Specialistai aiškinsis, ar „Ekraną” galima „supjaustyti”

„Ekrano” varžytinės – kitąmet, o pinigai darbininkams – po kelių savaičių. Toks šiais metais paskutinis bankrutavusios bendrovės kreditorių susirinkimo sprendimas.

Bankrutavusios kineskopų bendrovės kreditoriai, spalį paskelbę, kad yra linkę parduoti įmonę už pirkėjo pasiūlytą kainą ir galbūt net dalimis, sulaukė net 30 sandorių pasiūlymų.

Nepaisant tokio susidomėjimo, varžytinių nuspręsta neskelbti iki kitų metų sausio pabaigos, nes dabar iškilo būtinybė išsiaiškinti, kaip praktiškai galima įgyvendinti įmonės dalybas. Energetikos specialistai nustatys, ar „Ekrano” energetikos sistema leidžia „supjaustyti” įmonę tokiomis dalimis, kokias įsigyti pageidautų pirkėjai.

„Norinčiųjų atskirų įmonės pastatų daug. Tačiau iškilo nemenka problema, kaip padalinti energetinį ūkį, kad investuotojai būtų nepriklausomi ar mažiau priklausomi vienas nuo kito, – dienraščiui „Sekundė” sakė bendrovės bankroto administratorius Gintaras Gelčys. – Kreditoriai pavedė ieškoti šios sudėtingos problemos sprendimo būdų.”

Tačiau tie pusantro mėnesio bus išnaudoti ir ne tik techniniams projektams nagrinėti. Per tą laiką bus deramasi ir su pirkėjais, kurie norėtų įsigyti visą įmonę. Derybininkai bandys tartis dėl didesnės kainos, nes kreditorių netenkina siūloma.

„Turime pasiūlymų pirkti visą „Ekraną”, tačiau, kreditorių manymu, kaina pernelyg maža. Bus bandoma derėtis, – teigė G.Gelčys. – Pagal esamus finansinius pasiūlymus parduoti įmonę dalimis būtų kur kas pelningiau nei visą vienam investuotojui. Tačiau dalybas apsunkina energetikos ūkio problema, todėl parduoti visą „Ekraną” būtų paprasčiau”.

Pratęstas ir paraiškų pirkti priėmimo terminas. Investuotojams laiko skirta iki gruodžio 20 dienos.

Pirmose dvejose varžytinėse „Ekraną” buvo bandoma parduoti už 300 milijonų litų. Iš esmės ta kaina buvo ne kas kita, o tarsi varžytinių „lubos”. O jų aukštis buvo nustatytas pagal bankrutavusios kineskopų gamyklos skolą – 299 milijonus litų.

Trečiose varžytinėse bendrovės nekilnojamąjį turtą (NT) buvo bandoma parduoti už 118 milijonų, o ketvirtose – už 112 milijonų litų. Abu kartus nesėkmingai, nes neatsirado nė vieno norinčiojo pirkti. Būtent po paskutinių varžytinių kreditoriams trūko kantrybė ir jie davė leidimą parduoti „Ekrano” NT dalimis.

Vis dėl to darosi akivaizdu, kad 2006-aisiais oficialiai skelbta „Ekrano” finansininkų ataskaita, kad bendrovės turtas vertas 502 milijonų litų, buvo iš piršto laužta. Tai šių metų pradžioje patvirtino ir bendrovės bankroto administratoriaus samdyti nepriklausomi turto vertintojai. Jie „Ekrano” nekilnojamąjį turtą įvertino tik 67 milijonais litų. Tada šie skaičiavimai buvo pavadinti rekomendacinio pobūdžio analize.

„Sekundės” žiniomis, investuotojai šiuo metu siūlo labai artimą minėtai „rekomendacinei” kainai sandorio sumą.

„Per varžytines esame pardavę žaliavų, įrenginių ir kitokio „Ekrano” turto, todėl yra susikaupę šiek tiek pinigų. Jie ir bus išdalinti. Šiuo metu buhalteriai įtemptai skaičiuoja – kiekvienas darbininkas turi atgauti lygiai ketvirtadalį visos skolos. Iki Kalėdų pinigai turėtų būti padalyti”, – sakė G. Gelčys.

Darbuotojams „Ekranas” dar yra skolingas 9,5 milijono litų. Dabartinė skola jiems sudaro 48 procentus visos bendrovės bankroto dieną buvusios skolos. Dalį bendrovės įsiskolinimo darbininkams padengė Valstybės garantinis fondas. Visa žlugusios kineskopų gamyklos skola siekia 299 milijonus litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.