Pypkės dūmai pakvipo kerštu

Nors pypkę viešbučio kavinėje užsitraukęs premjeras apkaltino incidento tyrėjus politikavimu, šie tikina tik atliekantys savo pareigas ir neketina nutraukti pradėto tyrimo.

Premjeras Gediminas Kirkilas, vieno Klaipėdos viešbučio kavinėje nutvertas rūkęs pypkę, pareiškė, kad šį faktą pradėjusi tirti Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba (VTAKT) politikuoja. Dėl to nemalonę užsitraukusios tarnybos reorganizacija gali būti paspartinta.

„Jeigu tinkamas pareigų atlikimas, vadovaujantis teisingumo, nesavanaudiškumo, nešališkumo, atsakomybės ir kitais principais, kuriuos įtvirtina Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklės, yra laikomas politikavimu, tada taip”, – į Vyriausybės vadovo mestus priekaištus atsikerta VTAKT vadovas Česlovas Balsys. Pasak jo, G.Kirkilo pypkiavimo kavinėje istorijos tyrimas turėtų būti baigtas iki kovo vidurio.

Kaltę pripažįsta

Praėjusį šeštadienį kartu su Latvijos premjeru Ivaru Guodmaniu lankydamasis pajūryje, vienoje uostamiesčio kavinėje, į kurią kartu su svečiu užsuko ramiai pasišnekučiuoti ir užkąsti, premjeras išsitraukė pypkę ir užsirūkė. Šis žiniasklaidos paviešintas įvykis sukėlė tikrą emocijų audrą.

Teisindamasis G.Kirkilas teigė tiesiog užsimiršęs, kad rūkyti viešojo maitinimo įstaigoje draudžia įstatymas. „Kaip ir kiekvienas rūkorius – užsirūkai, kai labai norisi”, – aiškino premjeras, nesitikėjęs, kad jo nuodėmė iškils į viešumą.

Rūkyti šalies restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose draudžiama nuo 2007 metų sausio 1-osios. Tokiai tvarkai pritarė Seimas, priėmęs Tabako kontrolės įstatymo pataisas. Už įstatymo pažeidimus kavinės savininkui gresia bauda nuo 1 iki 5 tūkst. litų.

Sumokės baudą

VTAKT apie premjero piktnaudžiavimą sužinojo iš žiniasklaidos ir tyrimą pradėjo savo iniciatyva. „Tarnyba yra centrinė institucija, neturinti savo padalinių kituose miestuose. Todėl „įvykio vietoje” nebuvome”, – LŽ sakė Č.Balsys. Tad visi istorijos siūlai raišiojami Vilniuje, VTAKT būstinėje. Pagal Tabako kontrolės įstatymą tarnyba tiria ne fizinio, o juridinio asmens (šiuo atveju – viešbučio, kuriam priklauso kavinė) padarytą pažeidimą.

„Jeigu klientas kavinėje užsirūko, šeimininkai privalo kviesti policiją, kitaip jiems gresia bauda”, – aiškino VTAKT direktorius. Tačiau kad ir koks drąsus būtų tas savininkas, vargu ar jis drįstų į pagalbą šauktis pareigūnus, kai viešai pypkę užsitraukia pats ministras pirmininkas. Geriau jau baudą sumokėti.

Pasak G.Kirkilo, jis paprašęs baro šeimininkų leisti jam užsirūkyti. Premjerui net mintis nekilo, į kokią bėdą gali patekti baro savininkai, aukštajam svečiui iš Vilniaus leidę užsidegti pypkę.

„Apgailestauju, šiuo atveju tikrai nusižengiau taisyklėms ir kaip kiekvienas Lietuvos pilietis turiu būti nubaustas. Padėsiu apmokėti baudą, jeigu to reikės”, – atgailavo G.Kirkilas.

Gresia pertvarkos

Nuo 1996-ųjų veikianti VTAKT jau senokai erzina šalies verslininkus, teisėsaugininkus ir politikus. Naikinti tarnybą ir jos funkcijas perduoti kitoms institucijoms ne kartą siūlė Seimo komitetai ir Finansų ministerija.

Trečiadienį premjeras patikino, kad incidentas dėl pypkės neturės įtakos Vyriausybės planams tarnybą reorganizuoti. „Mes vis tiek vykdysime Saulėlydžio komisijos sprendimą, ir Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės institucija mažinant biurokratiją bus prijungta prie Narkotikų kontrolės departamento. Šis atvejis (rūkymas kavinėje – red.) neturės įtakos biurokratijai mažinti ir mūsų struktūroms stambinti. Juolab kad ši tarnyba paaiškėjo esanti visiškai neefektyvi, ji tik politikuoja. Tai ir rodo šis atvejis”, – aiškino G.Kirkilas.

Praėjusių metų rudenį Vyriausybė nutarė nuo 2008 metų liepos 1-osios sujungti VTAKT ir Narkotikų kontrolės departamentą. Naujoji institucija vadintųsi Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės agentūra prie Vyriausybės. Tokiam sprendimui dar turi pritarti Seimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

4 atsiliepimai į "Pypkės dūmai pakvipo kerštu"

  1. Stalino pypkė

    O,kažin ar pats kirkilas nepolitikuoja?

  2. Mina

    Prie ko cia politika!
    Nusizengei paciu priimtam istatymui,buk malonus atsakyti uz savo veiksmus!
    Kokios gali buti isimtys!!!

  3. Lietuvis

    Kirkilai, kaip tau nesarmata pries visa pasauli!!???? EIK LAUK IS LIETUVOS VALDZIOS!!!!! GI ESI TIKRAS LIETUVOS PARAZITAS!!!!!

  4. Ogis

    Jus prisiminkit kaip Kirkilo zentas is brakonieriaus tapo nukentejusiu. Ten dar geresnis cirkas buvo. IR NIEKO 🙄

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.