Darbe jau mirė 61 žmogus

Šiais metais šalyje darbo vietose jau mirė 61 žmogus. Trečdalis jų žuvo, nes nesilaikė saugos reikalavimų.

Šis skaičius privertė sunerimti Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) darbuotojus. Pernai per tą patį laikotarpį nelaimių įvyko daugiau. Šiais metais mieste užfiksuotos dvi žūtys bei keturi sunkūs susižeidimai. Daugiausiai įvykių susiję su krovinių kėlimu.

Paprastai daugiau nelaimių įvyksta pakrantės, statybų, transporto bei medienos apdirbimo srityse. Kol kas pranešimų apie traumas iš statybviečių nesulaukta. VDI Klaipėdos skyriaus vedėjo Arūno Džiugo manymu, tai galėjo lemti faktas, jog darbdaviai atsisako nekvalifikuotų ir svaigalais piktnaudžiaujančių darbininkų.

Pašnekovo teigimu, dažna nelaimių priežastis – alkoholis, nes kas trečias žuvęs darbe buvo neblaivus. Tačiau didžiausia atsakomybė krinta ant darbdavių, nesuteikiančių saugių darbo sąlygų. Todėl įmonėse VDI nuolat tikrina darbų saugą ir konsultuoja šiuo klausimu.

Šiemet už įvairius darbuotojų saugos, sveikatos ir darbo teisės pažeidimus Klaipėdos apskrityje jau surašyti 58 administracinės teisės pažeidimo protokolai. Skirtos ir administracinės baudos. A.Džiugas patvirtino, jog daugiausiai nuobaudų susilaukia statybinės organizacijos, nes jos pastaruoju metu dažniausiai ir tikrinamos. O šios srities problema ta, jog yra daug mažų firmų, kurios neturi pakankamai žinių apie saugą ir bando įvairiais būdais sutaupyti.

„Be to, ir patys žmonės nesisaugo, – priežastis dėstė pašnekovas. – Darbuotojams kol kas svarbiausi pinigai, o ne sveikata.”

Iškilus problemoms visada galima kreiptis į VDI. A.Džiugo teigimu, tai patartina daryti iš karto, kai tik atsiranda problemos, o ne palikus darbą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.