Minske 55 protesto akcijų dalyviams teismas paskyrė nuobaudas ir areštus

Minsko rajonų teismai trečiadienį paskyrė nuobaudas iki 500 dolerių ir areštus nuo trijų iki 15 parų 55-iems opozicijos protesto akcijos, kurią milicija išvaikė anksčiau šią savaitę, dalyviams.
Antradienį Minske nesankcionuotas Baltarusijos opozicijos mitingas, kuriame dalyvavo šimtai žmonių, baigėsi susirėmimais su milicija, per kuriuos buvo sulaikyta keliasdešimt protestuotojų.

Teisių gynimo organizacija „Pavasaris-96” paskelbė 103 sulaikytųjų pavardes, o policija kalba apie 88, iš kurių 18 paleisti dar antradienį vakare, patikrinus jų dokumentus.

Į teismo posėdžių sales spaudos atstovai negalėjo patekti.

„Visas teismo pastatas apsuptas. Visus įėjimus saugo OMON kariai. Į kabinetą, kur vyksta teismas, nieko neįleidžiama”, – papasakojo „Reuters” fotografas V.Fedosenka.

Tarp sulaikytųjų buvo ir Lietuvos televizijos grupė, Lenkijos piliečių, kurie buvo paleisti po kelių valandų, ir nepriklausomo laikraščio „Naša niva” fotografas Andrejus Lenkevičius, sumuštas per sulaikymą.

Kitas šio laikraščio žurnalistas Semionas Pečenka gavo 15 parų arešto.

Baltarusijos opozicija nuogąstauja, kad opozicijos protesto akcijos išvaikymas antradienį gali sužlugdyti Baltarusijos pastangas pagerinti savo santykius su Vakarais, kurias deda Baltarusijos valdžia pastaruoju metu.

„Žinoma, tai signalas Vakarams, kad jokio realaus režimo sušvelninimo Baltarusijoje nebus. Vakarai, aš turiu omenyje susivienijusią Europą, nenoriai imasi sankcijų, bet aš neatmetu šios galimybės”, – sakė vienas opozicijos lyderių Aleksandras Milinkevičius.

Europos Sąjunga ir JAV trečiadienį pareikalavo paleisti sulaikytuosius per protesto akcijas, o ES išorės reikalų komisarė Benita Ferrero-Waldner (Benita Ferero-Valdner) pareiškė, kad itin nusivylusi dėl demonstracijų išvaikymo po neseniai buvusių „teigiamų Baltarusijos valdžios veiksmų”.

Baltarusija, kuri mėgina susitaikyti su ja kritikuojančiomis ES ir JAV, pastaraisiais metais paleido į laisvę daugumą politinių kalinių ir leido opozicijai taikiai surengti kelias protesto akcijas praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje.

„Valdžios taktika pasikeitė 180 procentų. Anksčiau valdžia iš tikrųjų stengėsi kuo labiau išvengti bet kurių susirėmimų, o šįkart aiškiai buvo nurodymas panaudoti jėgą. Aš manau, kad tai liguisto Vakarų reakcijos ir pirmiausia sankcijų, kurias JAV įvedė koncernui „Belneftechim”, suvokimo išdava”, – sakė A.Milinkevičius.

Baltarusija nuo kovo pradžios įsivėlė į didelį diplomatinį konfliktą su JAV: atsakydamas į Amerikos sankcijas valstybiniam koncernui „Belneftehim” Minskas privertė Vašingtoną atšaukti ambasadorę ir sumažinti Amerikos diplomatinės misijos darbuotojų skaičių.

Minskas sako, kad konfliktas gali būti sureguliuotas panaikinus sankcijas, o JAV reikalauja paleisti į laisvę buvusį kandidatą į prezidentus Aleksandrą Kozuliną, nuteistą penkerius su puse metų kalėti už masinių protesto akcijų organizavimą 2006 metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.