Negydykite senių ir ligonių

Ar valstybė turi gydyti alkoholikus, rūkalius ir nutukėlius? Ar verta operuoti šimtametį pacientą? Apklausa parodė, kad dauguma britų gydytojų – prieš lengvatines paslaugas tokiems asmenims.

Didžiosios Britanijos gydytojai paragino apriboti labai senų pacientų ir tų, kurių gyvenimo būdas nesveikas, teisę į lengvatines valstybines medicinos paslaugas. Rūkaliams, alkoholikams, nutukėliams ir nukaršėliams derėtų atsakyti kai kurias operacijas, nes sveikatos apsaugos sistema nepajėgi visų aptarnauti nemokamai. Į sąrašą paslaugų, kurių, gydytojų manymu, valstybė neturėtų finansuoti, įtrauktas ir dirbtinis apvaisinimas, abortai.

Žurnalo „Doctor” atlikta apklausa įžiebė karštas diskusijas, Didžiosios Britanijos medicinos asociacija ir kitos organizacijos pavadino šeimos gydytojų ir klinikų specialistų rekomendacijas piktinančiomis ir gėdingomis.

Milijardai iš valstybės kišenės

Jau dabar maždaug kas dešimta ligoninė atsisako daryti kai kurias chirurgines operacijas viršsvorį turintiems pacientams ir rūkaliams. Dažniausiai taip elgiasi skolų turinčios ligoninės. Jų administratoriai gina savo politiką nurodydami, kad yra didesnė komplikacijų rizika, kai ant operacinės stalo atsiduria toks nesveikas pacientas. Kritikai tvirtina, kad gydyti pacientus atsisakoma tik dėl taupumo.

Neseniai vyriausybė paskelbė ketinanti materialiai skatinti antsvorį turinčius žmones laikytis dietos ir sportuoti. Tai dalis strategijos, kuria siekiama pakeisti dabartinę tendenciją, kuri rodo, kad 2050 metais pusė visų gyventojų bus nutukę.

Nutukimas britų mokesčių mokėtojams atsieina 7 mlrd. svarų per metus. Nutukę žmonės labiau linkę į diabetą, vėžį ir širdies ligas, jiems dažniau atliekamos sąnarių keitimo ir skrandžio mažinimo operacijos.

Rūkymo sukeliamoms ligoms kaip plaučių vėžiui, bronchitui gydyti Didžiojoje Britanijoje išleidžiama 1,7 mlrd. svarų, panaši suma skiriama ir su alkoholizmu susijusių ligų gydymui. Pastarąjį dešimtmetį kepenų cirozės atvejų patrigubėjo.

Ne tik teisės, bet ir atsakomybė

Beveik 60 proc. iš 870 apklaustų gydytojų pareiškė, kad valstybinė sveikatos apsauga nepajėgi suteikti pilną medicininį aptarnavimą, ir kai kurie žmonės už paslaugas privalo susimokėti. Kas trečias gydytojas teigė, kad nemokamas gydymas neturi būti teikiamas nukaršusiems pacientams, jei jis neduos ilgalaikių teigiamų rezultatų. Pusė gydytojų mano, kad rūkaliams reikia atsakyti kai kurias širdies operacijas, o ketvirtis tvirtino, jog žmonėms turintiems antsvorio reikia atsakyti protezuoti dubens kaulų sąnarius.

Šį mėnesį premjeras Gordonas Brownas pažadėjo, kad naujame valstybinės sveikatos apsaugos kodekse greta pacientų teisių atsiras ir jų „atsakomybė”, ir šis pažadas buvo suprastas kaip įspėjimas pacientams, kurie patys užsitraukia sveikatos problemas. Iki šiol tokiems asmenims grėsė nebent tai, kad jie bus nustumti į laukiančiųjų sąrašo galą.

Apklausa parodė, kad profesionalūs gydytojai linkę kur kas labiau apriboti pacientų, kurie nesirūpina savo organizmu, teises. Pavyzdžiui, 94 proc. gydytojų pareiškė, kad alkoholikui, kuris atsisako mesti gerti, neverta transplantuoti kepenų. Jei alkoholikas ketina mirštamai nusigerti, tai labai liūdna, bet, jei jam padaroma kepenų persodinimo operacija, kurios nesulaukė kas nors kitas, tai jau tragedija. Pavyzdys, kai 2005 metais nuo alkoholizmo mirė pacientas, kuriam prieš trejus metus buvo persodintos kepenys, pakerta argumentą, kad ir alkoholikai nusipelno antros galimybės.

Gydytojas negali spręsti už Dievą

Vis dėlto gydytojai pripažįsta, kad neįmanoma tiksliai žinoti, ar pacientas vėl ims gerti, nors prieš operaciją dauguma jų gauna nuodugnų paciento psichologinį įvertinimą. Be to, reikalaujama, kad tokie ligoniai pusę metų iki operacijos visiškai susilaikytų nuo alkoholio. Rimtai į alkoholį vėl nugrimsta mažiau kaip 5 proc. alkoholikų, kuriems buvo padaryta transplantacija. Tai gana neblogas rodiklis.

Komentuodamas apklausos rezultatus britų medicinos asociacijos etikos komiteto pirmininkas Tony Callandas apie nukaršusių žmonių gydymą sakė: „Jei 90 metų pacientui reikia klubo operacijos, ji turi būti atlikta. Taip, jis gali bet kurią akimirką patiesti kojas, tačiau žaisti Dievą – ne mūsų darbas.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Negydykite senių ir ligonių"

  1. Lietuvis

    Nesupratau nuo nuo kada britanija tapo Lietuva ir kodėl apie britu idiotus rašo Lietuvos skyriuje 👿

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.