Suįžūlėję sukčiai nestokoja fantazijos

Į senyvo amžiaus aukas nusitaikę įvairaus plauko sukčiai nesibodi naudoti brutalaus smurto. Nestokoja jie ir fantazijos, išradinėdami sukčiavimo būdus. Iki šiol dar neregėti sukčiavimo būdai pradėti taikyti Kaune.

Kaune apiplėšta vieniša po vyro ir sūnaus mirties likusi 82 metų močiutė. Ją nuskriaudė banko darbuotoja prisistačiusi pagal amžių į anūkes tinkanti nusikaltėlė. Šios savo išvaizda čigonę primenančios plėšikės grobis – daugiau kaip 18 tūkst. litų.

„Banko darbuotoja”.
Senolė tapo dar viena vis labiau plintančio sukčiavimo būdo auka. Antradienį apie 10 val. į jos namus atėjo nepažįstama moteris ir prisistatė esanti banko darbuotoja. Viešnia turėjo kažkokį aplanką. Rankoje laikė pieštuką. Ji sugebėjo įtikinti senolę, kad rytoj Lietuvoje keičiami pinigai. Neva todėl reikia surašyti gyventojų santaupas – kad keičiant pinigus jie neturėtų nuostolių.

Kai močiutė ištraukė savo santaupas – 200 eurų, 2400 JAV dolerių ir 5400 litų – ši griebėsi smurto. Šiurkščiai pastumta senolė parkrito. Tuo pasinaudojusi viešnia išplėšė pinigus ir pabėgo. Laimė, kad močiutei užtenka ambulatorinio gydymo. Jai tik sumuštas veidas.

Moteris dar net bandė vytis apgavikę. Į jos pagalbos šauksmą į kiemą išbėgo kaimynai. Liudytojai spėjo įsidėmėti kai kuriuos plėšikės laukusio automobilio duomenis. Teigiama, kad nusikaltėlės laukė dvi bendrininkės.

Auką žinojo

LŽ kalbinti nelaimėlės kaimynai vakar teigė, kad plėšikė nuėjo tiesiai į aukos namus. Pas nieką daugiau ji nebuvo užsukusi. „Tiesa, visa gatvė žino, kad po vyro mirties senolė nusprendė parduoti namą ir išvykti pas anūkus į Ukrainą, – sakė pašnekovai. – Vieša paslaptis buvo ir tai, kad ji gaudavo didelę, daugiau kaip 1000 litų pensiją ir dar guviai ūkininkavo. Iki vyro mirties prekiavo daržovėmis ir gėlėmis turguje.”

Pavogtos visos senolės santaupos. Pasak kaimynų, ji pati labiau sielojasi ne dėl prarastų pinigų, o dėl to, kokiomis aplinkybėmis buvo apmulkinta.

Scenarijus tobulinamas

Tai jau ne pirmas toks atvejis Kaune. Prieš mėnesį labai panašios išvaizdos viešnios buvo sulaukusi 87 metų moteris. Jai nepažįstama juodaplaukė taip pat prisistatė banko darbuotoja, surašinėjanti gyventojų santaupas prieš įvedant eurą. Nusižiūrėtoji į aukas lyg ir buvo linkusi suabejoti viešnios pasakojimu, tačiau ši sugebėjo sugraudinti, kad jeigu neatliks jai pavestos užduoties, bus atleista iš darbo.

Šio vizito metu senolė neteko 6 tūkst. litų, kuriuos slėpė spintoje. Viešniai pasižymėjus savo sąsiuvinuke banknotų numerius, močiutė padėjo pinigus atgal į slėptuvę. Išlydima nepažįstamoji buvo perdėtai mandagi – praleido senolę į priekį. Tačiau netrukus skubiai nėrė pro duris – sunkiai vaikščiojanti buto šeimininkė nespėjo net su ja atsisveikinti. Patikrinus slėptuvė pasirodė tuščia.

Sulaikė gyventojai

Neseniai kauniečiai sulaikė dar vieną įtariamąją. Už vagystes jau teista bei savavaliavimu įtarta moteris skambindavo į visas iš eilės daugiabučio butų duris ir pasakodavo ką tik buvusi apiplėšta kieme. „Ar negirdėjote, kaip aš šaukiausi pagalbos?” – klausdavo ji pro ašaras. Pasak užkibusiųjų ant jos jauko, į akis krito ir, kaip manoma, įspūdžiui sustiprinti apdraskytas jos veidas. Geraširdžiai žmonės aukojo jai kas 10, kas – 20 litų. Tačiau ne visi patikėjo graudžiomis apgavikės istorijomis. Vieno buto šeimininkas ją sulaikė ir iškvietė policiją. Paaiškėjo, kad iš tikrųjų žmones apvaginėjo ji pati.

Deja, po apklausos policijoje šią 25 metų apgavikę teko paleisti. Kelti jai baudžiamąją bylą nėra galimybės, nes sumos iškaulytos iš aukų neviršija 1 MGL (130 litų). Nenumatyta už tokią sukčiavimo formą ir administracinė atsakomybė. Apgavikė paleista ją tik įspėjus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.