Lietuvos prezidentas: neverta skubėti pasirašyti naujos ES ir Rusijos partnerystės sutarties

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus siūlo neskubėti pasirašyti naujos ES partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties su Rusija, nevykdančia ankstesnių įsipareigojimų.
„Rusija, nesugebanti šiandien vykdyti ankstesnių susitarimų, negali primygtinai reikalauti naujų susitarimų, kuriuos mes turėtume su ja sudaryti”, – sakė V.Adamkus ketvirtadienio vakarą pasaulio lyderių forumo Šveicarijos Davose dalyviams.

Pasak Lietuvos prezidento, globalaus vaidmens siekianti Rusija privalėtų žengti konkrečius žingsnius, tarp jų – išvesti kariuomenę iš Gruzijos ir Moldovos, kaip tai numato 1999 metų ESBO Stambulo konferencijos susitarimas, taip pat –

ratifikuoti Energetikos chartiją, vykdyti stojant į Europos Tarybą prisiimtus įsipareigojimus bei įgyvendinti tarpvyriausybinius susitarimus, pasirašytus su kitomis šalimis, neišskiriant ir Baltijos valstybių.

Anot V.Adamkaus, ES negali sudaryti susitarimų su Rusija, kurie panaikintų ankstesnius bendrus įsipareigojimus.

„Todėl sakyčiau, kad neverta skubėti pasirašyti naujos ES ir Rusijos partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties. Manau, kad tarptautinės bendruomenės santykiai su Rusija turėtų atitikti Rusijos pasirengimą prisiimti įsipareigojimus šiai bendruomenei”, – sakė Lietuvos prezidentas, anksčiau šią savaitę perspėjęs interviu britų „Financial Times”, kad stiprėjanti Rusijos ekonominė galia gali paskatinti Kremlių pradėti naują „šaltajį karą”.

Jo vertinimu, „atsakymo, ar Rusija yra pasirengusi imtis globalaus vaidmens, toli ieškoti nereikia: pakanka pažvelgti į šios šalies santykius su kaimyninėmis valstybėmis”.

„Deja, jei problemų nepavyksta spręsti šiame lygmenyje, ar galima tikėtis, kad jos bus sprendžiamos globaliai? Akivaizdu, kad Rusijai sudėtinga bendrauti su daugeliu kaimynų. Su Baltijos šalimis, su Lenkija, su Ukraina, su Gruzija ir net su Baltarusija. Tai atmindami, privalome klausti: ką apie Rusijos pretenzijas būti pasauline valstybe turėtų mąstyti daugelis pasaulio valstybių, tokių kaip Lietuva?”, – kalbėjo V.Adamkus per diskusiją „Rusija ir jos kaimynai” vėlyvą ketvirtadienio vakarą.

Jis pabrėžė, kad pasaulis tikisi bendradarbiaujančios Rusijos, kuri gerbia savo kaimynų vertybes ir pasirinkimą, o

Lietuva „supranta demokratinės, atviros ir stabilumą sergstinčios Rusijos svarbą”.

Prezidentas ragino stiprinti bendradarbiavimą su demokratinių vertybių plėtojimo kelią pasirinkusiais Rusijos kaimynais, nes demokratijos ir stabilumo prie Rusijos sienų plėtra esanti naudinga pačiai Rusijai.

„Esu tvirtai įsitikinęs, kad ES ir NATO galėtų dar aktyviau bendradarbiauti su Ukraina, Gruzija, Moldova ir kitomis regiono šalimis. Visiška šių šalių integracija į euroatlantinę erdvę yra mūsų visų, taip pat ir Rusijos, ilgalaikis strateginis tikslas”, – sakė V.Adamkus.

Jis taip pat ragino stiprinti tarptautinės bendruomenės bendrą santykių su Rusija plėtros viziją, „ieškoti bendro sprendimo ir kurti vieningą politiką”, ypač kalbant apie ES ir NATO, ir visų pirma – „išsiaiškinti vidines savo nuostatas ir tik tuomet su naujais pasiūlymais kreiptis į partnerius Rusijoje”.

„Todėl jaučiame pareigą priminti tarptautinei bendruomenei apie dažnai nereikalingai bei dirbtinai kuriamą įtampą, o tuo pačiu – priminti būtinybę kartu kurti konstruktyvų dialogą. Mums, Rusijos kaimynams, labiausiai rūpi kokybiškai nauji santykiai su Rusija”, – reziumavo Lietuvos prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Lietuvos prezidentas: neverta skubėti pasirašyti naujos ES ir Rusijos partnerystės sutarties"

  1. Hm

    I pensija laikas

  2. NEKOMUNISTAS IR SVEIKAI GALVOJANTIS

    LIETUVOS PREZIDENTAS LABAI TEISINGAI SAKO, KAD NEREIKIA SKUBETI. GI JAU ESAME PASIMOKE KA GALI RUSAI PADARYTI. DAR VIS NEPRISIIMA KALTES DEL PADARYTU BLOGYBIU LIETUVAI IR LIETUVIAMS. TAS KAS GALVOJA, KAD JAM LAIKAS ISEITI I PENSIJA, TAI YRA KOMUNISTAS ARBA JAU SEDI ANT SAVO PROTO.

  3. Zujus

    Ori ir prezidentiška kalba.Gal paskatins susimąstyti aptingusius Vakarų veikėjus.Rusija nesirengia įsilieti į Europą, stengiasi tik pajungti savo interesams.

  4. Juozas

    Tovarišč „Hm”. Jums laikas išmokti lietuviškai iš pradžių kalbėti ir rašyti, o paskui spręsti vieną ar kitą mūsų klausimą. Jei Jūs paliktas spręsti čia Rusijos Imperijos klausimų, tai geriau tai Jums sektusi „našy” gretose ir savoje Tėvynėje…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.