Spalį pramonės gamybos prieaugis Lietuvoje – didžiausias ES

Europos Sąjungos (ES) statistikos tarnybos duomenimis, šių metų spalį, palyginti su rugsėju ir atsižvelgus į sezoninius svyravimus, pramonės gamyba euro zonoje padidėjo 0,4 proc., o ES – 0,5 procento. Metinis prieaugis abiejuose regionuose siekė atitinkamai 3,8 ir 3,6 proc. Mėnesio pramonės gamybos prieaugis Lietuvoje buvo didžiausias ES.

2007 m. spalį, palyginti su rugsėju, investicinės prekės euro zonoje ir ES pabrango 1 proc. Tarpinio vartojimo prekių gamyba euro zonoje padidėjo atitinkamai 0,6 proc. ir 0,5 proc. Ilgalaikio vartojimo prekių kainos euro zonoje nepakito, o ES padidėjo 0,2 proc. Trumpalaikio vartojimo prekių gamyba euro zonoje nepakito, o ES sumažėjo 0,1 proc. Energijos gamyba sumažėjo atitinkamai 1,2 proc. ir 0,4 proc.

Spalį, palyginti su rugsėju, pramonės gamyba, turimais duomenimis, padidėjo vienuolikoje ES valstybių narių, devyniose sumažėjo, o Belgijoje nepakito. Daugiausia pramonės gamyba padidėjo Lietuvoje (3,5 proc.), Slovėnijoje (3,4 proc.) ir Airijoje (3,2 proc.). Šis rodiklis labiausiai sumažėjo Nyderlanduose (4,1 proc.), Suomijoje (1,7 proc.) ir Latvijoje (1,4 proc.).

Šių metų spalį, palyginti su tuo pačiu mėnesiu prieš metus, investicinių prekių gamybos lygis euro zonoje padidėjo 6,6 proc., o ES – 7 procentais. Energijos gamybos sektorius euro zonoje padidėjo 4,7, o ES – 3,8 procento. Tarpinio vartojimo prekių gamyba euro zonoje ūgtelėjo 2,7 proc., o ES – 2,5 proc. Trumpalaikio vartojimo prekių gamyba abiejuose regionuose išaugo atitinkamai 1,8 ir 1 proc. Ilgalaikio vartojimo prekių gamyba euro zonoje padidėjo 0,4 proc., o ES – 1,9 proc.

Šių metų spalį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2006 metais, pramonės gamyba padidėjo šešiolikoje ES valstybių narių, o sumažėjo penkiose.

Daugiausia šiuo laikotarpiu pramonės gamyba išaugo Slovakijoje (17,3 proc.), Airijoje (10,2 proc.) ir Bulgarijoje (9 proc.). Šis rodiklis daugiausia sumažėjo Latvijoje (3,3 proc.), Suomijoje (1,8 proc.) ir Italijoje (1,5 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.