Galvosūkis dėl vaikiškų mobiliųjų

Kol nėra aiškių mokslinių duomenų dėl mobiliųjų telefonų įtakos sveikatai, rinkoje pasirodę specialiai vaikams skirti telefonai vertinami prieštaringai.

Artėjant dovanų metui – Kalėdoms – Lietuvą pasiekė naujovė: specialiai 3-8 metų vaikams sukurtas mobilusis telefonas, Lietuvoje gavęs „Meškafono” vardą. Paspaudus vieną iš keturių jame esančių mygtukų galima paskambinti iš anksto numatytiems asmenims ir siųsti pagalbos šauksmą SOS signalu. Didžiausia aparatėlio nauda platintojai vadina tai, kad turėdami šį paprastą, žaislą primenantį daikčiuką maži vaikai ir jų tėvai galės nuolat palaikyti ryšį, jaustis saugesni. Aparatėlio platintojos Lietuvoje – telekomunikacijų bendrovės „Tele2” atstovas Andrius Baranauskas neatskleidė, kiek lig šiol parduota šių telefonų, tačiau teigė, kad jau yra užsakyta papildoma „Meškafonų” siunta.

Vis dėlto ne visus tėvus ši naujovė džiugina. Tris vaikus auginanti vilnietė Laima Kondratienė piktinasi, kad mobilieji telefonai, galbūt kenkiantys mažųjų smegenims, anot jos, „kišami” net trijų metų vaikams. Mama džiaugėsi, kad viliojanti TV reklama dar nepaakino jos 4 metų dukrelės kaulyti žavų meškiuką primenančio, tačiau išties radijo bangas transliuojančio aparato.

Prieštaringos nuomonės

Lietuvoje didelių diskusijų dėl telefonų spinduliuotės nekyla. O štai Prancūzijos visuomeninės organizacijos pastarosiomis savaitėmis sukėlė nemenką triukšmą dėl šalyje platinamų specialiai mažiems vaikams skirtų mobiliųjų. Valstybės sekretorė ekologijai Nathalie Kosciusko-Morizet paskelbė, kad yra linkusi uždrausti prekiauti mobiliaisiais telefonais, skirtais labai mažiems, 3-4 metų vaikams, be to, griežčiau vertinti mobiliųjų telefonų naudojimą mokyklose, nes juos turi vis daugiau pradinukų. Dėl šių aparatų naudojimo neigiamą požiūrį išsakė ir šios šalies Sveikatos ministerija bei Aplinkos sanitarinio saugumo ir darbo agentūra, kurios vadovė Michele Froment-Vedrine mobiliųjų telefonų mažiems vaikams pasirodymą rinkoje pavadino „absoliučia erezija”. Kad galėtų pareikšti motyvuotesnę poziciją, šios šalies valdžios institucijų atstovai laukia visų lig šiol atliktų tyrimų apie mobiliųjų telefonų įtaką sveikatai apžvalgos, ypač atsižvelgiant į neseniai publikuotus tyrimus apie paausio liaukų vėžio rizikos galimybę.

Šiandien nėra moksliškai įrodyta, kad mobiliųjų telefonų naudojimas sukelia didelę riziką sveikatai, tad šis faktas interpretuojamas dvejopai. Visuomenės sveikatos atstovai pataria vengti rizikos, kol neįrodyta, kad jos nėra. Prietaisų gamintojai ir platintojai teigia atvirkščiai: nėra ko bijoti, nes jokie tyrimai kol kas neįrodė ją esant, o kai kurios paplitusios baimės vėliau bus paneigtos.

Spinduliuote nesidomi

Telefono skleidžiama radijo bangų spinduliuotė vertinama „Specific absorbtion rate” arba SAR rodikliu ir yra matuojama vatais kūno kilogramui (w/kg). Kiekvienas telefonas turi skirtingą SAR koeficientą. Tiesa, prie Lietuvoje parduodamų mobiliųjų šis rodiklis nenurodomas. Anot A.Baranausko, mūsų žmonės juo nesidomi, kreipia dėmesį į visai kitus parametrus, ir, aišku, į kainą. Tačiau visi šalyje parduodami telefonai yra sertifikuoti, vadinasi, atitinka reikalavimus. Jei būtų domimasi, spinduliuotės dydžius galėtų nurodyti salone dirbantis konsultantas, jie taip pat pateikiami telefonus gaminančių firmų interneto puslapiuose.

Europos Sąjungos normos numato, kad SAR rodiklis negali būti didesnis nei 2 w/kg. „Meškafono” spinduliuotė siekia tik 0,208 w/kg, o tai 10 kartų mažiau nei ES rekomenduojama riba ir 3-5 kartus mažiau nei skleidžiama daugumos kitų aparatų”, – sakė A.Baranauskas. Todėl šie vaikams skirti telefonai esą saugūs ir ypač atsižvelgiant į tai, kad tėvai atžaloms dažnai atiduoda panaudotus telefonus. „Seni telefonai vaikams gali būti ne tik pernelyg sudėtingi, per sunkūs ar nesaugūs, nes jiems gali skambinti bet kas, jie gali prišnekėti nemažas sumas, o ir aparatų spinduliavimas didesnis”, – teigė A.Baranauskas.

Kai auklėja telefonas

Kalbintų medikių nuomonė šiuo klausimu neigiama. „Vaikai pažeidžiamesni, jų nervų sistema tik formuojasi, jiems greičiau atsiranda psichologinė priklausomybė. Be to, 3-6 metų amžiaus vaikai ir taip dažniausiai būna su suaugusiais”, – sakė Santariškių klinikų radiologė Alina Barkauskienė. Jai antrino Vilniaus visuomenės sveikatos centro gydytoja Asta Razmienė. „Vaikus reikia prižiūrėti, o ne ganyti telefonu. Suaugusieji turi būti su savo atžalomis, nepalikti jų tik su telefonu. Tokios tendencijos veda prie psichologinių problemų, kurių pasekmes patiriame jau šiandien”, – pabrėžė gydytoja.

„Kol tikimybė, kad mobiliųjų telefonų naudojimas gali sukelti tokias rimtas bėdas kaip vėžinis susirgimas, klausos pažeidimas, smegenų augliai, nėra atmesta, rizikuoti vaikų sveikata nevertėtų”, – teigė visuomenės sveikatos specialistė. Anot jos, mažesnė vaikams skirtų telefonų spinduliuotė neleidžia visiškai atmesti galimos rizikos. „Vėžį sukeliantys veiksniai neturi vadinamojo slenksčio. Jų išvis neturi būti, juolab kad priklausomybės neįmanoma įrodyti. Visi lig šiol daryti tyrimai buvo atliekami su suaugusiaisiais. Su vaikais tai daryti neetiška, be to, vėžys atsiranda ne per dieną, tam kartais prireikia dešimtmečių”, – sakė A.Razmienė. Kita vertus, duomenų, siejančių mobiliųjų naudojimą su galvos skausmu, nuovargiu, nemiga, psichologine įtampa, nestinga. „Maži vaikai yra daug jautresni elektromagnetinėms bangoms, nes jų organizme yra daugiau vandens, o tokioje terpėje šių spindulių poveikis yra stipresnis. Be to, vaiko kūnas yra mažesnis nei suaugusiojo, tad jam tenka daugiau spinduliuotės”, – teigė pašnekovė.

A.Razmienė nesistebi Prancūzijoje kilusia reakcija. „Tai natūralu. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, vaikams derėtų naudotis laidiniu telefonu, mobilųjį duoti nebent būtinais atvejais, o pradinukams ir dar mažesniems – išvis neduoti”, – sakė gydytoja.

Dėl atsargumo

Jei vaikas jau naudojasi mobiliuoju telefonu, reikėtų pasirūpinti, kad žalingo poveikio būtų kaip galima mažiau. Kadangi vaikai gali plepėti valandų valandas, jų pokalbių trukmę reikėtų reguliuoti duodant nedidelės sumos papildymo korteles. Anot A.Razmienės, kuo aparate daugiau įvairiausių funkcijų, žaidimų, tuo didesnė spinduliuotė. Vaikai kaip tik ir pageidauja tokiomis savybėmis pasižyminčių prietaisų. Atsižvelgiant į jų sveikatą gydytoja vis dėlto patartų rinktis naujesnius, nedėvėtus, bet paprastesnius modelius. „Kuo vyresnis vaikas gaus telefoną, tuo labiau naudos jį pagal paskirtį, kaip bendravimo priemonę, o ne kaip žaisliuką”, – sakė A.Razmienė.

Nemiegoti kartu

Neretai patariama nelaikyti aparato šalia miegant, nenaudoti jo kaip žadintuvo.

„Reikėtų pagalvoti, kad blogai miegama galbūt todėl, kad šalia guli mobilusis telefonas”, – pritaria gydytoja. Tačiau nuogąstavimai, kad mobiliųjų nešiojimas prie savęs gali pakenkti lytinei funkcijai, anot gydytojos, jau senokai yra atmesti. Tad baimintis, kad aparatėlio laikymas kišenėje gali pakenkti besivystančiam vaiko organizmui, neverta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.