Civilizuota paslauga – vis dar prabanga

Europos Sąjungos standartuose reikalaujama net skurdžiausiame alaus bare įrengti vidaus tualetą. Tačiau barų savininkai nemano, kad jų klientai jau yra tokie civilizuoti.

Kalendorinės vasaros pradžia – terminas, iki kurio visi Panevėžio rajone esantys alaus barai privalo įsirengti vidaus tualetus. Higienos specialistai teigia, kad barų lankytojai turi būti aptarnaujami oriai ir civilizuotai. Alaus barų savininkai pripažįsta, kad dauguma jų klientų tualetus arba ignoruoja, arba sąmoningai juos gadina. Reikalavimas barų lankytojus pratinti prie elementarios tvarkos daugumai smulkiųjų verslininkų atrodo pernelyg brangus.

Europa išvietes jau pamiršo

Panevėžio apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto priežiūros skyriaus vedėja gydytoja Violeta Krivickienė teigė, kad Lietuvai, jau senokai tapusiai lygiaverte Europos Sąjungos nare, prie maitinimo įstaigų įrengtas lauko išvietes derėtų pamiršti.

Anot gydytojos, prieš porą metų Europos Parlamento ir Europos Tarybos priimtuose dokumentuose, nustatančiuose maisto produktų higienos normas, nėra net tokios lauko tualeto sąvokos.

Kadangi šių dokumentų reikalavimus privalu vykdyti ir Lietuvai, išvietes būtina kuo skubiau išgyvendinti. „Kita vertus, beveik visuose mūsų rajono alaus baruose įrengti vidaus tualetai, kuriais naudojasi šių barų savininkai ir darbuotojai. Tad, manau, nereikės didelių investicijų, kad vidaus tualetai būtų pritaikyti ir lankytojų poreikiams”, – teigė V.Krivickienė.

Neverti tualetų?

V.Krivickienės duomenimis, Panevėžio rajone esama 20 alaus barų. Juose lankydamasi gydytoja įsitikino, kad daugelio tokių užeigų klientai gamtinius reikalus priversti atlikti šalia esančiose lauko išvietėse.

„Barų savininkai mane įtikinėjo, kad juose besilankantys vyrai neturi elementaraus higienos supratimo, tad patalpoje įrengtais tualetais esą nemokės naudotis. Taip pat mėginta aiškinti, kad išgėrusiems lankytojams net paprasčiau naudotis lauko tualetu. Tačiau aš į tai atsakiau, kad visi klientai, kad ir kokie jie būtų, lankydamiesi baruose moka pinigus, tad už tai turi gauti normalią civilizuotą paslaugą”, – sakė gydytoja.

Dalytis nenori

Vakar LŽ kalbinti alaus barų savininkai tikino tik dabar išgirdę apie būtinybę lankytojams įrengti vidaus tualetus, tačiau visiškai nenorintys to daryti. „Tualetą pastate mes turime. Tačiau neketinu leisti juo naudotis lankytojams. Deja, pas mus lankosi tokie žmonės, su kuriais nenorėčiau naudotis tuo pačiu tualetu. Kita vertus, kad patektum į mūsų tualetą, turi pereiti sandėliavimo patalpas, į kurias nedera leisti pašalinių žmonių”, – teigė mažo ir atokaus Panevėžio rajono Limeikių kaimo alaus baro savininkė Daiva Stankevičienė. Anot jos, alaus baro lankytojų poreikius puikiausiai atitinka lauko tualetas.

Tai, kad lankytojai dergia ir gadina Raguvoje esantį alaus baro tualetą, pripažino šio baro savininkė Zita Strazdienė. Esą nemažai lankytojų daliai vidaus tualetas nepriimtinas, tad jie atlikti gamtinių reikalų suka už kampo. „Mes tualetą turime, tačiau nemažas Raguvos miestelis viešojo tualeto neturi. Tad mūsiškis tarnauja ir miestelio gyventojų, ir jo svečių reikmėms. Prižiūrėti vidaus tualetą mums tikrai sunku”, – sakė verslininkė.

Panevėžio rajonas – ne išimtis

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Sadūnaitė pripažino, kad Panevėžio rajonas, kuriame toli gražu ne visuose alaus baruose įrengti vidaus tualetai, Lietuvoje – ne išimtis.

R.Sadūnaitės teigimu, nėra tikslių duomenų, kokiuose Lietuvos kaimuose esančiuose alaus baruose neįrengti vidaus tualetai. Tačiau specialistė spėjo, kad tokių yra nemažai. R.Sadūnaitė tikino, kad konkretaus termino, kada šie alaus barai turėtų įsirengti tualetus, iš tikrųjų nenumatyta, tačiau tai padaryti reikėtų kuo greičiau. „Įstojome į ES, tad turime gyventi ir verslą plėtoti europietiškai”, – pabrėžė gydytoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.