Azoto trąšų gamintojams – pavojus iš Rusijos

Stambiausios Pabaltijo šalyse azotinių trąšų gamybos įmonės vadovai pagrįstai susirūpinimo dėl gerokai padidėjusios žaliavų kainos ir azotinių trąšų rinkoje vykstančių procesų.

Vakar AB „Achema” Jonavoje vykusioje spaudos konferencijoje bendrovės generalinis direktorius Jonas Sirvydis teigė, kad rūpestį kelia ne tik šiuo metu itin išaugusios pagrindinės žaliavos, būtinos azotinėms trąšoms pagaminti – gamtinių dujų kainos. Pasak J.Sirvydžio, susirūpinimą kelia tai, kad neseniai šalies Žemės ūkio rūmai kreipėsi į Europos Sąjungos žemės ūkio komisarą prašydami panaikinti muitus ir mažinti įvežimo mokesčius azoto trąšoms, pagamintoms trečiosiose šalyse, tarkim, Rusijoje.

„Achemos” komercijos direktoriaus Tautvydo Misiūno teigimu, jeigu būtų priimtas toks nutarimas, muitai būtų panaikinti ne tik į Lietuvą įvežamoms trąšoms iš trečiųjų šalių. Nutarimas galiotų ir visai Europos Sąjungai. Anot T.Misiūno, tai būtų labai stiprus smūgis Europos Sąjungos azoto trąšų gamintojams ir prekybininkams.

Žaliava brango 230 procentų

J.Sirvydžio žodžiais, „Achemoje” gaminant trąšas gamtinių dujų kaina šiuo metu sudaro net 76 proc. bendrųjų sąnaudų. Prieš porą metų šios sąnaudos sudarė apie 40 proc. pagaminamos produkcijos bendrosios kainos. Anot J.Sirvydžio, per porą metų minėtos žaliavos kainos „Achemai” pakilo beveik 230 proc., o trąšų kaina vartotojams padidėjo maždaug apie 50 procentų. Tad jei ir gamintojas trąšų kainas didintų tokiu mastu, kažin ar jos būtų įperkamos, todėl, pasak „Achemos” vadovo, kad kainos labai nekiltų, daug kas daroma iš įmonės vidaus rezervų.

Kainos neadekvačios

J.Sirvydis teigė, kad svarbiausias gamtinių dujų tiekėjas šiuo metu gamtines dujas mūsų azoto trąšų gamintojams „Achemai” parduoda net šešis kartus brangiau nei saviems.

Remiantis T.Misiūno pateiktu palyginimu, Rusijoje analogiškos produkcijos gamintojas už pagrindinę žaliavą – gamtines dujas – moka po 65 dolerius už tūkstantį kubinių metrų. O Lietuva, panašiai kaip ir Olandija, už tokį patį kiekį rusiškų gamtinių dujų jau moka apie 340 dolerių.

Kalbėjusių „Achemos” vadovų nuomone, pagrindinės žaliavos iš Rusijos kainos neadekvačiai keliamos sąmoningai siekiant padaryti kuo didesnę neigiamą įtaką Europos Sąjungos azotinių trąšų gamintojams ir netgi norint sunaikinti šią pramonę. Mat jeigu būtų pritarta Žemės ūkio rūmų prašymui panaikinti muito mokesčius trąšoms iš trečiųjų šalių, galimybes pigiau pagaminti turintys Rusijos gamintojai neabejotinai suduotų nepaprastai stiprų smūgį ES gamintojams ir daugelį priverstų bankrutuoti. T.Misiūno teigimu, ES žemdirbiai dėl to ne tiek laimėtų, kiek praloštų, nes vargu ar būtų užtikrintas būtinų trašų pristatymas laiku.

„Žaidžia” ūkininkų rankomis

Pasak T.Misiūno, kuris rėmėsi Europos statistikos bendrovės „Eurostat” duomenimis, žemdirbių produkcijos sąnaudose išlaidos trąšoms tesudaro vos 7 proc., vadinasi, jos negali turėti didelės įtakos žemdirbių pajamoms. Todėl ūkininkų siekį, kad būtų panaikinti muitai rusiškoms trąšoms, kalbėjusieji linkę traktuoti kaip Rusijos būdą „žaisti” mūsų ūkininkų rankomis ir per tai realizuoti savo planus.

„Achema” gamina ir parduoda azotines trąšas – amonio salietrą, kalcio amonio salietrą, karbamidą, karbamido amonio salietros tirpalą KAS ir kitas trąšas. Bendrovės generalinio platintojo AB „Agrochema” generalinio direktoriaus Liudo Mediekšos žodžiais, „Achema” laikosi politikos trąšomis – daugiausiai amonio salietra – aprūpinti pirmiausia Pabaltijo valstybių žemdirbius. Čia išparduodama 34 proc. visos pagaminamos amonio salietros.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Azoto trąšų gamintojams – pavojus iš Rusijos"

  1. buves Achemos dileris

    kaip Achemai blogai, tik kaip ji taip sunkiau gyvendama nupirko daugiau kaip 40 lietuvos imoniu, ir kodel prie viso to neparaso kiek per pernai metus turejo pelno Su investicijom. Ir trasos pabrango nuo 400 iki 1200 lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.