Tapti milijonieriumi! Po 20 ar po 27 metų?

Esant dabartinei infliacijai labiausiai nukenčia tie, kurie taupo. Bėda ta, kad žmonės nežino, ką su sutaupytais pinigais veikti, teigia finansų žinovai.

Šiuo metu dažnėja finansų specialistų susitikimai su gyventojais, kuriuos mėginama išmokyti „teisingai elgtis su pinigais”.

„Mano profesoriaus alga sudaro 2-3 procentus gaunamų pajamų. Gyvenu iš savo asmenininių investicijų, kurioms tvarkyti kasdien skiriu nuo 15 minučių iki pusvalandžio. Kadangi turiu laisvo laiko, ėmiausi dėstyti Mykolo Riomerio universitete”, – taip Panevėžyje susitikime su potencialiais investuotojais save apibūdino profesorius Rimvydas Jasinavičius.

Karjerą pradėjęs būdamas šaltkalviu, galiausiai pasiekęs verslo, mokslo, politikos aukštumų, R.Jasinavičius prisipažino, kad iš ekonomiką dėstančių savo kolegų profesorių tik jis vienas yra milijonierius.

Profesorius apgailestavo, kad nė viena Lietuvos aukštoji mokykla nemoko, kaip tapti milijonieriumi, tiksliau, kaip protingai valdyti savo finansus. Šią spragą užpildyti bando pats R.Jasinavičius.

Auklėjimo klaida

Anot R.Jasinavičiaus, visus žmones būtų galima suskirstyti į medžiotojus ir žemdirbius. (Prisiminkime mūsų pirmtakus Kainą ir Abelį). Medžiotojai – tie, kurie žvalgosi, ką Dievas išaugino geriausio, ir skuba sumedžioti bei naudingai panaudoti. Žemdirbiams rūpi išsiauginti derliaus sau ir kitiems bei iš to pasipelnyti. Ir žemdirbiai, ir medžiotojai kuria finansų rinką, savaip „daro” pinigus. Pinigai, profesoriaus tvirtinimu, palengvina mūsų gyvenimą, leidžia greičiau ir lengviau pasiekti tikslą.

„Finansai – būdas gauti pajamų, išlaikyti jų atsargas ir valdyti pinigų srautus”, – sako R.Jasinavičius. Anot jo, tvarkyti finansus dažniausia trukdo pernelyg didelės mūsų išlaidos. Profesorius teigia: „Daugelis nuo vaikystės supranta: kuo daugiau išleisi, tuo daugiau malonumų patirsi. Tokiu principu auklėjama maždaug 97 procentai vaikų”.

Pats R.Jasinavičius mano, kad vaikus reikėtų mokyti ne kuo daugiau išleisti, o kuo daugiau uždirbti. „Pinigai turi savybę ne tik būti išleidžiami, bet jie yra lyg finansinė sėkla, galinti duoti derlių. Tad reikia tą sėklą pasėti ir kantriai laukti derliaus”, – pabrėžė profesorius.

Reikia žinių

Nemažai investavimo patirties turintis R.Jasinavičius atkreipė dėmesį, jog daugelis jaunų žmonių lengvabūdiškai leidžia pinigus tikėdamiesi, kad ateityje jų kaip nors padaugės – pakels algą, gaus palikimą, išloš ar kita. „Tačiau, jei žmogus neturi finansinių žinių, gali neabejoti – pinigų tikrai neprisikaups, o išlaidos tik didės”, – pabrėžė jis.

Iliuziją, kad amžinai bus turtingi, susikuria ir gavusieji palikimą, pardavę žemę ar praturtėję kitais lengvais būdais. Profesorius sako, kad tokias iliuzijas labai greitai išsklaido infliacija.

„Šiuo metu lietuvių indėliai sudaro 23 mlrd. litų. Po metų šie indėliai nuvertės 180 milijonų. Tikėtina, kad žmonės dėl to mažai jaudinsis, nes sumos bankuose bus tokios pačios, sumažės tik pinigų vertė”, – pabrėžia R.Jasinavičiaus. Jis teigia, kad tie, kurie neišmoko pinigų taupyti dar tada, kai jų turėjo labai nedaug, neišmoks ir gerokai padidėjus pajamoms.

Gyventi žmoniškai

Profesorius pataria gavus pajamų išleisti ne viską, o bent 10 proc. atidėti – sutaupyti. Geriausias būdas taupyti, anot jo, – investuoti. Be to, būtina žinoti, kad visi finansiniai veiksmai turi būti nukreipti į tikslą. „Jei nori gyventi žmoniškai, reikia, kad tau mokėtų dieviškai”, – juokavo profesorius.

Jis pabrėžė, kad joks darbdavys dieviškos sumos mokėti nenorės, tad protingiausia gyvenimo konfortą susikurti protingomis investicijomis.

R.Jasinavičiaus žiniomis, 95 proc. gyventojų gauna vadinamąsias samdomojo darbo pajamas – už darbą, atliktą per nustatytą laiką. Anot jo, tai žemiausia žmogaus vertinimo forma, kai į jį žiūrima tik kaip į darbo jėgą.

Kiek aukštesnė žmogaus vertinimo forma, profesoriaus vertinimu, – sutartinis darbas. Dirbantieji pagal sutartis pinigus gauna ne už darbe praleistą laiką, o už rezultatą.

Taip pat, pasak jo, pajamų galima gauti investavus į kitų žmonių verslą, išnuomojus turimą nekilnojamąjį turtą, užpatentavus intelektinę nuosavybę, pradėjus savo verslą. „Norint stabiliai gyventi, būtina turėti pajamų bent iš trijų minėtų šaltinių”, – pabrėžė profesorius.

Aktyvas ir pasyvas

Norintiems praturtėti profesorius pataria: savo turimą nuosavybę padalykite į dvi dalis – į vadinamąjį finansinį aktyvą ir finansinį pasyvą. Aktyvas, pasak jo, pajamų duodanti veikla: pavyzdžiui, pinigai už buto ar žemės nuomą, pelno duodančios investicijos ar nuosavas verslas ir kita. Pasyvas – visa tai, kas ne tik neduoda pajamų, bet dar reikalauja ir investicijų (automobilio priežiūra, buto išlaikymas, brangenybių apsauga). Norint, kad turimi pinigai gausėtų, esą reikia investuoti į jau minėtą aktyvą. Už pinigus, gaunamus iš šių investicijų, bus galima pirkti iš išlaikyti namą, sodybą, automobilį.

Litas prie lito

R.Jasinavičius įsitikinęs, kad tapti milijonieriumi Lietuvoje labai paprasta. Jis teigė suskaičiavęs, kad kasdien sutaupydami po 1 litą, milijonieriais taptume po 2740 metų, sutaupydami po 10 litų – po 274 metų, o kasdien sutaupant po 100 litų, jeigu jų „nesuės” infliacija, yra tikimybė tapti milijonieriumi po 27 metų ir 4 mėnesių.

Kas kita pinigus investuoti į finansinius aktyvus. Pasirinkus tokį investavimą, kurio metinė grąža sudaro penktadalį investicijų, kasdien investuojant po 1 litą milijonieriumi įmanoma tapti per 42 metus. Jei kasdien investuojama po 4 litus, milijonieriumi tampama po 30 metų, kasdien investuojant po 10 litų, milijonieriaus statusas garantuotas jau po 20 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

5 atsiliepimai į "Tapti milijonieriumi! Po 20 ar po 27 metų?"

  1. ola

    idomu, kaip paprastiems zmogeliams su taupyt per diena 100 litu, jei algos uz menesi gauni tik 1000 litu???

  2. Nesvarbu

    Gaunu 800lt ir kas menesi atsidedu 100lt, kartais ir daugiau. Gauciau didesnes pajamas, dar daugiau atideciau. Kaip negalima sutaupyti? Galvokit apie ateiti, nes dauguma lietuviu gyvena ta pacia diena..

  3. to Nesvarbu

    Ir kur dedate sutaupytą šimtuką? Investuojate? Ar laikote „kortelėje”. Juk str. rašoma, kad jie nuvertės. Tad kam atidėti.

  4. Nesvarbu

    Investuoju i vertybinius popierius, kadangi juos maziausiai veikia infliacija. Tiesa, dabar birzoj krize, bet geriau rizikuoti, nei nieko nedaryti ir laukti geru laiku. O atidejimas visada iseina i nauda.

  5. baba

    Karocia pasakysiu tik taip,kad taup[yk netaupes,vistiek sunkiai susitaupo,zmogus jaunas esi,visko reikia,negyvensi juk tik del to kad dirbtum,norisi dirbti kad gyventum…
    Taip kad visi protingi ir gudresnis jaunimas isleke is tos lietuvos,atvirai cia perspektyvos normaliai gyventi yra labai mazos.
    O jai atsiranda is visos lietuvos koks 100 pilieciu kurie isisuka gerai ir tampa milijonieriais,tai saunu,bet mes pakalbekime apie tuos zmones kur dauguma yra,juk visa dauguma neprasisuks kaip tas simtelis,tai ka jiems gerbemas profesoriau pasiulitumet,buti patrijotais??? Juokas ima is to…
    Taip kad jaunymas yra galimybe vaziuokit svetur,ten nors pajusite kad gyvenate,o neegzistuojate. Manau reikia ne zmonems mokytis kaip taupyti ir kur teisingai investuoti pinigus,bet musu valdziai,kuri sedi seime ir nesupranta ka ten veikia…
    aciu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.