Lietuvos verslininkai su nerimu stebi Kosovą

Keliose Lietuvos įmonėse su didesniu nei įprasta nerimu stebimas prasidėjęs Kosovo pripažinimo procesas ir Serbijos reakcija.
Lietuvos verslininkai sako puikiai suprantantys investavę didesnės rizikos regione, tačiau viliasi, kad nugalės pačių serbų apsisprendimas sukti vieningos Europos keliu, ketvirtadienį rašo „Verslo žinios”.

„Pokyčiai negrįžtami, bent jau pasirinkta kryptis, bet, be abejo, šiek tiek baugu, nes dar sunku įvertinti, kiek tie neramumai turės įtakos Serbijos vidaus gyvenimui, verslo aplinkai, vartojimui”, – svarstė pernai alaus daryklą Serbijoje įsigijusios bendrovės „Alita” generalinis direktorius Vytautas Junevičius.

Įmonių grupės „Arvi ir Ko”, kuri 2006-aisiais kartu su bendrovė „Sanitex” ir viena vietos įmone įsigijo trąšų gamybos kompleksą Serbijoje „HIP-Azotara”, valdybos pirmininkas Vidmantas Kučinskas teigė, kad politinė rizika buvo apgalvota dar svarstant, ar verta investuoti į Serbiją.

Anot žuvų produktų gamintojos Plungės bendrovės „Vičiūnai ir partneriai”, dalį savo produkcijos eksportuojančios į Balkanų šalis, prekybos direktoriaus Vidurio Europos šalims Gedimino Railos, jei Serbijoje atsiras trukdžių prekybai su ES šalimis, įmonė padidins gamybos apimtis savo gamykloje Sovetske ir produkciją į šią Balkanų šalį tieks iš Rusijos, iš kur ir šiuo metu dalis produkcijos keliauja į Serbiją.

„Sunku pasakyti, kaip padėtis Kosove atsilieps mūsų verslui. Paprastai, kai įvykiai susiję su politika, verslo sąlygos gali smarkiai pasikeisti. Tačiau iš partnerių Serbijoje žinių, kad būtų kokių nors nesklandumų, negavome. Galbūt dar per anksti. Šiuo metu kaip tik ruošiame kelis krovinius į Serbiją ir tikimės, kad Serbijos valdžia nesugalvos papildomų muitų ES šalims”, – teigė G.Raila.

„Į šį regioną žiūrime kaip į didesnės rizikos rinką, kur ta rizika mums turi garantuoti didesnę pelno maržą. Regione imtis ilgalaikių projektų sudėtinga”, – aiškino „ŽIA valdos”, Balkanuose veikiančios per Banja Lukoje (Bosnija ir Hercegovina) įsteigtą bendrovę „ŽIA valda Balkan”, pagrindinis akcininkas Gediminas Žiemelis.

Informacijos laikmenų ir multimedijos produktų gamintojos įmonės „Acme Baltija”, pernai pradėjusios eksportuoti produkciją į Serbiją, direktorius Paulius Paršeliūnas sakė, kad iki šiol jokios neigiamos politinių įvykių įtakos nejautė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.