Nori būsto? Būstas yra!

Laikas, kai būsto paieškos prilygo adatos ieškojimui šieno kupetoje, atrodo, jau praeityje. Skelbimų tekstai „Pirkčiau butą jūsų name” ilgainiui gali virsti – „Parduodu butą jūsų name.”

Pastaruoju metu rasti parduodamą butą tampa vis lengviau, o laiko apsispręsti – vis daugiau. Potencialiems pirkėjams nebereikia paskubomis naršyti skirtingų internetinių portalų, vartyti laikraščių, kuriuose spausdinami butų pardavimo pasiūlymai, ir aklai pasikliauti tarpininkų patarimais – dabar galima ramiai ir neskubant rinktis būstą.

Ieškojo ilgai.
„Dviejų kambarių buto už 300 tūkst. litų ieškau beveik 3 mėnesius. Pirmiausia pradėjau sekti skelbimus laikraščiuose, internete. Kai paskambindavau, dažniausiai atsiliepdavo ne buto savininkai, o tarpininkai. Jie siūlydavo ne tai, ko noriu pati, ir bandydavo įtikinti, jog man visiškai netinkamas pasiūlymas iš tikrųjų yra pats tinkamiausias. Vėliau paaiškėdavo, kad kito varianto tarpininkai tiesiog neturi ir bando „prastumti” niekieno neperkamą butą”, – LŽ pasakojo Živilė, sostinėje bandanti nusipirkti būstą.

Prieš metus Vilniuje butą įsigijęs Darius teigė, kad jo paieškos internete atėmė tikrai daug laiko. „Sostinėje gyvenu trečius metus. Vos atvykęs pradėjau mąstyti, jog reikia parduoti savo butą Klaipėdoje ir pirkti Vilniuje. Tačiau apie būstus Vilniuje žinojau tik viena – kainos čia gerokai didesnės negu Klaipėdoje. Be abejo, iš pradžių turėjau susigaudyti, kurie mikrorajonai „geri”, kurie „blogi”, kaip patogiausia atvykti į norimą vietą, ir panašius dalykus. Vilnių pažinojau gana paviršutiniškai. Kaip ir butų kainas sostinėje. Taigi teko ilgokai naršyti po internetą, kad susidaryčiau bendrą vaizdą. Iš tiesų paieškos truko apie metus”, – dalijosi patirtimi Darius.

Pasak buvusio klaipėdiečio, aktyvi buto paieška, kai jis jau pradėjo ne tik stebėti, bet ir rinktis, ką apžiūrėti, bei bendrauti su bankais dėl paskolų, truko apie tris mėnesius. „Ir tada beveik kiekvieną vakarą lankydavausi 5-6 interneto svetainėse, stebėdavau, kas pasikeitė, kokių naujų pasiūlymų atsirado, ar nepigo jau ne pirmą savaitę siūlomi butai”, – aiškino Darius.

Tik pirk

Pastebima, kad dabar derantis dėl būsto pardavėjai tampa aktyvesni už pirkėjus ir patys siūlo įvairias galimybes. Naujus sprendimus, kaip potencialiam pirkėjui palengvinti gyvenamųjų patalpų paieškas, skatina pokyčiai nekilnojamojo turto rinkoje.

„Nekilnojamojo turto rinkos svyravimas daugeliui sukėlė aibę nepatogumų. Anksčiau pirkėjas apsiribodavo kelių objektų apžiūra, nes skubėdavo pirkti ir būti pirmas per derybas. Šiuo metu vaidmenys pasikeitė – dabar į derybas skuba pardavėjai. Tokie pokyčiai skatina pardavėjus ir tarpininkus griebtis kuo didesnio išradingumo. Vieni kuria vaizdo klipus, kiti perskaičiuoja reklamos biudžetus, treti „prisimena” technologijų galimybes”, – teigia šalies nekilnojamojo turto (NT) portalai.

Internete vienoje vietoje „realiu laiku” jau galima stebėti gyvenamojo būsto pardavimo kainas, lyginti jas su ekspertų prognozėmis, rasti butų, biurų nuomos ir pardavimo kainas. „Nėra ko slėpti – ieškojome patrauklių naujovių. Patys būstais neprekiaujame, pas mus skelbiasi NT parduodančios bendrovės. Matome, kad jos skiria vis daugiau pinigų reklamai, taip pat pastebime, jog didėja ir svetainės lankomumas, – manau, ne tik mūsų. Tiesiog žmonės pasidarė kur kas išrankesni ir atsargesni, jie stengiasi ne tik pasižiūrėti, kas siūloma, bet ir rasti tą patį parduodamą objektą kitose svetainėse. Esame pastebėję ir tokią tendenciją – skirtingose svetainėse butų kainos skiriasi. Dažniausiai taip skelbiasi fiziniai asmenys, nelegalūs tarpininkai. Todėl nutarėme, kad pirkėjus turėtų sudominti galimybė matyti kainų pokyčius, nebenaršyti visur ir nebegaišti laiko. Taip atsirado lentelė, kurioje matyti pradinė būsto kaina ir jos pokyčiai. Informacija nuolat atnaujinama, todėl nurodomi pokyčiai – realūs”, – kalbėjo Reals.lt direktorė I.Gocentienė.

Pasak šio portalo vadovės, kad objektai nesikartotų, nutarta įgyvendinti dar vieną naujovę – NT objektų paiešką žemėlapyje. Surašius dominančio turto apibūdinimą žemėlapyje matyti, kur yra tokius duomenis atitinkantis butas ar namas. „Kadangi dviejų vėliavėlių vienoje vietoje negali būti, tad ir rizikos, jog tą patį būstą parduoda du ar keli tarpininkai, nėra”, – sakė I.Gocentienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.