Neišpasakytas valdžios dosnumas – trumposios atostogos visiems

Anksčiau žmonės keliones į užsienio šalis planuodavo tik per atostogas, dabar, keičiantis įstatymams, keičiasi ir keliavimo įpročiai. Vis dažniau į svečias šalis vykstama per ilguosius šventinius savaitgalius. Jų šiemet mūsų kalendoriuje netrūksta

Bilietus šluote šluoja

Šiemet nemažai valstybinių švenčių sutampa su savaitgaliais ar prisišlieja prie jų. Neseniai, minėdami Kovo 11-ąją ir per Velykas, galėjome mėgautis keturiomis ne darbo dienomis. Tačiau gegužės pradžia nustebins rekordiniu poilsio dienų skaičiumi. Į darbą neisime beveik savaitę, tiksliau – penkias dienas.

Panevėžio apskrities turizmo informacijos centro turizmo vadybininkės Aidos Žaldokaitės teigimu, minėtam ilgajam savaitgaliui panevėžiečiai keliones pradėjo užsisakyti prieš 3–4 mėnesius. Jeigu dabar sugalvotume per poilsio dienas skristi į Turkiją ar Kretą, neišdegtų – visos vietos jau užimtos.

Šiame centre galima užsisakyti keliones ne tik lėktuvu, bet ir autobusais.

„Dar yra kelios laisvos vietos į gegužės 1–3 dienomis organizuojamą kruizą Talinas – Stokholmas – Ryga. Praktiškai nebėra vietų ir į Baltijos kruizą Talinas – Helsinkis – Turku – Stokholmas – Ryga gegužės 1–5 dienomis. Viena vieta beliko į kelionę po klasikinę Italiją, užtrunkančią nuo balandžio 29 iki gegužės 5-osios”, – vardija vadybininkė. Beje, pokalbis su vadybininke vyko praėjusį ketvirtadienį, balandžio 10-ąją.

Jos teigimu, žmonės jau iš anksto pradeda galvoti apie poilsį ne tik švenčių dienomis, bet ir per atostogas.

Į Ventės ragą vietų nebėra

„Kadangi artėjantiems laisvadieniams nebegalime nieko pasiūlyti, bandome ieškoti alternatyvų. Pavyzdžiui, vienos dienos kelionę į Ventės ragą „Ventės ragas, kur vanduo kuria gyvenimą”. Ji bus gegužės 3-iąją, tačiau į 45 vietų autobusą vietų jau nebėra. Ši kelionė tikrai įspūdinga. Siūlome ne tik transporto ir gido paslaugas, bet ir trijų valandų iškylą laivu, žuvienės valgymą. Tokia kelione susidomėta labai operatyviai. Šiuo metu yra dar keli žmonės, pageidaujantys keliauti į pamarį. Jei kas iš užsisakiusiųjų staiga nebegalės važiuoti, jo vieta tuoj pat būtų užimta.”

Prieš rengdamos šią kelionę centro darbuotojos nė neįtarė, kad ja panevėžiečiai taip susidomės. Tad tokią pat kelionę centras organizuos ir birželio 14-ąją.

Siūlo kitus poilsio būdus

Nepavykus užsisakyti šios iškylos, centras ieško ir kitokių būdų. „Norintiesiems aktyviai praleisti šventes patariame rinktis Trakuose esantį turizmo, sveikatingumo ir pramogų centrą „Trasalis”. Jame daug puikių vandens pramogų. Ir ne tik. Čia galima pabūti ir kelias dienas, yra viešbutis, o už automobilių saugojimą mokėti neteks. Šio centro darbuotojai taip pat siūlo ir kitokį laisvalaikį – dviračius, biliardą, pajodinėti žirgais ar pasivažinėti karietomis, pasižvalgyti po Trakus ir jo apylinkes”, – kaip vieną iš pavyzdžių pateikia A.Žaldokaitė.

Dažniausiai keliauja su šeima

Kaip sakė Turizmo informacijos centro vadybininkė, rinkdamiesi maždaug savaitę trunkančias poilsines keliones lėktuvu, keliautojai papildomai pasiima ir kelių dienų atostogas. Keliaujantieji autobusu renkasi išvykas, kurioms užtenka kelių poilsio dienų.

Štai kelionių organizatorius „Novaturas” jau nuo balandžio 19-osios siūlo poilsį Turkijoje, Antalijoje, arba rinktis pažintinę aštuonių, devynių, dešimties arba vienuolikos dienų kelionę į Maroką nuo balandžio 25-osios.

Dažniausiai per ilguosius savaitgalius keliaujama su šeima: vaikams nereikia į mokyklą, tėvams – į darbą. Keliaujančiųjų po vieną labai mažai. Be to, vienam keliauti brangiau. Kelionių agentūrų darbuotojos pripažįsta – šiuo metu keliaujančiųjų daugiau, o lemtingas lūžis įvyko maždaug nuo pernai vasaros.

Siūlo išankstinį vietų rezervavimą

A.Žaldokaitė pataria keliautojams dabar užsisakyti keliones vasaros sezonui, nes jau daug vietų išpirkta. Perkant keliones paskutinę minutę, gali kilti įvairiausių nesklandumų – nepavyks užsakyti viešbučio ar nepatvirtins užsakymo.

Pasak vadybininkės, pastebima, jog žmonės daug dažniau kreipiasi į jų centrą dėl kelionių – tiek pažintinių, tiek poilsinių, ir vis mažiau kreipia dėmesį į kainas.

Jos teigimu, anksčiau visi norėjo keliauti pigiai, o dabar tendencijos keičiasi – pageidaujama gerų viešbučių. „Anksčiau rinkęsi trijų žvaigždučių viešbučius, dabar poilsiautojai renkasi penkių šešių, mažiausiai – keturių žvaigždučių. Trijų žvaigždučių viešbutį mažai kas besirenka, – A.Žaldokaitė pabrėžia, kad paklausa yra, tad apie mažesnę kainą nėra ko svajoti. – Gal žmonės turi daugiau pinigų? Pavyzdžiui, vykstant į mūsų šalies kurortinius miestus, dažniausiai maistu turi pasirūpinti pats žmogus. Užsienio kurortuose į kainą viskas įskaičiuota. Tie patys pinigai, tik servisas kitas.”

Prieš šventes kelionių organizatoriai specialių pasiūlymų neteikia, o jeigu ir teikia, tai jų kaina tokia pat, kaip ir su nuolaida. Kelionių organizatoriai nuolaidas dažniausiai taiko gegužės pabaigoje – birželio pradžioje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.