PVM už bankrutuojančių įmonių prekes reikės mokėti pirkėjui

Nuo kitų metų sausio 1-osios pridėtinės vertės mokestį (PVM) už įsigyjamą medieną, metalo laužą, taip pat įsigyjamas prekes ar paslaugas iš tiekėjo, kuriam teisme pradėta bankroto procedūra arba iškelta restruktūrizavimo byla, turės mokėti pirkėjas.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) aiškinimu, asmuo, kuris Lietuvoje įregistruotas kaip PVM mokėtojas, privalo išskaityti ir sumokėti PVM, jeigu iš kito Lietuvos PVM mokėtojo jis įsigyja medieną – rąstus, atitinkamo dydžio lentas ir tašus, taip pat juodųjų ir spalvotų metalų atliekas ir laužą, panaudotas medžiagas, įskaitant pusgaminių atliekas, atsiradusias perdirbant, gaminant ar lydant juoduosius arba spalvotuosius metalus bei jų lydinius, taip pat kai įsigyja atliekų ir kitų perdirbamų medžiagų, kurias sudaro juodieji ir spalvotieji metalai bei jų lydiniai.

Taip pat atnaujinta tvarka, kad PVM privalo išskaityti ir sumokėti pirkėjas, jeigu jis įsigyja prekes ar paslaugas iš prekių tiekėjo – PVM mokėtojo, kuriam teisme pradėta bankroto procedūra arba iškelta restruktūrizavimo byla. Pardavėjo statusą, ar teisme pradėtos minėtos procedūros, galima patikrinti Registrų centro tinklalapyje www.kada.lt.

PVM išskaitymo ir sumokėjimo tvarka netaikoma, jei prekių pirkėjas Lietuvoje neįregistruotas PVM mokėtoju, kai prekes ar paslaugas įsigyja PVM mokėtojomis įregistruotos biudžetinės įstaigos ir kai tiekiant prekes ar paslaugas, jų pirkėjui išduodamas kasos aparato kvitas ir kartu išrašoma PVM sąskaita faktūra.

Jei pirkėjui reikia išskaityti ir sumokėti PVM, tačiau jis to nepadaro, klaidą galima ištaisyti, o PVM deklaraciją patikslinti.Tačiau tuo atveju, jei pirkėjas klaidų neištaiso, už pažeidimą skiriama nuo 10 iki 50 proc. bauda nuo apskaičiuotos PVM sumos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.