„The Washington Post” pagerbtas šešiais prestižiniais Pulitzerio apdovanojimais

JAV sostinėje leidžiamam dienraščiui „The Washington Post” pirmadienį atiteko net šeši Pulitzerio (Pulicerio) apdovanojimai, tarp jų labiausias prestižinis aukso medalis „Už tarnavimą visuomenei”.
Niujorke įvykusioje 92-ojoje šių premijų teikimo ceremonijoje buvo paskelbta, kad aukso medalis leidiniui buvo įteiktas už blogo elgesio su Irake ir Afganistane sužeistais amerikiečių kariais Walterio Reedo (Volterio Rido) ligoninėje temos atskleidimą.

„The Washington Post” korespondentai Dana Priest (Dana Prist), Anne Hull (En Hal) ir fotografas Michelis du Cille’as (Mišelis diu Silas) išsamiai aprašė, kaip minėtoje ligoninėje knibždėte knibždėjo pelės ir tarakonai, o sužeisti kariai daug mėnesių buvo priversti laukti neįgalumo kompensacijos.

Kilus skandalui, kuris Pentagoną paskatino pradėti vidaus tyrimą, nuo pareigų buvo nušalintas ligoninės viršininkas, o vėliau ir JAV sausumos kariuomenės vadas. Šis skandalas labai pakenkė JAV prezidento George`o W.Busho (Džordžo V.Bušo) įvaizdžiui.

Kasmetes Pulitzerio premijas 20 -yje įvairių kategorijų skiria Kolumbijos universitetas Niujorke pagal žiuri, į kurią įeina 18 žmonių, rekomendacijas. Žurnalistikos srityje skiriamos 14 Pulitzerio premijų. Visų kategorijų premijų laureatai gauna po 10 tūkst. dolerių, bet aukščiausia premija – už žurnalistiką visuomenės interesais – yra aukso medalis.

„The Washington Post” apdovanojimą taip pat gavo už „karštųjų” naujienų nušvietimo kategorijoje už straipsnius apie tragediją Virdžinijos technologijų universitete, kai studentas iš Pietų Korėjos nušovė 27 šios aukštosios mokyklos studentus ir penkis dėstytojus.

Be to, jis buvo apdovanotas geriausio reportažo apie nacionalinę politiką nominacijoje už straipsnius apie tai, kaip darė įtaką viceprezidentas Dickas Cheney (Dikas Čeinis), o geriausio tarptautinio reportažo kategorijoje premija atiteko už seriją publikacijų apie privačias apsaugos bendroves Irake.

Likę du apdovanojimai „The Washington Post” atiteko laikraščio apžvalgininkui Steve’ui Pearlsteinui (Stivui Perlsteinui) geriausio komentaro kategorijoje už „meistriškai aiškų šalies ekonominių sunkumų tyrimą”, o apybraižos kategorijoje apdovanojimą pelnė straipsnis apie pasaulinio lygio smuikininką, kuris griežė metro abejingiems keleiviams.

Pirmasis Vašingtone leidžiamo „The Washington Post” numeris pasirodė 1877 metais. Pagal skaitytojų skaičių šis laikraštis užima penktąją vietą Jungtinėse Valstijose. Pagrindinis jo konkurentas Vašingtone – „The Washington Times”. Jo ankstesnis rekordas 2006 metais buvo keturios premijos.

„Tai nuostabu, kad vienas leidinys iš karto gavo šešias mūsų premijas”, – sakė Niujorke esančio Kolumbijos universiteto Žurnalistikos mokyklos profesorius Sigas Gissleris (Sigas Gisleris).

Absoliutus šių prestižinių premijų rekordas priklauso „The New York Time”, kuriam septynias premijas pavyko susižerti 2002 metais už straipsnius, daugiausia susijusius su rugsėjo 11-osios nušvietimu.

Premiją žurnalistinio tyrimo srityje pasidalijo du laikraščiai „The New York Times” – už straipsnį apie vaistų ir kitų prekių, importuojamų iš Kinijos, nuodingas sudėtines dalis, o „Chicago Tribune” – už žaislų ir kitų prekių vaikams saugumo valstybinių standartų trūkumų išaiškinimą.

Premija už geriausią fotoreportažą atiteko agentūrai „Reuters”, kuri anksčiau nebuvo gavusi Pulitzerio premijų, už nuotrauką, kurioje matyti Japonijos fotografas, nužudytas per antivyriausybines demonstracijas Birmoje pernai. Šią nuotrauką padarė Adreesas Latifas (Adrysas Latifas).

Pulitzerio premija pavadinta Amerikos laikraščių magnato Josepho Pulitzerio (Džozefo Pulicerio), mirusio 1911 metais, vardu. Pirmosios premijos buvo įteiktos 1917 metais.

Premijos literatūros, dramaturgijos ir muzikos srityje skiriamos tik JAV piliečiams; žurnalistikos srityje pretendentai gali būti bet kurios šalies piliečiai, bet jų kūriniai turi būti paskelbti Amerikos laikraščiuose.

Grožinės literatūros srityje apdovanojimas šiemet atiteko Dominikos Respublikos ir JAV rašytojui Junotui Diazui (Džunotui Diasui) už knygą „Trumpas įstabus Oskaro Vao gyvenimas” (The Brief Wondrous Life of Oscar Wao).

Be to, legendiniam muzikantui Bobui Dylanui (Bobui Dilanui) buvo paskirtas specialus Pulitzerio (Pulicerio) premijos komisijos raštas už „didelę įtaką populiariajai muzikai ir Amerikos kultūrai, kurią apibūdina ypatingos poetinės įtaigos lyrinės kompozicijos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.