Erdvėlaivis „Endeavour” grįžo po rekordinės misijos TKS

Daugkartinis erdvėlaivis „Endeavour” trečiadienį po rekordinės misijos Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS), kurios metu buvo instaliuoja japonų laboratorija ir kanadiečių remontinis robotas, nutūpė Kennedy (Kenedžio) kosmoso centre, pranešė NASA.
„Endeavour” nutūpė 20 val. 39 min. vietos (ketvirtadienį 2 val. 39 min. Lietuvos) laiku, po 16 dienų trukusios misijos, rekordinio 12 dienų susijungimo su TKS ir penkių – didžiausio skaičiaus per vieną misiją – išėjimų į atvirą kosmosą.

Erdvėlaivis nutūpė pusantros valandos vėliau nei planuota iš pradžių – nutūpimas buvo atidėtas dėl prastų oro sąlygų. Tai antras erdvėlaivių tūpimas nakties metu nuo 2006 metų rugsėjo ir 29-as nuo pirmojo tokio nutūpimo 1981 metais.

„Sveiki sugrįžę, „Endeavour”, – erdvėlaiviui sustojus jo įgulai skrydžių valdymo centre pasakė NASA pareigūnas Jimas Duttonas (Džimas Datonas).

„Okairinasai Takao. Bienvenue Leo”, – japoniškai ir prancūziškai pasakė J.Duttonas, atskirai pasveikindamas į žemę sugrįžusius japonų astronautą Takao Doi ir Europos kosmoso agentūros (EKA) astronautą prancūzą Leopoldą Eyhartsą (Leopoldą Eihartsą), kuris grįžo po 50 TKS praleistų dienų.

„Endeavour” vadas Dominicas Gorie (Dominikas Goris) sekmadienį vakare misiją pavadino visapusiška sėkme.

„Padirbėjome nuostabiai, – sakė jis. – Kiekvienas išėjimas į atvirą kosmosą buvo laimėjimas, kiekviena roboto op(eracija) buvo laimėjimas”.

Jis tai pasakė po to, kai misijos specialistai Robertas Behnkenas (Robertas Benkenas) ir Mike’as Foremanas (Maikas Formanas) TKS išorėje pritvirtino 15 m ilgio sensorinę iškyšą.

„Endeavour” startas įvyko kovo 11 dieną. Pagrindiniai misijos tikslai buvo instaliuoti pirmąją japonų laboratorijos „Kibo”, kurioje bus atliekami mikrogravitacijos tyrimai, dalį. Ši laboratorija turi būti baigta 2009 metų kovą ir bus didžiausias TKS modulis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.