Kai du pešasi

Vakar viešoji įstaiga „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009” (VEKS) surengė spaudos konferenciją, per kurią bandė atremti Kultūros ministerijos kaltinimus dėl auditorių nustatytų trūkumų tvarkant įstaigos finansus.

„Preliminarių audito išvadų paviešinimas atrodo keistai”, – tikino VEKS direktorė Elona Bajorinienė. Anot jos, įstaiga raginama skelbti viešųjų pirkimų konkursui pateiktų projektų turinį ir finansavimą, nors taip būtų pažeidžiamas įstatymas ir duomenų apsauga. „Dabar jau aišku, kad įstaiga įkurta per vėlai. Už Kultūros sostinės programos įgyvendinimą atsakinga ir ministerija, ir Vilniaus miesto savivaldybė – VEKS steigėjos. Finansavimas stringa. Kitaip tariant, sudėtingas lėšų skyrimo mechanizmas šiandien neveikia”, – pabrėžė E.Bajorinienė.

Įstaiga, neturėdama finansavimo 2008 metams, dirbo toliau ir per tris šių metų mėnesius partneriams liko skolinga 780 tūkst. litų. „Galime tik atsiprašyti jų ir prašyti, kad palauktų, kol suderinsime santykius su steigėjais”, – sakė VEKS direktorė.

Kultūros viceministras ir „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009” tarybos narys Gintaras Sodeika pabrėžė, kad nė vieno savo teiginio ministerija neatsisako. „Jame nepaminėtas visas „nuodėmių” sąrašas. Jis bus ilgesnis”, – šiuos G.Sodeikos žodžius palydėjo VEKS biuro darbuotojų juokas. „Nesugebama pagal ministerijos nustatytą tvarką pateikti paraiškų ir ataskaitų už 2007 metus. Visuomenė turi žinoti, kaip panaudojami mūsų visų pinigai. Siekėme ir sieksime skaidrumo”, – tvirtino G.Sodeika.

VEKS tarybos narė Irena Veisaitė apgailestavo, kad praėjusią savaitę tarybos aptarti įspėjimai, pastabos išėjo už posėdžio sienų. „Tai neetiškas ministerijos žingsnis. Jokio neskaidrumo, aferų, įtarimų, kurie dabar paskelbti viešai, nebuvo. Manau, kažkas vykdo prieš VEKS nukreiptą akciją”, – svarstė I.Veisaitė.

Kitas VEKS tarybos narys Faustas Latėnas nurodė, kad didžiausios nuodėmės, kuriomis ministerija kaltina įstaigą, – per klaidą dukart apmokėtos sąskaitos. „Steigėjai tarpusavyje nebendravo, tik keitėsi ultimatyviais pareiškimais. Kažkas pinigus nori panaudoti ne pagal programą, bet programą pritraukti prie politinių tikslų – pseudokultūriniams rinkimų kompanijos renginiams”, – teigė F.Latėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.