalūs įrašai greitai paplinta po visą pasaulį, o su tokiomis svetainėmis kovojančios organizacijos dažniausia būna bejėgės.

Kaip teigė V.Simanavičius, žmonės dar nesupranta, kad piratinė veikla – tai ne tik nuostolis autorių teisių turėtojams, kūrėjams, bet ir valstybei, todėl žmones būtina šviesti.

„JAV iš pradžių atliekami tyrimai, kiek parsisiunčiama ar nusiperkama piratinių įrašų, o paskui vaikams parengiama metodinė programa, mokanti, kodėl negalima naudotis nelegalia produkcija. Vėlesni tyrimai rodo, kad nelegalių filmų, muzikos ir žaidimų pirkimas ir siuntimas sumažėja, vaikai netgi patys prašo tėvų pirkti jiems legalią produkciją. Taigi švietimo programa veiksminga. Gaila, kad tokios nėra Lietuvoje”, – kalbėjo V.Simanavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.