Honkonge, kur nešamas olimpinis deglas, per protestus suimta maždaug 20 žmonių

Honkongo policija penktadienį po nedidelių peštynių prie olimpinio deglo maršruto sulaikė maždaug 20 žmonių.
Vienoje pagrindinių miesto gatvių, kuria buvo nešamas deglas, Kinijos šalininkai ir kovotojai už demokratiją stumdė vieni kitus, pranešė reporteriai.

Olimpinio deglo, kurį visame pasaulyje persekiojo protestai, nešimo etapas Honkonge protestuotojams turbūt yra paskutinė proga padidinti spaudimą Kinijai dėl Tibeto ir žmogaus teisių. Šeštadienį olimpinė ugnis bus nunešta į žemyninę Kiniją.

Tačiau didėja ir Kinijos šalininkų nepasitenkinimas dėl tarptautinės kritikos Pekino komunistinės valdžios adresu.

Per vieną penktadienio incidentą policija nutempė maždaug tuziną kovotojų už demokratiją, susipešusių su kokiu šimtu Kinijos šalininkų, kurie, pareigūnams nuvedant protestuotojus, džiaugsmingai šūkavo ir plojo.

„Jie remia žmogų, kuris išdavė mūsų šalį”, – sakė 24 metų Yvette Dhang (Ivet Dhang), turėdama omenyje tremtyje gyvenantį Tibeto dvasinį lyderį Dalai Lamą.

Ji pasakojo, kad atvyko iš Kinijos Šanchajaus miesto „paremti deglo nešimo”, kurį ypač dideli protestai temdė Londone ir Paryžiuje.

Honkongo gyventojas Wang Kuei Shengas (Vang Kuei Šengas) sakė, kad policijos nuvesti protestuotojai buvo „ramybės drumstėjai” ir kad olimpiada ir deglo estafetė Honkonge yra „laimingiausia akimirka kinų liaudžiai”.

Protestuotojai laikė plakatus, kuriuose Kinija raginama paleisti disidentus ir suteikti Honkongui visišką rinkimų teisę, kuri buvo pažadėta, kai kolonijinė valdytoja Didžioji Britanija 1997 metais grąžino šią teritoriją Kinijai.

Per kitą incidentą maždaug 10 Tibeto rėmėjų, kuriuos Kinijos rėmėjai vis pertraukdavo, buvo susodinti į policijos automobilį. Tuo metu Kinijos šalininkai plojo.

„Tai pirmasis Kinijos miestas, į kurį atvyksta deglas. Norėjome parodyti, kad kinai gali racionaliai diskutuoti apie Tibetą”, – sakė protestuotoja Christina Chan (Kristina Čan), kurią policija paskui nuvedė šalin.

Demonstracijas visame pasaulyje išprovokavo nuo kovo 14 dienos Tibete taikomos griežtos priemonės, kurių buvo imtasi protestams prieš kinų valdymą šiame Himalajų regione virtus smurto protrūkiu.

Tibeto vyriausybė tremtyje sako, kad dėl kinų priemonių, tarp kurių buvo ir regiono uždarymas užsienio žurnalistams bei turistams, žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

Tuo tarpu Kinija tvirtina, kad „tibetiečių riaušininkai” nužudė 20 žmonių, bet pirmadienį valstybinė žiniasklaida pirmą kartą pranešė, kad policija nušovė vieną Tibeto nepriklausomybės siekusį „sukilėlį”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.