Infliacija augintinių dubenėliuose

Lietuvos gyventojai turėtų pajusti palengvėjusią kišenę ne tik dėl pabrangusių būtiniausių maisto produktų, bet ir kylančių pašarų augintiniams kainų. Pasirodo, didėjančios kainos ir šiame sektoriuje laikomos pasauline tendencija.

Pašarais augintiniams prekiaujančios įmonės tikina, jog kainos pakyla pabranginus produkciją gamintojui ar tiekėjui. Didėjančias kainas kai kurie kalbinti LŽ pašnekovai sieja su brangstančiais grūdais, kurių produktai įeina į daugelio pašarų sudėtį.

Bangimas neišvengiamas

Kaip teigia Gyvūnų globėjų asociacijos gydytoja, įmonės „Nuaras” vadovė Jurgita Gustaitienė, pašarų branginimo nebus galima išvengti – tai pasaulinė tendencija.

„Mes importuojame pašarus iš užsienio gamintojų. Padidėjo visų pašarų kainos – nuo 5 iki 15 procentų. Pabrango grūdai, kurie įeina į daugelio pašarų sudėtį”, – priežastis aiškino J.Gustaitienė.

Pasak jos, Lietuvoje kai kurios įmonės kainų dar nepadidino. „Bet joms teks jas didinti. Galima pabranginti vienu šuoliu nuo Naujųjų metų arba kelti kainas po truputėlį. Bet pabrangimas neišvengiamas”, – dėstė pašnekovė.

Jos įsitikinimu, pirkėjui dažnai susidaro įspūdis, kad prekybos centruose parduodamos kategorijos pašarai pigesni nei specializuotose parduotuvėse. Pavyzdžiui, specializuoto pašaro stambiam veisliniam šuniui 15 kg pakuotė gali kainuoti net 200-300 litų, o prekybos centruose parduodamas tokio pat svorio pašaro maišas kainuoja iki 100 litų.

J.Gustaitienė tikina, kad toks skaičiavimo metodas visiškai neteisingas. „Tų pigių pašarų augintiniui reikia daugiau duoti: pavyzdžiui, katei pašaro iš specializuotos parduotuvės reikia apie 70-80 gramų, analogiško sąlygiškai pigesnio maisto reikia net 150 gramų. Nekalbu apie pašaro kokybę”, – aiškino ji.

Kita pašarų rūšis parduodama veterinarijos gydyklose ir zooparduotuvėse, kur gyvūnėlį įvertina specialistas.

„Nelygu šuniuko, kačiuko ar kito gyvūnėlio amžius, jo fiziologinė būsena, aktyvumas. Tik veterinarijos gydytojas, įvertinęs tuos veiksnius, gali skirti tinkamą pašarą”, – sakė J.Gustaitienė. Pasak jos, trečia pašarų kategorija parduodama tik gydyklose ar vaistinėse pagal gydytojo receptą, kai augintinis serga odos liga, jį kamuoja virškinimo sutrikimai ar kiti sunkumai.

Rasa Juodkienė, „Rimi Lietuvos” atstovė ryšiams su visuomene, sako, kad šiais metais šio tinklo valdomuose prekybos centruose įvairiems gyvūnams skirtas pašaras brango.

„Kai kurios rūšys brango minimaliai – vos vienu ar keliais procentais, kai kurios prekės pabrango daugiau nei 10 procentų, – sakė R.Juodkienė. Anot jos, labiausiai tiekėjai pabrangino kačių ir šunų pašarą; kiek mažiau pakilo paukščių lesalo bei graužikams skirto ėdesio kainos.

Skiriasi kokybe

UAB „Rekiz” komercijos direktorius Robertas Jusel sakė, jog jų įmonė pašarų dar nepabrangino. „Kainų dar nekeliame, kad pritrauktume daugiau klientų. Porą mėnesių pakentėsime”, – neslėpė R.Jusel. Jo įsitikinimu, pašarai specializuotose parduotuvėse ir prekybos centruose skiriasi paga kokybę. Kainos gali būti ir mažesnės, nei yra prekybos centruose, bet gali skirtis ir kelis kartus. „Tačiau neteks abejoti, jog gyvūnėlis gali vemti ar kačiukui nuslinkti plaukai”, – sakė įmonės komercijos direktorius. Pasak jo, specializuotose parduotuvėse daugiau bendraujama su klientais.

Vokietijos kompanijai „Mera dog” Lietuvoje atstovaujančios prekybos įmonės UAB „Igolita” direktorius Igoris Zizevskis LŽ patikino, kad įmonė kainas patikslins, kai produkciją pabrangins gamintojas.

„Kol kas iki Naujųjų metų pašarai nebrangs, bet gamintojas tikino, jog nuo sausio pirmosios kainas padidins”, – sakė I.Zizevskis. Pasak jo, produkcija gali pabrangti 8-10 procentų.

Pašnekovas sakė, esą vartotojai renkasi produkciją pagal kainą, gamintojus ir poreikį. Įmonės direktorius įsitikinęs, kad šių prekių vartotojams patogiau apsipirkti specializuotose parduotuvėse, o ne prekybos centruose

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.