Briuselis: LEO LT gali pažeisti europinę teisę

Europos Komisija patvirtina, kad LEO LT gali pažeisti europinę teisę ir atmeta Ignalinos jėgainės darbo pratęsimo galimybę Tai dienraščiui „Respublika” patvirtino už energetiką atsakingo Europos Sąjungos (ES) komisaro Andrio Piebalgo biuras.

Atsakymuose A. Piebalgo biuras kalba itin diplomatiškai, tačiau patvirtina europarlamentarės Onos Juknevičienės teiginius, esą LEO LT gali pažeisti keletą ES teisės aktų – Elektros direktyvos, Susijungimų reglamento ir Euratomo sutarties. ES komisaro biuras taip pat patvirtino, kad Vyriausybės konsultantas Aleksandras Abišala vizito Briuselyje metu buvo susitikęs su A. Piebalgu.

Deja, Briuselio pareigūnai nepanoro nurodyti, kokių priemonių Europos Komisija gali imtis prieš LEO LT. Esą teorinių galimybių komisaras nekomentuoja.

Analogišką atsakymą „Respublika” gavo ir į klausimą apie vadinamąją Atskyrimo direktyvą, kuri šiuo metu svarstoma Europos Parlamente ir gali griežtai įpareigoti ES šalis atskirti elektros gamybos, tiekimo ir skirstymo funkcijas (sukūrus LEO LT visos šios funkcijos būtų perleistos į vienas rankas).

Tuo tarpu Lietuvoje LEO LT formavimas juda iš mirties taško. Pirmadienį AB VST valdanti UAB „NDX energija” patvirtino įmonės steigimo dokumentus. „Liūtuko” steigimo sutartis gali būti pasirašyta dar šią savaitę.

Vyriausybės konsultantas A. Abišala savo vizito Briuselyje metu žurnalistams skundėsi, esą Europos Komisija nėra objektyviai informuota apie problemas, su kuriomis Lietuva susidurtų, uždariusi Ignalinos atominę elektrinę (IAE). Jis taip pat tikino A. Piebalgui pateikęs argumentų, kurie esą įrodo, jog ES vykdomoji institucija vadovavosi neteisingais duomenimis iš Lietuvos.

Tuo tarpu A. Piebalgo biuras „Respublikai” nurodė, kad su A. Abišala Briuselyje apie IAE kalbėta nedaug. „Tai buvo įžanginis susitikimas, kurio metu ponas Abišala pristatė savo misiją ir Lietuvoje atliktus darbus vertinant energetinę padėtį po 2009 metų. Daugiausiai dėmesio buvo skiriama diskusijai apie skaičius, susijusius su energetinių išteklių tiekimo saugumu Lietuvoje ir Baltijos jūros regione”, – sakoma eurokomisaro atsakyme.

Be to, darsyk pabrėžiama, kad Europos Komisija nemato jokių galimybių atidėti IAE uždarymą – net A. Abišalos minėto jėgainės uždarymo „kitu grafiku”: pradedant darbus pagal įsipareigojimus, tačiau elektros energijos gamybą nutraukiant ne 2010 m. sausio 1 d., o vėliau.

„Dėl antrojo bloko uždarymo Komisijos pozicija buvo ir vis dar yra labai aiški: Lietuva įsipareigojo antrąjį bloką uždaryti iki 2009 m. pabaigos”, – reziumuoja ES komisaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.