Su slidėmis nuo kalno, įvertinus riziką

Šiomis dienomis slidinėjimo kurortuose atidaroma vis daugiau trasų, kurios vilioja ir aktyvų poilsį pamėgusius lietuvius. Tačiau draudikai perspėja, kad prieš išvykstant pramogauti į kalnus reikia rimtai pasirūpinti savo ir aplinkinių apsauga.

Vykstant į trumpą kelionę sveikatos draudimo polisą galima įsigyti kelionių agentūroje arba bet kurios draudimo bendrovės skyriuje. Retas keliautojas atidžiau apsvarsto visas draudimo galimybes.

Draudikai perspėja, kad žiemos sportas yra gana rizikingas, o neturint didesnę apsaugą garantuojančio draudimo atostogos gali būti sugadintos ne tik jums, bet ir kitiems žmonėms.

Siūloma draustis atidžiau

Draudimo bendrovė „Ergo Lietuva” pranešė, kad kelionių draudimu, pagal kurį atlyginamos gydymo ir repatriacijos išlaidos, vykstantieji slidinėti draudžiasi rekordiniais tempais. Per pastaruosius kelerius metus šios bendrovės ir vykstančių slidinėti asmenų sudarytų kelionių draudimo sutarčių skaičius išaugo daugiau nei 7 kartus.

„Tačiau prieš ruošiantis slidinėti retas susimąsto, jog rizika sužaloti kitą asmenį yra ne ką mažesnė”, – teigė L.Karkliauskaitė, UADB „Ergo Lietuva” Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo skyriaus vadovė.

Todėl, pasak jos, vykstant slidinėti verta pasvarstyti ir apie asmeninės civilinės atsakomybės draudimą, nes smagiai leidžiantis nuo kalno gali būti ne tik sulaužytos kelyje pasipainiojusio žmogaus slidės, bet sužalotas ir jis pats.

L.Karkliauskaitė pažymi, kad dažniausiai pasitaikančios žiemos sporto traumos yra susijusios su kaulų lūžiais. Todėl draudimu ir nuo nelaimingų atsitikimų pasirūpinęs žmogus, ištikus nelaimei, gautų papildomų lėšų, kurios padėtų kaip galima greičiau stiprinti sveikatą.

Slidininkams – specialūs pasiūlymai

Bendrovė „PZU Lietuva” savo klientams siūlo platų spektrą kelionės finansinių nuostolių draudimo paslaugų. Specialiai išvykstantiesiems slidinėti skirti keturi produktai. „Medicininių išlaidų draudimas – atlyginamos gydymo užsienyje ir repatriacijos išlaidos, draudimas nuo nelaimingų atsitikimų – papildomos išmokos patyrus kūno sužalojimą per nelaimingą atsitikimą, asmens civilinės atsakomybės draudimas – tai ypač aktualu, kai leidžiantis nuo kalno slidėmis ar rogutėmis netyčia sužalojamas kelyje pasitaikęs kitas asmuo ar sulaužomas jo sportinis inventorius, sporto veiklos ir inventoriaus draudimas – kai apdraustasis negali užsiimti sportine veikla dėl ligos ar traumos arba jo sportinis inventorius yra pavogtas. Tai išskirtinai siūlo tik „PZU Lietuva”, – draudimo paslaugas slidininkams vardijo Gitana Beinorienė, šios bendrovės Produktų ir rizikos valdymo departamento Asmens produktų vyr. rizikos ekspertė.

Anot jos, į kelionę išvykstantys žmonės patys išsirenka ir susikomplektuoja draudimo paketą pagal individualius poreikius ir kelionės pobūdį. „Tai yra labai patogu, kadangi išrašomas vienas polisas, apimantis pilną apsaugą visai kelionei. Žinoma, išvykstantieji slidinėti dažniausiai įsigyja medicininių išlaidų draudimą ir draudimą nuo nelaimingų atsitikimų, tačiau pastaruoju metu pastebima tendencija, kad asmens civilinės atsakomybės draudimas taip pat populiarėja”, – sakė ji.

Draudimo kompanijose galima apdrausti ir kitas kelionės rizikas. Tai ir neįvykusios, nutrūkusios kelionės draudimas, kelionės dokumentų draudimas, vykstantiesiems lėktuvu – bagažo draudimas, kelionės jungties ar kelionės atidėjimo draudimas, vykstantiesiems autotransportu – transporto priemonės užgrobimo, sugadinimo kelionėje draudimą.

Didesnė įmoka – didelė draudimo suma

Optimalaus draudimo varianto ieškantys keliautojai kreipiasi į draudimo brokerius, kurie klientams pasiūlo priimtiniausią draudimo kainą.

Taip padarė ir LŽ, pateikusios jiems keturių asmenų šeimos, išsirengusios į 7 dienų kelionę slidinėti Italijos Alpėse, situaciją. „Dažniausiai siūlome tris pagrindines draudimo kompanijas – „Lietuvos draudimas”, „Ergo Lietuva” ir „If”. Kelionės draudimas gali apimti tik būtinąją medicininę pagalbą arba būtinąją medicininę pagalbą ir draudimą nuo nelaimingų atsitikimų. Vykstantiems slidinėti asmenims siūlome pasirinkti antrą variantą su platesne draudimo apsauga”, – LŽ sakė draudimo brokerių bendrovės „Rizikos valdymo specialistai” vadybininkė Silvija Guzelytė.

Pirmo ir antro varianto draudimo paslaugų kaina skiriasi keliais šimtais. LŽ išgalvota šeima pasirinko antrą variantą, t. y. labiausiai draudikų siūlomą ir garantuojantį didesnę finansinę apsaugą nelaimės atveju – medicininių išlaidų draudimą ir draudimą nuo nelaimingų atsitikimų.

Toks kompleksinis draudimas šeimai „Lietuvos draudime” kainuotų 420 litų, draudimo bendrovėje „Ergo Lietuva” – 415 litų, o „If” draudime – 227 litų. Draudimo brokerių bendrovės „Rizikos valdymo specialistai” direktorius Gintautas Gudeika tokį ženklų kainų skirtumą aiškina tuo, jog tai labai priklauso nuo draudimo sumos.

„Būtinosios sveikatos draudimo sumas nustato kompanija kartu su savo užsienio partneriais, o nelaimingo atsitikimo draudimo sumą gali pasirinkti pats žmogus. Didėjant draudimo sumai didėja ir įmoka”, – teigė G.Gudeika.

Anot specialisto, didžioji dauguma kelionių draudimo paslaugų perkama per kelionių agentūrą. Žmogui, perkančiam kelialapį, iš karto pasiūlomas ir draudimas, tačiau kelionių agentūra gali siūlyti tik vienos draudimo kompanijos paslaugas, ir klientas dažnai nemato skirtumų.

„Kelionių agentūros net negali siūlyti kelių draudikų, negali daryti palyginimo, nes to neleidžia draudimo įstatymas, priešingu atveju jie taptų savotiškais brokeriais ir turėtų įsigyti licenziją. Todėl siūlomos kelionių draudimo paslaugos nebūtinai būna pačios geriausios ir pigiausios”, – LŽ sakė G.Gudeika. Anot specialisto, atsitikus nelaimei užsienio šalyje, daug lemia ir draudimo kompanijos vardas – su žinomomis medicinos įstaigos dirba noriau, ir žmogui neiškyla papildomų rūpesčių.

Kelionių agentūros savo klientus perspėja, kad ne visos medicinos įstaigos dirba su draudimo kompanijomis, todėl gali tekti sumokėti už jų suteiktas gydymo paslaugas vietoje, net jei ir turite draudimą. Tokiu atveju iš gydytojo reikia reikalauti diagnozės pažymos, gydymo išlaidų sąskaitos, vaistų receptų ir išrašytų vaistų pirkimo kvitų. Už gydymą ligoninėje, transportavimą, greitosios pagalbos paslaugas pagal draudimo polise nustatytas sąlygas sumokės draudimo bendrovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.