Kandidatui į Seimo pirmininkus surengta klausimų „skalbykla”

Kandidatui į Seimo pirmininkus socialdemokratui Česlovui Juršėnui teko atlaikyti klausimų, kaltinimų bei pagyrų laviną. Parlamentarai domėjosi, ar kandidatas sugebės būti lygiai teisingas tiek dešiniesiems, tiek kairiesiems, taip pat dalijosi nuogąstavimais, jog du svarbius valstybės postus atidavus socialdemokratams nebus išvengta vienvaldystės valstybėje.
„Tokios skalbyklos seniai nebesu praėjęs”, – po klausimų-atsakymų raundo ir viešų frakcijų įvertinimų sakė Č.Juršėnas.

Kai kurie Seimo nariai suabejojo, ar socialdemokratas Č.Juršėnas neribos opozicijos galių. Pasak jų, kandidatas niekad neslėpė esą tikras kairysis, todėl neva savo dvasia visad rems savuosius. Tačiau Č.Juršėnas sakėsi, jeigu bus išrinktas, remsis prezidentine formule – būti lygiai visiems teisingas.

„Būsiu visiems vienodai teisingas. Jeigu teisingus ir konstruktyvius pasiūlymus pateiks kolega (konservatorius Antanas – BNS) Matulas ar kuris nors kitas iš anos pusės, kuri kartais man būna ne visada simpatiška, aš nežinau kodėl, tai jeigu tas pasiūlymas tinkamas, aš jį tikrai paremsiu. Ir žinoma, iš šitos pusės, jeigu bus siūlymas, kuris nepriimtinas, aš pasistengsiu ateiti į frakciją ir argumentuotai paaiškinti, kodėl jis nepriimtinas”, – žadėjo Č.Juršėnas.

Č.Juršėnas taip pat bandė išsklaidyti baimes, jog visa valdžia valstybėje, kur premjeras Gediminas Kirkilas yra socialdemokratas, bus atiduota šios partijos atstovams.

„O ką, prezidentas – socialdemokratas? O teismai, Konstitucinis Teismas, irgi socialdemokratų? Arba savivaldybės, išskyrus, kur mūsų dauguma yra?”, – retoriškai klausė Č.Juršėnas.

Kandidatas taip pat susilaukė parlamentarų priekaištų dėl chaotiško Seimo darbo. Būdamas pirmuoju Seimo pirmininko pavaduotoju Č.Juršėnas turėjo didelę įtaką sudarinėjant parlamento plenarinių posėdžių darbotvarkes.

Opozicinis liberalsąjūdietis Algis Kašėta kaltino Č.Juršėną, jog seimūnai užsisėdi posėdžiuose iki vėlyvo vakaro ir vis tiek neapsvarsto daugybės skubių klausimų.

Kandidato partiečiai negailėjo jam pagyrų. Socialdemokratų frakcijos seniūnė žavėjosi Č.Juršėno mokėjimu vesti plenarinius posėdžius ir „subtiliu humoru nuimti įtampą”. Kiti socialdemokratai dėkojo jam, kad imasi vadovauti Seimui „nestabiliu priešrinkiminiu laikotarpiu”.

Seimo pirmininkas antradienį renkamas slaptu balsavimu. Pateiktai kandidatūrai turi pritarti ne mažiau nei pusė balsavusių Seimo narių.

Konservatoriai viešai skelbė, kad nepritars Č.Juršėno kandidatūrai. Jie turi numatę savo kandidatę, frakcijos seniūnę Ireną Degutienę.

Č.Juršėnas, kuriam šiemet sueis 70, Seimo pirmininko poste turėtų pakeisti pilietininką Viktorą Muntianą, atsistatydinusį dėl žiniasklaidos paviešintų neaiškių mokėjimų aukštam Kauno apskrities valdininkui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.