Vaiko pinigai gali padidėti

Norėjo kaip geriau, išėjo kaip visada, – šią lakią frazę verčia prisiminti augančių kainų fone ėmęs strigti valstybės paramos šeimoms ir vaikams mechanizmas.

Viena vertus, didelį pliusą prieš kelias savaites sau užsidėjo Seimas, pailginęs motinystės atostogas iki dvejų metų. Kompleksiškai vaikus auginančių šeimų gyvenimą, remiantis Europos Sąjungos iniciatyvomis, tokiomis kaip „Forward! Šeima ir darbas – suderinami”, sėkmingai gerina ir lengvina nevyriausybinės organizacijos.

Nemaža paspirtimi atrodė ir prieš pusketvirtų metų startavusi valstybinė socialinės paramos „akcija”, kai nuo 2004 m. liepos 1-osios išmokas vieną ar du vaikus auginančioms šeimoms buvo pradėta mokėti iki vaikui sukaks septyneri metai.

Nuo 2006-ųjų rudens valstybės remtinų vaikų amžiaus riba padidinta iki 9-erių, šių metų vasarą – iki 12, o kitąmet – ir iki 18 metų. Tačiau problema ta, kad nuo vaiko pinigų mokėjimo pradžios išmokos dydis nesikeitė.

Ką galima buvo vaikui nupirkti už 52 litus 2004-aisiais ir kam šios sumos, pagal Išmokų vaikams įstatymą atitinkančios 0,4 Minimalaus gyvenimo lygio (MGL), pakaks kitąmet?

Šis klausimas nekiltų, jeigu šalies valdžia ne tik garsiai džiaugtųsi, kad vaiko pinigus gali gauti visos vaikus auginančios Lietuvos šeimos, nepriklausomai nuo tėvų pajamų, bet ir suteiktų pinigams realią vertę.

Ekspertų teigimu, tuo tikslu reikėtų skubiai didinti MGL.

Panašu, kad valdžia taip ir žada pasielgti bei pridėti kiekvienam vaikui bent po kelis litus – apie tai „Vakarų ekspresui” pasakojo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Socialinės politikos analizės ir prognozavimo departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Jalinskienė.

Anot jos, MGL dydžio, šiuo metu siekiančio 130 Lt per mėnesį vienam gyventojui, keitimas įvyko šįmet ir tai lėmė Gyventojų pajamų garantijų įstatymų nuostatos dėl minimalaus gyvenimo lygio indeksavimo, kai MGL indeksuojamas kainoms išaugus 10 proc.

Iki tol MGL dydis nebuvo keičiamas nuo 1998-ųjų, nes Vartotojų kainų indekso reikšmė nuo tada ne tik augo nežymiai, bet ir mažėjo. Didinti MGL 4 procentais nuspręsta atsižvelgus į tai, kad 2006 metais kainos išaugo 4,5 proc. Šių metų lapkričio mėnesio statistiniai duomenys rodo, kad kainų didėjimas pasiekė 7,6 proc. Vadinasi, pilnai indeksavus, MGL išaugtų iki 139,88 Lt.

„Ministerija, vadovaudamasi minėto įstatymo nuostatomis, siūlys Vyriausybei keisti MGL dydį. Tokiu būdu išmoka vaikams išaugtų nuo 52 litų iki 55 litų 95 centų”,- sakė G. Jalinskienė.

SADM Paramos šeimai skyriaus vedėjo pavaduotoja Tatjana Knyzienė atkreipė dėmesį į tai, kad vaiko pinigų paskirtis – tik paremti šeimas, auginančias vaikus, bet ne perimti tėvų pareigą vaikus išlaikyti.

Be to, sakė T. Knyzienė, išmokas vaikams vis dėlto numatoma didinti dar daugiau: „Kol kas valstybės finansinės galimybės neleidžia išmokas didinti visiems vaikams, tačiau nuo 2008 metų liepos 1-osios numatoma didinti išmokas vaikams, augantiems gausiose šeimose: 3 ir daugiau vaikų auginančių šeimų kiekvienam vyresniam nei 3 metų vaikui išmoką žadama padidinti nuo 0,4 iki 0,75 MGL dydžio – nuo 52 iki 97,5 litų. Šios išmokos didinimui iš valstybės biudžeto prireiks 38 milijonų: ministerijos duomenimis, šiais metais Lietuvoje buvo 45479 šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų. Iš viso šiose šeimose auga 149107 vaikai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.