Rusija nugabeno į Iraną pirmąją branduolinio kuro siuntą

Rusija į Irano Bušehro atominę elektrinę nugabeno pirmąją branduolinio kuro siuntą, pirmadienį paskelbė šią elektrinę statanti Rusijos valstybinė agentūra.

„Pirmasis (kuro pristatymo) etapas užbaigtas 2007 metų gruodžio 16 dieną: konteineriai su kuru, kuriuos anksčiau užantspaudavo TATENA inspektoriai, pristatyti į vietą ir padėti specialiame sandėlyje”, – sakoma „Atomstrojeksport” pareiškime.

Pristatymo procesas užtruks iki dviejų mėnesių, nurodė „Atomstrojeksport”, o pati elektrinė elektros energiją pradės gaminti maždaug po pusmečio.

Vis dar nebaigta Bušehro elektrinė yra labai svarbi Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado (Mahmudo Ahmadinedžado) ambicijoms dėl atominės energetikos.

Tačiau Izraelis ir Vakarų vyriausybės, pirmiausia – JAV, seniai tvirtina, kad tikroji Bušehro elektrinės paskirtis yra būti priedanga branduolinių ginklų gamybos projektui.

Rusija visada sakė, jog nėra tokių planų įrodymų, ir šią Maskvos poziciją anksčiau šį mėnesį sustiprino paskelbta JAV žvalgybininkų ataskaita, kurioje sakoma, kad Iranas 2003 metais sustabdė savo branduolinių ginklų programą.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime pabrėžiama, kad kuras į Bušehrą gabenamas kontroliuojant Tarptautinei atominės energetikos agentūrai (TATENA), ir priduriama, kad Bušehre panaudotas branduolinis kuras bus „grąžintas į Rusiją perdirbti ir saugoti”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.