Lukiškių tardymo izoliatoriaus Vilniaus centre neliks iki 2011-ųjų

Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas iš Vilniaus centro bus iškeltas iki 2011 metų, o naujasis izoliatorius tikriausiai įsikurs netoli Pagirių gyvenvietės.
Vyriausybės strateginio planavimo komitetas trečiadienį pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui iškelti Lukiškes iš sostinės centro, taip pat nuspręsta iš centro iškelti ir laisvės atėmimo vietų ligoninę.

Nors Teisingumo ministerijos pranešime teigiama, kad naujojo izoliatoriaus sklypo vieta bus patikslinta kitame Strateginio planavimo komiteto posėdyje, ministerijos viešųjų ryšių tarnybos atstovas BNS teigė, jog įkalinimo įstaiga bus statoma šiek tiek toliau nei planuota vasarą – maždaug už 3 kilometrų nuo Pagirių.

Projektą planuojama užbaigti iki 2011 metų, preliminariais skaičiavimais, jo įgyvendinimui prireiks daugiau nei 158 mln. litų. Iki 2011 metų į Pravieniškių gydymo ir pataisos namus numatoma perkelti Laisvės atėmimo vietų ligoninę, o Lukiškių kalėjimą perkelti į Pravieniškių kalėjimą.

Iškelti Lukiškių tardymo izoliatorių iš Vilniaus centro Vyriausybė nusprendė 2006-ų gruodį. Sprendimas priimtas dėl to, kad įkalinimo įstaigos pastatai be žymesnės rekonstrukcijos yra naudojami jau 100 metų, kai kurie statiniai yra susidėvėję bei pripažinti avariniais. Įkalinimo įstaiga neatitinka šiuolaikinių saugumo reikalavimų.

Beveik visi įstaigos statiniai įrašyti į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, todėl jų rekonstrukcijos ar renovavimo galimybės yra ribotos arba negalimos.

Seniausią Lietuvoje įkalinimo įstaigą – Lukiškių kalėjimą – 1904 metais pastatė tuometinė okupacinė Rusijos imperijos administracija.

Kitą savaitę vyksiančiame Strateginio planavimo komiteto posėdyje taip pat numatoma svarstyti Įkalinimų įstaigų ir Kalėjimų departamento mokymo centro vystymo strategijos klausimą.

Pagrindiniai šios iki 2033 metų planuojamos strategijos prioritetai – įkalinimo įstaigų ir mokymo įstaigos iškėlimas iš miestų centrinės dalies, įkalinimo įstaigų saugumo stiprinimas, jų rekonstravimas, siekiant įkalinimo įstaigose laikomiems asmenims sudaryti tinkamas laikymo sąlygas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.