Antenų kaimynystėje – panika ir ligos

Kretingos rajono Žibininkų kaimo žmonės apimti panikos. Po to, kai visai šalia jų namų ant vandens bokšto buvo užkelta mobiliojo ryšio stotelė, jie vieni po kito pradėjo sirgti vėžiu. Maža to – dėl vidaus organuose išsikerojusių auglių pradėjo dvėsti paukščiai, rašo „Vakarų ekspresas”.

Prieš kelerius metus Stanislovo Mažeikos kieme, ant vandens bokštelio, atsiradus mobiliojo ryšio antenai vienas po kito kaimynai nebegali atsiginti klastingos onkologinės ligos gniaužtų. Penkios šeimos – kiekvienoje po ligonį.

Antena, virš žemės pakelta tik apie 10-15 metrų, anot vyriškio, nuo jo namo nutolusi vos per 30 metrų. Kitų kaimynų sodybos – ranka pasiekiamos.

Blogiausia, kad sodybos atsidūrė tarp pramogų komplekso ir antenos.

„Antenos spinduliuotė pereina per namų langus”, – išsigandęs S. Mažeika, kuriam neseniai gydytojai diagnozavo vėžio ląstelių atsiradimą kraujuje.

„Kai vasarą į pramogų kompleksą suplūsta galybė žmonių ir pasipila jų skambučiai, mano savijauta ryškiai pablogėja”, – pasakojo Hodžkino limfoma serganti Genovaitė Šunokienė. Tuomet pasireiškia vienas pagrindinių šios ligos simptomų – viso kūno niežėjimas. Žiemą, kai skambinančių mažiau, niežti tik nedidelį odos plotą. Liga moteriai pradėjo reikštis prieš 5-6 metus, panašiai tada, kai buvo pastatyta antena.

Žmonės pastebėjo, kad pirmiau susirgo tie, kurie namuose išbūna visą dieną. Tačiau liga jau dairosi į dirbančius, šioje pavojaus zonoje praleidžiančius mažiau laiko.

„Nieko negalime padaryti, esame pasmerkti, apimti panikos ir streso, – pasakojo G. Šunokienė. – Išeina, kad neturime jokių teisių. Švedijoje atlikto tyrimo metu prie mobiliojo ryšio antenos nudvėsė du šunys – išsivystė augliai. O Lietuvoje žmonės marinami ir niekam tai nerūpi”.

Tačiau Visuomenės sveikatos centro atliktais tyrimais nustatyta, kad Žibininkų kaime spinduliavimas neviršija leidžiamo srauto tankio lygio, kurio norma yra 10 mikrovatų kvadratiniame centimetre. Tai „Vakarų ekspresui” patvirtino gydytojas higienistas Gediminas Matutis.

„Elektrosmogas daro didelį poveikį, be jokios abejonės”, – „Vakarų ekspresui” sakė radiostezininkas Jonas Jukonis, radiostezine antena matuojantis elektromagnetinio spinduliavimo lauką. Žmogus sako, kad iškvietimų jį pamatuoti sulaukia iš užsienio, iš Lietuvos turtuolių ir valdžios vyrų.

Pastarieji paiso radiostezininko patarimų: sužinoję, jog rūpimos zonos energetika bloga, nekelia į ją kojos. Tačiau pasirūpinti, kad paprastus žmones nuo kenksmingos elektromagnetinės spinduliuotės saugotų įstatymas, neskuba.

Kodėl? Viena to priežasčių – ši sritis, pasaulyje pripažinta mokslo, pas mus prilyginama burtams, ekstrasensų paistalams.

„Pernai Seimas svarstė klausimą, ar radiostezinius matavimus įteisinti kaip privalomus, tačiau atsisakė – neva nėra specialistų”, – pasakoja J. Jukonis.

Jo žiniomis, daugelyje šalių yra žinoma apie kenksmingą sveikatai elektrosmogo poveikį, todėl ten įvesti tam tikri ribojimai – mobiliuoju telefonu leidžiama naudotis tik nuo 18 metų, jis draudžiamas nėščioms moterims, ligoninėse.

Radiostezininko patirtis byloja, kad ten, kur spinduliuotė didelė, žmonės išties daugiau ima sirgti onkologinėmis ligomis.

„Kai prie Vilniaus televizijos bokšto buvo pastatytas „Sodros” pastatas, žmonės pradėjo kreiptis, skųsdamiesi bloga savijauta. Tačiau niekas nekreipia dėmesio. Ir daug apie sostinės televizijos bokštą gyvenančių žmonių serga onkologinėmis ir kitomis ligomis”, – pasakoja radiostezininkas.

Vilniaus universiteto Radiofizikos katedros profesoriaus Jono Grigo teigimu, elektromagnetinė spinduliuotė iš mobiliojo ryšio antenos gali pakenkti sveikatai. Sutrikimai gali prasidėti nuo neurastenijos, depresijos, vėliau sukelti kraujo vėžį ar kitas onkologines ligas. Tai jau seniai nustatyta užsienio mokslininkų, o Lietuvoje visa tai – gandų lygyje.

„Spinduliuotė veikia ląsteliniame lygyje, ir kad susirgtum – nebūtinai ji turi būti galinga. Nuo korinio ryšio stotelių sklinda apie 40 vatų spinduliuotė. Žmogus, nuolat pakliūvantis į spindulių lauką, anksčiau ar vėliau susirgs.

Net Lietuvos higienos normų leidžiama 10 mikrovatų kv. cm spinduliuotė, veikdama akis dieną naktį, jas pagaliau susargdins”, – sako jis.

Pasak J. Grigo, jei Lietuvoje būtų vienas telefono ryšio operatorius, stotelių nebūtų tiek daug ir poveikis sveikatai būtų daug silpnesnis. Esant trims operatoriams, elektromagnetinė tarša trigubai didesnė. Tai civilizacijos rykštė. Reikia už ją mokėti sveikata ir pinigais.

Tačiau neištyrus visų faktorių vienareikšmiškai teigti, kad Žibininkų kaimo žmones sargdina būtent mobilaus ryšio antena, – negalima. Mat įtakos gali turėti ir kitokia, galbūt cheminė tarša.

Kad būtų nustatyta tiksli elektromagnetinė tarša, kelianti pavojų sveikatai, reikalinga aparatūra, matuojanti elektromagnetines bangas platesniu dažnių diapazonu. Tokios Lietuvoje nėra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Antenų kaimynystėje – panika ir ligos"

  1. ww

    nesapnuokit, jei sergat tai nekaltinkit kitu, o gydikites.

  2. ww-istui

    nenusipezek, gal vakar gimes esi? dabar savo mirtimi niekas nemirsta, o partijoms ir vyriausybei rupi tik pinigus vogti. o zmogus temirsta (mense naroda-bolse kisloroda)

  3. sergantis

    gydysiuos gydysiuos bet vos pasveiksiu antenos spinduliuote vel liga sugrazins ,,,hodzkino limfoma spinduliuotes sukeliama liga .jeinoriu gyventi reikia arba pasalinti antena arba keisti gyvenamaja vieta

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.