Motinoms sveikinimai skrieja internetu

Žaibiškai išpopuliarėjusios bendravimo programos sujungia skirtingose šalyse gyvenančias šeimas

Pasaulis, užuot išsikraustęs iš proto, pirmiau persikėlė į internetą. Elektroninės komunikacijos priemonės akimoju pavergė žmoniją. „Gal ir gerai, – gūžtelėjo pečiais Anglijoje antrus metus verslo administravimą studijuojanti Aušra. – Ar įsivaizduojate, kiek mamų Motinos dienos proga bus pasveikintos per „Skype” programą?”

Eilėraštis su „Skype” simboliais

Įdomus galvosūkis. Pasaulyje „Skype” paslaugomis naudojasi maždaug 309 mln. žmonių. Kiek jų pirmąjį gegužės sekmadienį sulauks sveikinimų su Motinos diena, pasakyti nelengva. Tiesą sakant, net ir nereikia – juk tai tik skaičiai. Mamos dienai artėjant labiau norisi kalbėti apie jausmus.

Aušra viename Klaipėdos rajono kaime gyvenančiai mamai per „Skype” nusiųs žinutę. Veikiausiai tai bus eilėraščio, kurį mamai deklamavo dar būdama pirmokė, fragmentas.

„Kam laužyti tradicijas? Užtenka, kad sveikinimo forma keičiasi, turinys tegu lieka tas pats”, – šypsojosi 23 metų mergina.

Į tekstą ji ketina įpinti jausmus išreiškiančių simbolių: gėlę, bučinį ir širdelę. Žinutės pabaigoje vietoj taško įkomponuos meškučio apkabinimą.

„Panašiai, tik kitomis kalbomis, mamas sveikins ir mano bičiuliai – indas, makedonas, švedė. Matyt, be to neapsieis ir kiti žmonės, kuriuos nuo namų skiria didelis atstumas”, – neabejojo Aušra.

Anūkę išvydo per kamerą

Vilnietę Danguolę Vasiliauskienę keleriems metams dirbti į Olandiją išvykęs sūnus Motinos dienos proga irgi sveikindavo per „Skype”. Tiesa, 68 metų moteriai internetinė telefonija pasirodė mielesnė už tekstines žinutes.

„Plepėti lengviau nei rašyti”, – tikino ji. Iš už poros tūkstančių kilometrų atskriejantys sveikinimai D.Vasiliauskienei glostė širdį.

„Tačiau tai – tik smulkmena. Tas jausmas toli gražu neprilygsta išgyvenimams, patirtiems, kai per „Skype” pirmąkart išvydau Olandijoje gimusią anūkę”, – su džiaugsmu prisiminė močiute tapusi moteris.

Su šeima išvykdamas į Olandiją sūnus Laimonas tėvus Danguolę ir Juozą Vasiliauskus išmokė naudotis „Skype” programa. Paklausta, kaip sekėsi išmokti naudotis šia bendravimo internetu priemone, D.Vasiliauskienė numojo ranka.

„Nėra ko ten mokytis, viskas labai paprasta. Tereikia žiūrėti, dega ugnelė ar ne. Jei rutuliukas žalias, jungiesi ir kalbi. Jei pilkas, perbrauktas iksu, lauki”, – naudojimosi „Skype” pradžiamokslį dėstė D.Vasiliauskienė. Su užsienyje gyvenusiu sūnumi ji susisiekdavo kiekvieną vakarą. „Visai nejautėme atstumo, – tikino moteris. – Trejų metų anūkėlė per kamerą rodydavo piešinius, baleto žingsnelius,

padeklamuodavo eilėraščių. Gimusi Rūtelė paguguodavo, mačiau, kaip ji auga, – keleri metai praėjo žaibiškai. Ir viskas dėl tos „Skype” programos.”

„Džiaugiamės, kad tokias technologijas prigyvenome. Kadaise telefonu susisiekti su užsieniu atrodė labai pažangu, tiesiog stebuklas. Įsivaizduojate, gyvenome tais laikais, kai net televizorių nebuvo. O dabar! Sunkiai protu suvokiama”, – technologijų progresu stebėjosi septyniasdešimtmetis J.Vasiliauskas.

Mamos nėra kontaktų sąraše

„Skelbiu konkursą tapti 222 kontaktu mano „Skype” sąraše”, – neseniai „Skype” nuotaikos eilutėje užrašė viename verslo žurnale dirbanti Toma Jonuškaitė. Solidų „Skype” draugų kraitį ji sukaupė per daugiau nei trejus metus. Naujosiomis technologijomis besidominti mergina prie estų sukurto „Skype” prisijungė vos jam pasirodžius.

2007 m. žurnalistų ir žiniasklaidos priemonių apdovanojimuose už novatorišką požiūrį ir sėkmingai įgyvendintas naujas idėjas profesinėje veikloje T.Jonuškaitė buvo apdovanota už „Skype” naudojimą rengiant interviu.

Į savo „Skype” žurnalistė įtraukia tiek darbinius, tiek asmeninius adresatus. Viename sąraše galima rasti šeimos narių, giminaičių, draugų, bendradarbių ir partnerių vardus. Tačiau žodžio „mama” tarp poros šimtų įrašų neaptiksime.

Su Škotijoje šiuo metu gyvenančia mama T.Jonuškaitė bendrauja elektroniniais laiškais ir telefonu.

„Internetu ji naudojasi tik bibliotekoje, todėl „Skype” nereikalingas. Dažnai rašinėjuosi su seserimis. Dvynė gyvena Vilniuje, o jaunėlės Utenoje”, – pasakojo mergina.

„Always online” (visada prisijungusi – red. past.) – taip galima apibūdinti T.Jonuškaitę. Ji bent kelis kartus per dieną atnaujina „Skype” nuotaikų eilutę.

„Po to pajuntu paūmėjimą, žmonės ima klausinėti, reaguoja į užrašą. Jei neturiu laiko atsakinėti, pasidarau „nematoma”. Pastebiu, kad ir „Skype” atsiranda bendravimo kultūra, tam tikras etiketas. Anksčiau žmonės nepaisydavo ženkliuko „Netrukdyti”, dabar vis dažniau į jį atsižvelgia. Jei nuotaikos eilutėje įdedu užklijuotas lūpas, iš viso nekalbina”, – džiaugėsi „Skype” gerbėja.

Rašydama žinutes ji kompensuoja stoką bendravimo su tais žmonėmis, kuriems dažniausiai pritrūksta laiko.

„Tačiau stengiuosi neįklimpti, kontroliuoju save, kitaip netekčiau marių laiko. Siekiu, kad bendravimas būtų kokybiškas, o ne tušti plepalai”, – tikino T.Jonuškaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.