Rinkėjui paprašius

Pavasario Seimo sesija prasidėjo taip, kaip ir buvo spėta žiemą – mušamųjų instrumentų kompozicijomis. Pirmieji „darbiečių” kūjų dūžiai krito ant Seimo pirmininko galvos. Reikia pripažinti – numeris trumpas, efektingas ir pretenduojantis į šios Seimo kadencijos šlagerių dešimtuką. Galbūt kai kuriems šio etiudo autoriams netgi norėjosi, kad jis truktų ilgėliau. Deja, pats kūrinio herojus pasirodė esą gana neatsparus.

Neslėpkime – parlamente tvyrančios nuotaikos žada gana ilgą ir nuotaikingą mušamųjų politinių instrumentų koncerto tąsą.

Smagiausia, kad šioje srityje visos Seimo frakcijos turi kuo užsiimti. Artėjančios interpeliacijos, apkaltos, nepasitikėjimai ir laikinosios komisijos – numerių pavadinimai skirtingi, tačiau temos – tapačios. Socialdemokratai į būgną spaudžia Andrių Kubilių, konservatoriai lazdelėmis barbena Gediminą Kirkilą, o socialliberalai toliau perkusijomis ausis žvangina Algimantui Matulevičiui. Kad ir kaip būtų, matyt, visus pranoks liberalai demokratai, specialų apkaltos skrabalų pasirodymą dovanosiantys Jo Ekscelencijai Valdui Adamkui. Viena mušamųjų partija per visas valdžios institucijas – ar kas gali būti geriau?

Kūrybinė Seimo narių iniciatyva šį pavasarį tikrai neeilinė. Politinių rietenų dešimtukas žada kelti gana rimtą konkurenciją panašiems LRT pramoginiams renginiams. Juk pastarieji vyksta tik vienąsyk per savaitę, o plenariniai posėdžiai – dukart dažniau. Didžiausiems šio mušamųjų orkestro entuziastams nerimą kelia tik vienas klausimas: ar spėsim?

Seimo pavasario sesija ne tokia ir ilga. Šv. Velykos, Motinos diena, o vėliau ir Tėvo ją dar labiau sutrumpins. Galbūt ir spės. Seimas šiais atvejais ne kartą demonstravo uolų darbštumą ir pasiaukojimą. Kitas klausimas – ar rinkėjai tautos išrinktųjų tokių žygdarbių prašė?

Interpeliacijų, apkaltų, laikinųjų komisijų, nepasitikėjimų procedūrų tikslų nerasime nė vienos politinės partijos programoje. Nepaisant to, jos viešpatauja politinėje kasdienybėje. Visi kiti uždaviniai tampa nebesvarbūs. Apie strategiškai visuomenei svarbius įstatymų projektus, jų svarstymus komitetuose, darbo grupėse, posėdžiuose jau nebekalbama. Apie valstybės biudžeto perskirstymą dėl mokytojų, gydytojų ar kitų „smulkmių” atlyginimų – taip pat. Suprask, rinkėjau – neliko laiko.

Tiesa, kai kuriems prašantiems rinkėjams laiko vis dėlto randama. Asmeniškai ir daug. Šiomis savaitėmis nuskambėjusi Seimo pirmininko istorija yra liūdniausia ne dėl galimo korupcijos skandalo ar naudojimosi tarnybinėmis pareigomis. Šitai išsiaiškins teismas, jeigu kam nors ateityje to dar reikės. Liūdniausi dalykai glūdi kitur.

Iš šios istorijos šiandien akivaizdžiai sužinojome, kad valstybėje gyvena trys žmonių grupės: piliečiai, balsuotojai ir rinkėjai. Pirmieji politikams yra visiškai neįdomūs, nes nedalyvauja rinkimuose. Jie yra tiesiog valstybės pilkoji minia. Antrieji sukelia nuoširdų, bet trumpalaikį politikų dėmesį kas ketverius metus. Jie ir reikalingi trumpam – iki rinkimų. Tretieji yra laimingiausi. Jie kartu su politikais – Seimo nariais, nuo rinkimų iki rinkimų gyvena iš dienos į dieną. Kas jie ir kiek jų yra?

Atsakymas tradicinis – tai broliai, seserys, tetos, dėdės, žentai, marčios, „švogeriai”, svainiai ir kiti lietuviškos giminystės rangai. Žiniasklaidai pagarsinus Seimo pirmininko istoriją, verta pažymėti – jis tikrai ne vienintelis. Tokių rinkėjų „prisirinkęs” dažnas Seimo narys. Kelis, keliolika ar keliasdešimt. Daugiau išlaikyti ir nebeišeitų, nes netgi Seimo nariai neturi keturių rankų ar keturiasdešimt aštuonių valandų per parą.

Sudėję visus šiuos „rinkėjus” gauname įnoringą kelių tūkstančių interesantų publiką. Ji gali Seimo, Vyriausybės narių ne tik prašyti, tačiau ir jiems liepti ar net reikalauti. Nenuostabu, kad po jų milijonui naivių „balsuotojų” lieka tik parodomojo politinio koncerto žiūrovų dalia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.