Vietoje pietų – narkotikai

Narkotikų prekeivių įžūlumas tapo beribis. Kvaišalai buvo brukami vaikams tiesiog mokyklos kieme.

Bandė nemokamai

Centrinėje miesto dalyje, kur šalia viena kitos yra Siuvimo ir paslaugų verslo mokykla, Jaunimo centras, Simono Dacho vidurinė mokykla bei Stasio Šimkaus konservatorija, iki šios savaitės vidurio narkotikų prekeiviai atvirai siūlydavo ir pardavinėdavo kvaišalus.

Čia dienos viduryje bet kuris mokinys galėdavo nusipirkti „žole” vadinamų kanapių bei psichotropinio poveikio medžiagų, dažniausiai amfetamino. Narkotikų prekeiviai ne tik parduodavo kvaišalus jų prašiusiems, bet ir brukdavo juos pirmą kartą sutiktiems moksleiviams.

Skverelyje netoli S.Dacho mokyklos ant suolų sėdinėjantys, vaikštinėjantys Puodžių gatve palei Siuvėjų mokyklą bei automobiliuose šalia Santuokų rūmų tūnantys kvaišalų prekeiviai paauglius ir net vaikus dažniausiai užkalbindavo lyg netyčia. Pokalbis nuo prašymo pridegti cigaretę ar nekalto klausimo apie tai, kur būsimoji auka mokosi, pereidavo prie to, kaip jaunimas atsipalaiduoja nuo pernelyg didelės įtampos mokykloje.

Pirmą kartą pabandyti narkotikų neretai jie pasiūlydavo nemokamai. „Nebijok, tau bus labai gerai, atsiras jėgų, greitai paruoši pamokas ir viską lengvai suprasi, paskui išsimiegosi ir pabusi pailsėjęs”, – ragindavo prekeiviai.

Slapta stebėjo pardavimą

Trečiadienį po pietų uostamiesčio centre vyko trilerio vertas siužetas. Pareigūnai slapta stebėjo, kaip narkotikų prekeivis moksleiviui pardavė kvaišalų. Tačiau įvykio vietoje narkotikų platintojas nebuvo sulaikytas. Pareigūnai sekė jį toliau, norėdami daugiau sužinoti apie nusikaltėlių sandėlį, ryšius bei bendravimo ratą.

Netrukus įvyko sulaikymo operacija. Į areštinę pateko trys įtariamieji. Vienas jų – nepilnametis, kiti du jau suaugę, tačiau jauno amžiaus.

Vieno įtariamojo namuose aptikta policijos specialiai pažymėtų pinigų, kuriais buvo sumokėta už narkotikus. Šiandien Klaipėdos apylinkės teisme bus sprendžiama, ar suimti įtariamuosius.

Pažadėjo neišduoti

Pirmieji apie šalia mokyklų veikiančius narkotikų pardavėjus įtarė pedagogai. Kartą vienoje minėtų mokyklų pedagogai kalbėjo su mokiniais apie narkotikų žalą ir paprašė pranešti, jei kas ką žino apie kvaišalų platinimą mokyklos prieigose. Mokyklos vadovė užtikrino mokinius, kad garantuos anonimiškumą ir apgins juos nuo viešumo bei nusikaltėlių.

Netrukus po šio pokalbio į direktorės kabinetą vienas po kito pradėjo eiti mokiniai. Tai, ką jie papasakojo, privertė vadovę žengti ryžtingą žingsnį – kreiptis į Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnus.

Mokiniai tikino, kad narkotikų prekeiviai visiems puikiai pažįstami, jie nesislapsto ir net pirmą kartą matomiems paaugliams siūlo savo prekę. Paaugliai pasakojo, kur ir kada galima sutikti kvaišalų pardavėjus. Jų teigimu, kvaišalai būdavo parduodami net pradinukams. Vaikai atviravo, kad narkotikų prekeivių netrikdydavo tai, kad neretam pirkėjui tebūdavo vos dešimt metų.

Moksleiviai pasakojo, kad parkelyje prie mokyklos besisukiojantys prekeiviai per mėnesį uždirba iki 10 tūkstančių litų.

Prasidėjo apie pusantro mėnesio trukęs sekimas. Reikėjo surinkti neginčijamų įrodymų, kad vaikus nuodijantys nusikaltėliai negalėtų išsisukti.

Operacija sėkmingai baigta trečiadienį popiet. Vakar visą dieną pareigūnai aiškinosi, koks kurio sulaikytojo vaidmuo nusikalstamo verslo grandinėje.

Rado kvaišalų ir pinigų

Šįkart pradėto tyrimo pareigūnai nekomentuoja. Vakar oficialiai pranešta apie kitą sėkmingą policininkų surengtą operaciją, kai buvo išaiškintas narkotikų tiekėjas. Vasario ir kovo mėnesiais 32 metų Darius Zymanas narkotikų pirkėju apsimetusiam žmogui pardavė kokaino ir kanapių.

D.Zymano namuose atlikus kratą rasta apie 40 gramų kokaino, 13 maišelių su kanapėmis, per 680 psichotropinio poveikio tablečių MDMA, elektroninės svarstyklės su ant jų likusiais narkotikų pėdsakais bei nemažai pinigų: litų, dolerių ir eurų.

Įtariamajam pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotikų, turint tikslą juos platinti. Už tai jam gresia iki 10 metų nelaisvės.

D.Zymanas suimtas, jam skirtas areštas iki birželio pradžios. Anksčiau šis įtariamasis buvo teistas už piktybinį chuliganizmą bei savavaldžiavimą.

Paleido po poros valandų

Prieš keletą metų S.Šimkaus konservatorijos vadovė Loreta Jonavičienė pati pranešė bendruoju policijos budėtojų telefonu apie tai, kad moksleiviams siūlyta narkotikų. Netrukus prie konservatorijos atvažiavo policijos mašina ir sučiupo kvaišalų pardavėją.

Tada nemažai išgąsčio patyrė ir apie tai direktorei pranešę studentai. Mat pareigūnai kelis mokinius taip pat kaip nusikaltėlius privertė kieme stovėti išsižergus ir pakėlus rankas.

Tada direktorę labiausiai sukrėtė tai, kad jau po poros valandų narkotikų prekeivis vėl sukinėjosi prie konservatorijos pastato ir ieškojo jį išdavusių studentų, ketindamas jiems atkeršyti.

Nors bandymas užkirsti kelią studentų pratinimui prie narkotikų tąkart direktorei nepavyko, L.Jonavičienė įsitikinusi, kad kiekvienas suaugęs žmogus privalo nenutylėti ir pranešti apie kiekvieną nusikaltimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.