Metų žmogus gelbėjo tautos šventovę

Niujorko apygardos lietuvių bendruomenės pirmininkę Ramutę Žukaitę, pasauliui pagarsinusią niekingą Aušros Vartų bažnyčios uždarymo istoriją, Amerikoje gyvenantys tautiečiai išrinko Metų žmogumi.

Pernai gruodį JAV leidžiamas savaitraštis „Amerikos lietuvis” surengė daugiausia prie lietuvybės puoselėjimo prisidėjusio bendruomenės nario rinkimus. Elektroninius laiškus siuntę ir į redakciją skambinę leidinio skaitytojai išrinko 10 nominantų. Tarp jų, be R.Žukaitės, pateko Lietuvos garbės konsulas Floridoje, Lietuvių kultūros muziejaus įkūrėjas Stanley Balzekas, mūsų šalies generalinis konsulas Čikagoje Arvydas Daunoravičius, plastikos chirurgas, visuomenininkas Rimtas Marcinkevičius, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Regina Narušienė, buvusi prezidento patarėja Vaiva Vėbraitė ir kiti žinomi asmenys.

Įpareigojantis titulas

Vakar LŽ kalbinta R.Žukaitė pasakojo, kad žinia apie pergalę Metų žmogaus rinkimuose ją pasiekė praėjusį savaitgalį. „Kai man pasakė, net apsiverkiau – dabar reikės sunkiau dirbti”, – neslėpė moteris. R.Žukaitei kartu su bičiuliais pavyko sudominti Amerikos ir Lietuvos žmones lietuviško paveldo išsaugojimo problema. Jos teigimu, kova dėl Aušros Vartų bažnyčios Niujorke ir kitų parapijų pastatų sutelkė lietuvių bendruomenę. R.Žukaitė svarstė, kad galbūt tai paskatino „Amerikos lietuvio” skaitytojus balsuoti už ją, šių pokyčių iniciatorę. „Kilo visokių diskusijų. Manau, tai geras dalykas – žmonės pradeda rūpintis susibūrimo vietomis, salėmis, – sakė ji. – Negalime gyventi taip, kaip gyvenome iki šiol. Pasaulis keičiasi ir kyla pavojus prarasti tai, ką sukūrė mūsų seneliai ir proseneliai.”

R.Žukaitė patikino, kad lietuvių bendruomenės nariai dirba ne dėl premijų ir apdovanojimų, nors ir džiaugiasi jais. Tautiečius Amerikoje vienija svarbesnis tikslas – lietuvybės ir bendruomenės turto išsaugojimas. Amerikos lietuvė dėkojo Lietuvos žiniasklaidai, kuri prisidėjo garsindama Aušros Vartų bažnyčios uždarymo istoriją. „Manau, kad jūs visi turėtumėte gauti premijas, o ne mes”, – pabrėžė ji.

Įtartinas delsimas

R.Žukaitės teigimu, Aušros Vartų bažnyčios Niujorke reikalai iki šiol kelia susirūpinimą. Užrakintas pastatas griūva, pro kiaurą stogą sunkiasi vanduo. Bažnyčios likimas turėtų būti sprendžiamas Niujorko arkivyskupijoje ir Vatikane, tačiau jau kurį laiką jokių žinių iš ten negauta. R.Žukaitei kartais kyla įtarimų, kad šitaip elgiamasi sąmoningai, esą laukiama, kol apleista lietuvių šventovė pati sunyks. „Gal per vėlai ėmėme ja rūpintis?” – nuogąstavo mūsų tautietė. Bažnyčioje buvusios vertybės – skulptūros, šventųjų paveikslai, garsaus menininko Vytauto Kazimiero Jonyno vitražai – išvežtos ir laikomos sandėliuose. Lietuvos Katalikų Bažnyčia derėjosi su Niujorko arkivyskupija dėl vitražų pergabenimo į Lietuvą, tačiau kuo šie ketinimai baigėsi, R.Žukaitė tikino nežinanti.

Pasitikėjimas ir įvertinimas

Savaitraščio „Amerikos lietuvis” vyriausiasis redaktorius Bronius Abrutis LŽ sakė, kad tradicija rinkti Metų žmogų gyvuoja septintus metus. „Mūsų laikraštis dar labai jaunas”, – pabrėžė Čikagoje spausdinamo leidinio redaktorius. Pastaraisiais metais minėtu titulu buvo pagerbti politologas ir žurnalistas Darius Udrys, kunigas Rimvydas Adomavičius, 2006-aisiais jį pelnė pianistė, kompozitorė Rita Čyvaitė-Kliorienė.

B.Abručio teigimu, iš pradžių bendruomenei nusipelniusį žmogų skaitytojai rinko vangiai. „Jie suaktyvėjo paskutinę rinkimų savaitę”, – sakė redaktorius. Metų žmogaus garbei „Amerikos lietuvio” redakcija paprastai pokylio nerengia, laureatas negauna ir jokių vertingų dovanų. Didžiausia dovana laikomas skaitytojų pasitikėjimas ir įvertinimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.