Kompiuterinės įrangos nuoma įsibėgėja

Lietuvos verslininkai vis aktyviau domisi galimybe ne pirkti, o nuomotis kompiuterinę techniką.

Lietuvoje dar neprigijo

Kompiuterinės įrangos nuomos paslauga Lietuvoje gyvuoja jau antrus trečius metus. Pasak specialistų, ši rinka tik dabar pradeda skleisti sparnus.

„Ilgalaikė nuoma tik įsibėgėja. Per metus įgyvendiname apie 50 projektų, kurių apimtis siekia nuo 1 iki 10 ir daugiau kompiuterių. Užsakymų kasmet daugėja”, – tikino bendrovės BMS nuomos projektų vadovas Vilniuje Tomas Vasiljevas. Ilgalaikė nuoma trunka daugiau kaip vienus metus.

Anot pašnekovo, dažniausiai norą nuomotis įrangą pareiškia tarptautinės kompanijos, todėl ir nuomos verslo plėtra sparčiausiai vyksta sostinėje. „Kiti didieji miestai kol kas atsargiai žvelgia į šią paslaugą”, – konstatavo T.Vasiljevas.

Tikisi sėkmės

Telekomunikacijų bendrovės „Teo LT” atstovas Antanas Bubnelis tikino, kad kompiuterinės įrangos nuoma aktyviai domisi smulkusis ir vidutinis verslas.

Pasak jo, daugiausia užsakymų sulaukiama Vilniuje, tačiau vis daugiau jų gaunama ir iš kitų šalies miestų. Šiandien visoje šalyje „Teo LT” turi apie 400 klientų, nuomojančių kompiuterinę įrangą.

„Manome, kad šios paslaugos populiarumas greitai, nes verslui plėsti būtina naujausia technika, o pačioms įmonėms gana sunku nuolat ją atnaujinti”, – prognozavo pašnekovas.

Kainą lemia technikos vertė

Pastovios kompiuterinės darbo vietos nuomos kainos nėra. Ji priklauso nuo įrangos sudėtingumo ir brangumo.

„Nuomos kaina skaičiuojama kaip tam tikras technikos vertės procentas. Ji svyruoja nuo 90 iki 200–300 litų per mėnesį”, – pasakojo T.Vasiljevas. Anot pašnekovo, dažniausiai klientai renkasi paprastesnę įrangą, iškart su spausdintuvais ir kita biurui reikalinga technika.

„Teo LT” taip pat netaiko fiksuoto mokesčio, tačiau ji siūlo standartinės įrangos paketus.

Verčiau nuomotis

Biuro technikos nuoma yra brangesnė nei išperkamoji nuoma, tačiau klientus vilioja kiti pirmosios pranašumai. „Nuomojant kompiuterinę įrangą nereikia didelių įnašų, sutarčių mokesčių, o lėšas, numatytas kompiuterinei technikai pirkti, bendrovė gali skirti plėtrai ir kitiems dalykams”, – tikino A.Bubnelis.

Visą naudojimosi laikotarpį įranga draudžiama nuo vagysčių, gaisrų ir kitų nelaimių. Taip pat užtikrinamas operatyvi priežiūra. „Garantijos laikotarpiu kompiuterinė įranga taisoma tiesiog kliento biure, o jei tai neįmanoma, technika pakeičiama nauja”, – pasakojo „Teo LT” atstovas. Pasak specialistų, priežiūros mokestis yra įskaičiuotas į nuomos kainą, todėl papildomai nekainuoja.

Sutaupo investicijoms

Verslininkai kaip vieną svarbiausių nuomos pranašumų įvardija aptarnavimo kokybę ir galimybę lėšas investuoti kitur.

„Iš pradžių mums reikėjo išteklių kitoms reikmėms, todėl pasirinkome kompiuterius nuomotis, o ne pirkti”, – tikino 12 kompiuterių nuomuojančios saugos bendrovės „Eagle Security” komercijos direktorius Virgilijus Guntulis.

Pasak pašnekovo, visų kompiuterinių darbo vietų nuoma atsieina daug mažiau, nei samdyti specialistą pirktiems kompiuteriams prižiūrėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.