Auga ir algos, ir kainos

Sausio pirmąją sumažėjo gyventojų pajamų mokestis, o minimalus atlyginimas padidėjo šimtu litu. Tačiau pabrango dujos, dėl padidintų akcizų išaugo degalų ir alkoholio kainos.

Už sausį – daugiau litų

Pagal įsigaliojusią Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisą trim procentais – nuo 27 iki 24 sumažintas gyventojų pajamų mokestis, todėl gaunantiems vidutinį atlyginimą, alga padidės apie 50 litų. Aštuoniasdešimt keturiais litais daugiau uždirbs ir minimalų darbo užmokestį gaunantys gyventojai, nes minimali alga padidėjo nuo 700 iki 800 litų.

Degalai pabrango po paros

Nuo sausio pirmosios įsigaliojus 12 procentų didesniam degalų akcizui, benzinas turėjo brangti 12 centų, o dyzelinas – 10 centų už litrą. Tačiau po Naujųjų nakties iki vakar dienos pietų beveik visose šalies degalinėse kainos dar nebuvo pakeistos. Pirmiausiai kuro kainos padidėjo „Statoil” degalinėse, kur jau vakar rytą tiek litras benzino, tiek litras dyzelino kainavo dešimčia centų brangiau.

Tuo tarpu kitose degalinėse, kol dar nebuvo padidintos kuro kainos, stovėjo ilgos vairuotojų eilės.

„Luikol Baltija” mažmeninės prekybos direktoriaus Romo Turlinsko teigimu, kainos buvo padidintos pavėluotai tik dėl to, kad sausio 1-oji buvo ne darbo diena.

Vakar po pietų populiariausio A-95 markės benzino kaina jau beveik visose šalies degalinėse padidėjo 10-12 centų, o dyzelino – apie 11 centų už litrą. Šiuo metu A-95 markės benzino litras kainuoja apie 3,45 Lt, o litras dyzelino apie 3,51 Lt.

Alkoholis dar nebrango

Taip pat padidėjo akcizai alkoholiui. Akcizas silpnam alkoholiui padidintas 10 proc., stipriam – 20 proc. Tad butelis alaus turėjo pabrangti vidutiniškai dviem centais, vynas – 20 centų. Daugiausiai brangti turėjo degtinė – vidutiniškai 1,50 Lt už butelį. Tačiau kol kas visuose didžiuosiuose prekybos centruose alkoholio vakar buvo galima įsigyti įprasta kaina. „Alkoholio kainos dar nepakeistos, tačiau jis tikrai brangs, nes tiekėjai mums jau vakar pakėlė kainas. Per savaitę pabrangs visi svaigieji gėrimai”,- tikino „Rimi Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Rasa Jotkienė.

Dujų kainų šuolis

Didžiausios Lietuvos dujų importuotojos – „Lietuvos dujos” ir „Dujotekana” gruodžio pabaigoje pasirašė dujų tiekimo sutartį su Rusijos dujų monopolininku „Gazprom”. Sutartyje numatyta ir nauja kainos formulė, pagal kurią dujų kaina priklausys nuo pasaulinės 1 procento sieringumo mazuto ir gazolino kainos. Pagal pasirašytą sutartį dujų kaina bus perskaičiuojama kiekvieną mėnesį. Laisviesiems vartotojams dujų kaina kis kas mėnesį, o reguliuojamiesiems vartotojams ji neturėtų keistis vienerius metus.

Vartotojams, kurie per metus sunaudoja iki 800 kubinių metrų, greičiausiai teks mokėti nuo lito iki 1,70 Lt už kubinį metrą. Per metus sunaudojantiems nuo 800 iki 20 tūkst. kubinių metrų, už dujas teks mokėti 75 procentais brangiau. Iki šiol mokėję 0,76 lito už kubinį metrą, dabar mokės 1,33 Lt. Vartotojai, sunaudojantys daugiau nei 20 tūkst. kubinių metrų dujų per metus, šiemet mokės 76 procentais brangiau – iki šiol mokėję 0,75 už kubinį metrą dujų, nuo šiol mokės 1,32 Lt.

Šiemet didės ir akcizai cigaretėms – Vyriausybės parengtame Biudžeto projekte numatyta nuo kovo didinti cigarečių akcizą, kuris populiariausias cigaretes pabrangintų apie 17 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.