„Gazpromas” galvoja apie rublius

Rusijos dujų koncernas „Gazprom” svarsto galimybę pereiti nuo atsiskaitymo už dujas doleriais prie atsiskaitymo rubliais. Jei būtų nuspręsta pakeisti atsiskaitymo valiutą, Lietuvos importuotojams dujos veikiausiai dar labiau pabrangtų.

„Gazpromo” valdybos vicepirmininkas Andrejus Kruglovas penktadienį spaudos konferencijoje apie valiutos pasirinkimą sakė, kad „šis klausimas šiuo metu analizuojamas atsižvelgiant į padėtį finansų rinkose, į tai, kas vyksta su doleriu ir euru”. Šiuo metu už dujas atsiskaitoma JAV doleriais.

Nors galutiniams Lietuvos vartotojoms įtakos toks „Gazpromo” sprendimas šiais metais turėti negali, tačiau neatmetama galimybė, kad tai galėtų būti viena iš priežasčių padidinti dujų tarifus ateityje, kai kainos bus tikslinamos.

Prarastume „amortizatorių”

„Gazpromo” situacija unikali, nes tai yra didžiulio regiono monopolininkas. Dujų koncernas, matydamas, kad krintant dolerio kursui gauna mažiau rublių, svarsto galimybę pereiti prie atsiskaitymo rubliais”, – LŽ situaciją aiškino „DnB Nord” grupės ekonominių tyrimų vadovas Vadimas Titarenka.

Pasak eksperto, „Gazpromui” perėjus prie atsiskaitymo rubliais, Lietuvoje dujų importuotojai už jas mokėtų palyginti brangiau, jei dolerio kursas ir toliau kristų. „Mes netektume amortizacijos efekto, kurį turime, kol mokame už dujas doleriais: dolerio kursui krintant, mūsų valiuta stiprėja ir mes mokame sąlygiškai mažiau. Mat krintantis dolerio kursas veikia kaip savotiškas amortizatorius”, – sakė V.Titarenka. Pasak analitiko, atsisakymas atsiskaityti doleriais būtų dar vienas papildomas smūgis šiai valiutai.

„Jeigu doleriais prekės perkamos didžiuliais kiekiais, vadinasi, ši valiuta yra paklausi. Jeigu bus atsisakyta atsiskaityti doleriais, šios valiutos paklausa mažės. Jei mažės paklausa, kris ir dolerio kursas”, – nepalankią dolerio situaciją grindė finansų analitikas.

Pasijus negreitai

V.Titarenka neatmetė galimybės, kad šis Rusijos monopolininko sprendimas gali turėti įtakos ir galutiniams Lietuvos vartotojams. Nors dujų kainas kontroliuoja Vyriausybė ir automatiškai dujos pabrangti negalėtų, tačiau iš Rusijos monopolininko dujas perkanti bendrovė „Lietuvos dujos” esą galėtų kreiptis į Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją su prašymu padidinti tarifus vartotojams.

Bendrovės „Lietuvos dujos” vadybininkė Jolita Butkienė LŽ sakė, kad ši įmonė oficialios informacijos apie „Gazpromo” ketinimus keisti atsiskaitymo sąlygas kol kas neturi, todėl šios informacijos komentuoti negali.

„Atsiskaitymo sąlygos, taip pat atsiskaitymo valiuta yra sutarties dalykas ir apie „Gazpromo” ketinimus keisti šias sąlygas informacijos neturime”, – sakė J.Butkienė. Ji priminė, kad buitiniams vartotojams kaina nustatoma metams, tad šiais metais ji bet kokiu atveju nebus keičiama.

Tik laisviesiems vartotojams dujas tiekiančios bendrovės „Dujotekana” atstovas spaudai Stasys Likas taip pat pažymėjo, kad sutartis bendrovė su vartotojais pasirašo visiems metams, per kuriuos kainos keistis negali, o valiutų riziką prisiimanti bendrovė.

„Valiutų rizika gula ant pardavėjo pečių. Kita vertus, valiutų rizika įskaičiuojama į maržą, tad „Dujotekanos” klientams „Gazpromo” sprendimas, kalbant apie artimiausias perspektyvas, įtakos neturės”, – žadėjo S.Likas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.