Lapkritį vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 4 punktais

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis šių metų lapkričio mėnesį buvo minus 8. Palyginti su spalio mėnesiu, jis sumažėjo 4 procentiniais punktais.

Pasak Statistikos departamento, lapkričio mėnesį, palyginti su spaliu, respondentai blogiau vertino šalies ekonomikos ir savo namų ūkio perspektyvas: padaugėjo prognozuojančių šalies ekonominės padėties ir savo namų ūkio finansinės padėties blogėjimą. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mažesnė respondentų dalis tikėjosi bedarbių skaičiaus mažėjimo per ateinančius metus.

Lapkričio mėnesį 24 procentai respondentų teigė, kad namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 23 – kad pablogėjo, o 53 procentai respondentų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė (spalio mėnesį atitinkamai 26, 19 ir 54 proc.).

Vertindami savo šeimos finansinės padėties tikėtinus pokyčius per artimiausius 12 mėnesių 21 procentas respondentų nurodė, jog tikisi pagerėjimo, 24 – pablogėjimo (spalį atitinkamai 23 ir 20 proc.). Pusė (50 proc.) apklaustųjų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį 27 procentai apklaustųjų teigė, kad ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 40 procentų – kad pablogėjo, o 32 procentai atsakė, kad padėtis per praėjusius 12 mėnesių nepasikeitė (spalio mėnesį atitinkamai 32, 30, 36 proc.). Lapkričio mėnesį 21 procentas respondentų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių pagerės, 36 procentai prognozavo pablogėjimą, 40 procentų teigė, kad padėtis išliks tokia pati (spalio mėnesį atitinkamai 25, 32 ir 40 proc.).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime skyrėsi. Lapkričio mėnesį mieste jis buvo minus 7, kaime – minus 11. Palyginti su spalio mėnesiu, rodiklis mieste sumažėjo 5, o kaime – 4 procentiniais punktais.

Miesto respondentai, palyginti su praėjusiu mėnesiu, pesimistiškiau vertino tikėtinus savo namų ūkio finansinės padėties pokyčius, šalies ekonominės padėties perspektyvas bei savo galimybes sutaupyti. Vartotojų pasitikėjimo rodiklio mažėjimui kaime didžiausią įtaką turėjo pesimistiškesnis šalies ekonomikos perspektyvų, t. y. bendros ekonominės padėties ir nedarbo lygio kitimo, vertinimas.

Per metus vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 11 procentinių punktų. Didžiausią įtaką vartotojų pasitikėjimo rodiklio pasikeitimui turėjo šalies ekonominės padėties vertinimas: per metus respondentų, prognozuojančių, kad šalies ekonominė padėtis pablogės, dalis padidėjo nuo 19 iki 36 procentų, respondentų, prognozuojančių nedarbo lygio mažėjimą, dalis sumažėjo nuo 58 iki 44 procentų. Respondentų, prognozuojančių namų ūkio finansinės padėties blogėjimą, dalis išaugo 10 procentinių punktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.