„Vestuvinio kyšininkavimo” byloje – jau aštuoni įtariamieji

Iššifravus Kauno miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos biuro vyriausiosios specialistės Juzitos Bazarovos kabinete Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įtaisytos specialios įrangos įrašus įtarimai pareikšti dar septyniems asmenims.
Visi į STT tinklus patekę kauniečiai įtariami Civilinės metrikacijos biuro vyriausiosios specialistės papirkimu. Tyrimas nebaigtas – įtariamųjų bus ir daugiau, rašo „Lietuvos žinios”.

Dar nepateiktas įtarimas vienai svarbiausių šios skandalingos istorijos veikėjų – kaunietei, po kurios apsilankymo J.Bazarovos kabinete Kauno rotušėje ir padaryta krata. Užfiksuota, kad vasario 20-ąją ji atnešė prašymą sutuokti be būsimo jaunikio. Teisintasi, esą šis – invalidas, jam sunku vaikščioti. Buvo pateiktas tik vyriškio asmens dokumentas. Už tai, kad priėmė minėtą prašymą, J.Bazarova gavo 200 litų atlygį. Paimti pinigai rasti jos piniginėje.

Per šią kratą STT agentai paėmė ir įtariamosios kyšio ėmimu tarnybinį pažymėjimą bei santuokų registracijos žurnalą. Pagal jį nustatyti ir kiti įtariamieji J.Bazarovos papirkimu.

STT įranga veikė vyriausiosios specialistės kabinete apie mėnesį. „Nusprendėme patikrinti sklandančias kalbas, kad susituokti norimą dieną Kaune be pinigų neįmanoma”, – dienraščiui pasakojo pareigūnai. Jie kategoriškai paneigė kitus gandus, atsiradusius jau sulaikius J.Bazarovą, – neva per neatsargumą kyšio pareikalauta iš kažkurio vesti susiruošusio jų kolegos.

Tą mėnesį, kai buvo sekama, J.Bazarova prašymus sutuokti priėmė viena. Be užfiksuotų jau minėtų septynių atvejų, kai už paslaugą jai atsilyginta pinigais, nustatyta, kad buvo įbrukta ir maišelių. Kas juose, taip pat nesunku įtarti. Tačiau, pasak pareigūnų, duodančiuosius kyšius natūra pričiupti sunkiau – teisiškai tai sudėtingiau įvertinti.

Užfiksuotas 200 litų kyšis buvo didžiausias. J.Bazarova, kurios alga – maždaug 1100 litų „į rankas”, kitais atvejais pasitenkindavo 50 ar 100 litų kupiūromis.

Sprendžiant iš įrašų kyšio dydį pasirinkdavo patys davėjai. Tačiau kabineto šeimininkė juos provokuodavo. To įrodymas – santuokų registracijos žurnalas. Jame kai kuriomis dienomis, dėl kurių duoti kyšiai, – užtektinai laisvų vietų. Tačiau atnešusieji prašymus tuoktis to nežinojo.

Pasak pareigūnų, visi įtariamieji, sužinoję jų demaskavimo aplinkybes, patyrė lengvą šoką. Žmonės savo elgesį teisino panašiai: „O kas čia tokio? Na, atsilyginome už gerą aptarnavimą.” Kiti tai vadino atlygiu už malonų bendravimą.

3 mėnesiams nuo pareigūnų nušalinta J.Bazarova buvo Kauno civilinės metrikacijos biuro veteranė, dirbo čia net 28 metus. Tiesa, seniau ji registravo naujagimius. Prašymus sutuokti priėmė tik pastaruosius trejus metus. 51 metų J.Bazarovai skirtas rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti.

Pagal darbo sutartį dirbusiai J.Bazarovai gresia netekti teisės dirbti tam tikrą darbą arba laisvės atėmimas iki 5 metų. Tačiau tik dėl vienintelio 200 litų kyšio. Kitais atvejais jos paimtos sumos neviršija 1 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio – 130 litų. O tai laikoma tik baudžiamuoju nusižengimu, už kurį galima netekti teisės dirbti tam tikrą darbą.

Dėl baudžiamojo nusižengimo gali būti nubausti ir daugelis davusiųjų kyšius. Jiems gresia laisvės apribojimas (pavyzdžiui, tam tikru laiku būti namie ar neatlygintinai atidirbti iki 200 valandų sveikatos priežiūros ar globos ir rūpybos įstaigose), arba bauda iki 6500 litų, arba areštas nuo 10 iki 45 parų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.