Biurokratai abejingi skausmui

Alytaus rajono gyventojui Vytautui K. nepavyksta gauti finansinės paramos už Ispanijoje mirusio sūnaus palaikų pargabenimą tik dėl to, kad kremavimo dokumentus užpildė buvusi žmona.

Devyniolikmetis vyriškio sūnus Deividas dirbti į Ispaniją išvažiavo pernai pavasarį. Vaikinas apsistojo Valensijos regiono Suesos mieste pas tėvo brolį Kastytį. Nepraėjus nė pusmečiui, 2007-ųjų rugsėjo 29-ąją, Vytautą K. pasiekė skaudi žinia – Deividas rastas negyvas savo lovoje dėdės namuose.

„Mirties priežasties ekspertams nustatyti nepavyko. Neabejoju, kad ispanai ne itin stengėsi išsiaiškinti, kodėl mirė užsienietis. Jiems svarbiausia buvo atlikti formalumus, kad greičiau išsivežtų kūną”, – LŽ teigė Vytautas K. Vyriškis neslėpė, kad sūnus buvo ūmaus būdo, mėgo lengvą, nuotykių kupiną gyvenimą, turėjo žalingų įpročių.

Pasirūpino motina.
Kadangi Vytautas K. su Deivido motina išsituokęs, ir buvusioji žmona gyvena Ispanijoje, visus sūnaus palaikų pargabenimo į Lietuvą reikalus pradėjo tvarkyti ji. Moteris pasirūpino visais reikiamais dokumentais – mirties liudijimu, sprendimu kremuoti palaikus ir leidimu parvežti urną į Lietuvą. Visus šiuos dokumentus išdavė pirmosios instancijos teismas Suesoje.

Jaunuolio kūnas buvo kremuotas Valensijoje, urną su palaikais į gimtinę nuosavu automobiliu parvežė vaikino motina ir dėdė.

Pareikalavo dokumentų

Lietuvoje visus laidotuvių reikalus tvarkė Deivido tėvas. Pasak Vytauto K., jam be jokių kliūčių Miroslavo seniūnijoje buvo sumokėta vienkartinė laidojimo pašalpa. Vyriškio teigimu, sūnaus palaikų laidotuvės, įskaitant urnos pargabenimą, šeimai atsiėjo apie 20 tūkst. litų. Vien už kūno kremavimą buvo sumokėta daugiau kaip 2 tūkst. eurų.

Maždaug prieš porą mėnesių Vytautas K. kreipėsi į Alytaus rajono savivaldybės socialinės paramos skyrių ir tikėjosi gauti pagal Vyriausybės nutarimą priklausančią palaikų parvežimo į Lietuvą išlaidų kompensaciją. Ji neturi viršyti 32 minimalių gyvenimo lygio (MGL) dydžių – 4160 litų.

„Man paaiškino, kad mokama už palaikų parvežimą, ir paprašė įrodančių dokumentų. Tačiau negalėjau jų pristatyti, nes palaikai buvo parvežti nuosavu automobiliu. Urnai pargabenti nereikia jokio specialaus leidimo, išskyrus tą, kurį išduoda teismas. Sužinojusi, kad urną parvežė artimieji, darbuotoja pareiškė, kad kompensacija man nepriklauso”, – pasakojo Vytautas K.

Paaiškinimas neįtikino

Vėliau vyras pats perskaitęs Vyriausybės nutarimą išsiaiškino, kad kompensacija jam esą priklauso, nes ją sudaro ne tik palaikų parvežimo, bet ir jų parengimo parvežti bei atitinkamų dokumentų sutvarkymo išlaidos.

„Tada atsirado kita priežastis, dėl kurios negalima man išmokėti kompensacijos. Ant sąskaitos faktūros už kremavimo paslaugas figūruoja buvusios žmonos pavardė, o kompensacijos prašau aš, negyvenantis su ja santuokoje vyras. Valdininkių neįtikino net buvusios žmonos atsiųstas paaiškinimas, kad ji pageidauja, jog dokumentus dėl pašalpos gavimo tvarkyčiau aš”, – piktinosi vyras.

Anot Vytauto K., jis daugiau būtų nesiekęs kompensacijos. Tačiau vienoje televizijos laidoje netikėtai išgirdo, kad kompensacija už palaikų parvežimą iš užsienio buvo sumokėta net ir tada, kai kremavimo paslaugas apmokėjo užsienietis, jokiais giminystės ryšiais nesusijęs su kompensacijos gavėju.

Valdininkų teiginius, kad buvusios žmonos paaiškinimas, nepatvirtintas notaro, – negaliojantis dokumentas, vyras vertina kaip nepagrįstas biurokratines kliūtis. „Nuo sūnaus motinos gyvenamosios vietos iki Lietuvos ambasados – apie pora šimtų kilometrų. Reikia atsiprašyti iš darbo. O kur dar papildomos išlaidos už dokumento parsiuntimą registruotu laišku? Kreipiausi dar kartą dėl kompensacijos ir dabar lauksiu oficialaus atsakymo”, – dūsavo Vytautas K.

Svarstys dar kartą

„Problema dėl kompensacijos išmokėjimo kilo todėl, kad Vytautas K. su žmona išsituokęs, o palaikų parvežimo išlaidų dokumentas išduotas būtent jos vardu. Pagal galiojančią tvarką kompensaciją galime išmokėti tik tam asmeniui, kurio vardu apmokėtos sąskaitos. Pateiktas buvusios žmonos paaiškinimas, parašytas ant paprasto popieriaus lapo be atsakingo asmens patvirtinimo, nėra dokumentas, kuriuo galima vadovautis išmokant kompensaciją. Artimiausiu metu įvertinę jo gaunamas pajamas dar kartą svarstysime kompensacijos išmokėjimo klausimą”, – teigė Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalė Burlinskienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.