Seimo vadovas suerzino partnerius

Rimtą interpeliaciją dviem ministrams prognozuojantis Seimo pirmininkas sulaukė koalicijos partnerių kritikos. Jam priminti ne tik bendradarbiavimo įsipareigojimai, bet ir paties išgelbėtas kailis.

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas pareiškė, kad švietimo ir mokslo ministrei Romai Žakaitienei bei aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui dėl jiems inicijuotos interpeliacijos gresia realus pavojus netekti postų.

Tokie V.Muntiano žodžiai sukėlė kai kurių koalicijos partnerių nepasitenkinimą. Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis parlamento vadovą apkaltino koalicinių susitarimų laužymu. Socialdemokratai buvo santūresni, bet vis dėlto pareiškė manantys, kad V.Muntianui nederėtų kritikuoti jų deleguotų ministrų. Korektiškiau elgtis Seimo vadovui patarė ir Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkė Kazimiera Prunskienė.

Įžvelgė grėsmę

V.Muntiano nuomone, dviejų minėtų ministrų laukia nelengvas išbandymas. Seimo pirmininkas neatmetė galimybės, kad R.Žakaitienė ir A.Kundrotas išties gali netekti postų. „Manau, kad toks pavojus realus. Situacija abiejose žinybose sudėtinga”, – įsitikinęs „pilietininkų” lyderis.

Atsakymus į socialdemokratų ministrams mestus kaltinimus, V.Muntiano manymu, pateiks ne tik jie patys, bet ir dėl nepasitikėjimo balsuosiantys parlamentarai. Jis patikino, kad ministrų likimas turėtų paaiškėti dar iki Kalėdų. Tačiau atsisakius pratęsti Seimo rudens sesiją balsavimas dėl pasitikėjimo Vyriausybės nariais gali būti atidėtas.

Kandūs priminimai

V.Bogušis išplatino pranešimą „Užmaršusis Seimo pirmininkas”, kuriame V.Muntianui priminė koalicinius įsipareigojimus. Liberalcentristą nemaloniai nustebino esą itin laisvi ir neatsakingi Seimo pirmininko pamąstymai apie interpeliacijų koalicijos partnerių ministrams reikalingumą ir baigtį.

V.Bogušis įsitikinęs, kad kritikos ministrams pažėręs Pilietinės demokratijos partijos vadovas rengiasi artėjantiems rinkimams į Seimą. „Veikiausiai Seimo pirmininkas gyvena tik artėjančių rinkimų nuotaikomis, sąmoningai ar nesąmoningai jau senokai pamiršęs, kad dar priklauso valdančiajai koalicijai, o ne opozicijai”, – teigė jis.

V.Bogušis pabarė koalicijos partnerį už besąlygišką paramą opozicijai ir kandžiai priminė, kad patį V.Muntianą ne kartą persekiojo interpeliacijos šmėkla. Liberalcentristas pabrėžė, kad postą parlamento vadovui pavyko išsaugoti tik koalicijos partnerių dėka.

Mokė korektiškumo

Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė dėl V.Muntiano išsakytų žodžių tragedijos nedarė. Tačiau ji pabrėžė, kad Seimo pirmininkas galėjo pasielgti kiek korektiškiau ir susilaikyti nuo panašių komentarų. „Lygiai taip pat vieną dieną ir jų ministrui (Vyriausybėje dirba „pilietininkų” deleguotas teisingumo ministras Petras Baguška – aut.) gali atsirasti pretenzijų”, – įspėjo I.Šiaulienė.

Panašios nuomonės laikėsi valstiečių liaudininkų lyderė K.Prunskienė. Pasak jos, V.Muntianas galėjo neprognozuoti koalicijos partnerių ministrams gresinčios interpeliacijos eigos. „Nereikia viešai kalbėti tokiomis formuluotėmis, nes žodis gali sulaukti atoveiksmio. Viską reikia daryti korektiškai”, – įsitikinusi ji.

Nesiekė populiarumo

V.Muntianui tokia koalicijos partnerių reakcija buvo netikėta. Seimo pirmininkas teigė, kad tik išreiškė savo nuomonę dėl interpeliacijos. „Situacija rimta, reikia ruoštis interpeliacijai. Tai buvo pagrindinė mano išsakyta idėja”, – aiškino jis.

V.Muntianas paneigė V.Bogušio įžvalgą, esą taip kalbėdamas apie „grėsmingą” interpeliaciją prieš rinkimus jis siekia užsidirbti politinių balų. „Nežinau, kur ten V.Bogušis įžvelgė, kad siekiu populiarumo. Jei dėl to, kad šiandien tam tikrose srityse esama problemų, tai nežinau, kas to nemato”, – LŽ sakė Seimo pirmininkas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimo vadovas suerzino partnerius"

  1. Atmintis

    Kai valdžioje buvo konservatoriai,labai trumpai, Andriukaitis su Juršėnu kurpė ministrams interpeliaciją po interpeliacijos ir vertė juos iš postų.Adamkus Vagnorių atstatė,kilo krizė ir prasidėjo Pakso ir tualetinio popieriaus era, Tebesitęsia toji krizė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.