Kaip išbandyti automobilį?

Perkant naują automobilį pats svarbiausias žingsnis – bandomasis važiavimas. Tačiau prie vairo išties svarbų sprendimą priimti turėsite per trumpą laiką. Į ką sutelkti dėmesį? Štai ką rekomenduoja patyrę vairuotojai.

Neskubėkite

Apeikite automobilį, apžiūrėkite bagažinę. Įsitikinkite, ar ji pakankamai didelė, ar plačiai atsidaro. Įvertinkite, ar kėbulo ypatumai nesukels rūpesčių mašiną mėginant pastatyti ankštoje aikštelėje, ar priekinėje dalyje esantys aerodinaminiai aptakai nekliudys aukštesnių kelkraščio apvadų, ar saugiai jausitės intensyvaus eismo sraute.

Prisėskite

Pasėdėkite stovinčiame automobilyje. Pareguliuokite sėdynę, vairą, pedalus, kol rasite patogią vairavimo padėtį. Įsitikinkite, kad sėdynė jums tinkama. Jei turite vaikų, pasiimkite į bandomąjį važiavimą juos ar bent jų kėdutes – įsitikinkite, ar jos tinka ir ar lengvai privirinamos.

Muzikos testas

Dabar atėjo metas pasukinėti radiją. Įsitikinkite, kad galite pasiekti visus mygtukus, suprasti visus simbolius ir užrašus. Įsivaizduokite, kaip dėsite kompaktinį diską, kur prijungsite savo MP3 grotuvą.

Pasidalykite malonumu

Visad protinga į bandomąjį važiavimą pakviesti ir bičiulį. Jis ar ji galės įsitaisyti šalia jūsų, paskui – galinėje sėdynėje, įvertinti, ar ten patogu. Žmoną (vyrą) atsiveskite tik kai jau esate apsisprendę automobilį pirkti. Tai leis išvengti prekybininkų spaudimo apsispręsti iškart: pasakysite, kad jums reikia išgirsti partnerio nuomonę.

Universali trasa

Pardavėjas tikriausiai pasiūlys pasivažinėjimo maršrutą, tačiau prieš ateinant reikėtų patyrinėti pardavimo salono aplinką ir numatyti savo bandymų trasą.

Išbandykite automobilį kuo įvairesniuose keliuose. Pasistenkite rasti tokių, kuriuose būtų įvairaus sudėtingumo posūkių į kairę ir į dešinę, įvažiavimų ir nuvažiavimų nuo greitkelio, įvairių tipų sankryžų, įvairios kelio dangos. Ir galiausiai – stovėjimo aikštelė.

Manevravimas

Posūkiuose reikalingas geras apžvalgumas – turite gerai matyti ir kelią, ir atvažiuojančius automobilius. Jei reikia dairytis ištempus kaklą – negerai.

Posūkius darote ir tam, kad patikrintumėte, ar lengvai valdomas automobilis. Pabandykite prieš posūkį visiškai sustoti ir startuoti į šoną susuktais ratais. Prisiminkite, kad skirtingų konstrukcijų automobiliai skirtingai randą tiesų kelią po posūkio.

Dinamika

Įvažiavimas į greitkelį leis pajusti, kaip automobilis reaguoja į akceleratorių, ar su juo lengva įsilieti į eismą. Ar gerai matote eismą artėdamas prie greitkelio?

Turite galimybę pajusti, kaip automobilis „elgiasi” važiuodamas greitkelio greičiu. Ar jus patenkina vairo jautrumas? Ar lengva tiesiog važiuoti tiesiai nekoreguojant krypties vairaračiu? Įsiklausykite, ar variklio ir padangų triukšmas nėra erzinantis.

Išvažiavus iš greitkelio raskite progų išbandyti stabdžius tiek švelniai lėtėjant, tiek stabdant ekstremaliai. Ar jie patogūs, leng-vai dozuojama stabdymo jėga? Ar stabdant jis išlieka valdomas?

Eismas ratu

Žiedinės sankryžos leidžia pajusti, ar stabiliai automobilis važiuoja tuomet, kai jį veikia išcentrinės jėgos. Svarbu patikrinti, ne kaip greitai galima važiuoti, o kaip automobilis reaguoja į svorio transformaciją iš priekio į galą, iš kairės į dešinę ir atvirkščiai. Judėdami saugiu greičiu išprovokuokite kėbulo svyravimus. Įsitikinkite, kad automobilis visuomet važiuos ten, kur norite jūs. Tai ne tik vairavimo malonumo dalykas – esant avarinei situacijai mašina turi paklusti akimirksniu.

Nevenkite duobių

Būtina patikrinti, kaip automobilis elgiasi prastame kelyje ar žvyrkelyje. Kaip amortizuojami nelygumai? Ar nepasigirsta papildomų garsų? Ar tiesiai važiuojate taip pat sklandžiai, kaip ir magistralėje? Ar vairo valdymas išlieka toks pat, ar automobilis netampa tarsi valtis vandenyje?

Pastatykite aikštelėje

Ar automobiliu lengva manevruoti taikant į nedidelį plotą? Ar geras matomumas važiuojant atbuline eiga? Ar lengva ir patogu sukti vairą? Jei tik įmanoma, reikėtų įvažiuoti ir į savo garažą – ypač jei taikotės į didesnį automobilį, negu turėjote iki šiol.

Tegyvuoja įvairovė

Net jei į automobilį širdis aiškiai linksta, verta pasivažinėti ir kitokiais modeliais. Neišbandę kitų galimybių taip ir nesužinosite, ar jūsų pirkinys išties sėkmingas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.