Piketai valdžios nejaudina

Šiandien, Šv. Valentino dieną, prie Klaipėdos miesto savivaldybės saujelė žmonių ketina surengti piketą prieš, jų nuomone, blogus miesto valdžios sprendimus, tačiau patys politikai tokias iniciatyvas vertina labiau nei skeptiškai.

Nesankcionuoto piketo dalyviai savo elgesio motyvą įvertino labai skambiai: Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir kitų teisės aktų pažeidinėjimai uostamiesčio Savivaldybėje. Informuojama, kad Klaipėdos visuomeninių organizacijų atstovų sueigoje nutarta kreiptis į valstybės teisėtvarkos institucijas.

„1998-2006 metais buvo neteisėtai rinktas mokestis už kiemų valymą. Tai pripažino Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje institucija ir teismai. Tačiau įvykdžiusi nusikaltimą ir toleravusi atvirą gyventojų plėšimą valdžia nebando ieškoti būdų atlyginti patirtus nuostolius”, – teigiama išplatintame piketuotojų pranešime.

Be to, piktinamasi ketinamais didinti vandens kainą, šalia Laisvosios ekonominės zonos gyvenančių žmonių ignoravimu, leidimais uoste krauti ir sandėliuoti pavojingas medžiagas ir kt.

Taip pat protestuojama dėl neva ardomo istorinio Klaipėdos senamiesčio, kultūros paveldo niokojamo.

„Vakarų ekspresas” pasidomėjo, ar tokie piketai suvirpina širdį miesto valdžios atstovams ir apskritai, ar jie ką nors jiems reiškia?

„Tegul ateina pas mane”

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Klaipėdos miesto meras, Liberalų ir centro sąjunga

Žinoma, nemalonu, kai tenka matyti piketuojančius, tai suvirpina širdį. Tačiau aš dažniausiai pasigendu motyvacijos, diskusijos iš piketuojančiųjų pusės. Jie linkę labiau reikalauti nei dalyvauti konstruktyvioje diskusijoje. Tegul ateina pas mane ir pakalba, aš jiems atviras. Kalbantis galima daug daugiau pasiekti. Piketais mes tikrai problemų neišspręsime. Ko pasiekė piketuotojai prie Prezidentūros?

„Kovoti prieš visus – nesąmonė”

Sigitas DOBILINSKAS, miesto Tarybos Socialdemokratų frakcija

Man visada suvirpina širdį, kai keliamos realios ir aiškios problemos. O jei kovojama prieš visus ir prieš viską – tai nesąmonė. Reikia žvelgti į konkrečius reikalus. Pavyzdžiui, smulkieji ir vidutinieji verslininkai piketavo dėl draudimo Klaipėdoje kioskeliuose prekiauti alkoholiniais gėrimais. Tai – aiški problema. O piketuoti dėl visko, siekti, kad nesivystytų miestas, uostas – kvailystė. Reikia ne šaukti, o ginčytis su specialistais, argumentuoti. Dabar matau politinės valios pareiškimą ir pasirodymą prieš artėjančius Seimo rinkimus.

„Niekas blogo nesiekia”

Benas ŠIMKUS, Klaipėdos miesto vicemeras, frakcija Tvarka ir teisingumas

Man asmeniškai joks piketas jokios įtakos negali turėti. Juk klausimai išnagrinėti, viskas jau pasverta, išsakyta „už” ir „prieš”. Jei balsuoji bet kaip, net neverta sėdėti Tarybos posėdyje. Kitas dalykas – piketas yra grupelės žmonių, o ne masės nuomonė. Kai kas nors daroma stichiškai, rimtai į tai žiūrėti negalima. Būtina konsultuotis su specialistais. Juk Taryboje nėra nė vieno politiko, kuris siektų blogų dalykų, visi nori gero, tik kiekvienas šį tikslą savaip supranta.

„Piketai – su politiniu atspalviu”

Audra DAUJOTIENĖ, mero patarėja, Liberalų ir centro sąjungos frakcija

Nesuvirpina man širdies, niekada piketu šimto klausimų neišspręsi. Konkrečiu atveju gali ko nors pasiekti, argumentuoti. Artėja Seimo rinkimai, tad visi panašūs renginiai turi politinio atspalvio. Pavyzdžiui, politikai ragina piketuoti mokytojus, kiršinti žmones, o ne derėtis, aiškintis, diskutuoti. Piketai – tai tam tikrų žmonių noras iškovoti populiarumą. Problemos sprendžiamos konstruktyviai derinant klausimus.

„Piketuoti – žmonių teisė”

Rimantas MAČIULAITIS, Rusų aljanso frakcija

Jei žmogus piketuoja, jis nori pareikšti savo nuomonę, tad man tai turi įtakos. Balsuojant – ne, nes tai mano apsisprendimas. Tačiau aš atsižvelgiu į rinkėjų, klaipėdiečių nuomonę. Gyvename demokratinėje valstybėje, tad piketuoti žmonės turi teisę.

„Pakeisti gali tik minios”

Artūras ŠULCAS, Liberalų sąjūdžio frakcija

Aš sveikinu tokias visuomenės aktyvumo apraiškas, labai to pasigendu, ypač – Klaipėdoje. Matyt, žmonės nebetiki tokiomis akcijomis, nes nusivylė valdžia. Pritarčiau piketuotojams dėl „Begos” plėtros ir naujų sąlygų, pramonės plėtros gyventojų aplinkos kokybės sąskaita. Šiuo atžvilgiu šimtai, tūkstančiai turėtų išeiti į gatves. Tokie dalykai valdžiai labai nepatinka, bet kuriuo atveju jai niekada negalima leisti ramiai gyventi, net jei valdžia būtų Šulcas. Būtina reikalauti skaidrumo, nes dabar valdžia tarnauja stambiajam kapitalui. Tik 10 piketuojančių žmonių nieko nepakeis, nes iš jų tik pasišaipoma, pažiūrima pro valdžios langelį, pasijuokiama, kad vargšeliai stovi lauke ir šąla, ir tiek.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.