Įgyvendinta svajonė – namas be trūkumų

Architektas Tomas Gecas beveik metus su šeima gyvena savo paties projektuotame name. Ilgokai brandinęs idėją, kaip turi atrodyti jaukūs namai, architektas šiandien mėgaujasi tuo, ką pats sukūrė. Vos įžengus į jo namus supranti – čia nieko netrūksta, bet ir nieko nėra per daug.

Pradėjus pokalbį su patyrusiu architektų nustembi sužinojęs, kad susikurti svajonių namus, pasirodo, nėra lengva ne tik paprastiems žmonėms, bet ir specialistams. Tad nenuostabu, jog projektą, kaip turi atrodyti idealus būstas, T.Gecas kūrė ir „šlifavo” ne vienus metus. „Teoriškai architektui susikurti jaukų būstą turėtų būti paprasta, tačiau iš tiesų teko gerokai paplušėti, kad įgyvendinčiau tai, ką šiandien turiu. Žinoma, specifinės žinios, patirtis ir supratimas darė savo – leido vizijai tapti realybe”, – sakė architektas.

Dviejų aukštų 150 kvadratinių metrų nuosavą namą T.Gecas pasistatė buvusiame tėvų sode Vilniaus pakraštyje. Vieta rami, pro namo langus atsiveria patraukli panorama. Vis dėlto architektas kiek nusiminęs priduria: „Greitai panoraminių vaizdų aplink namą nebeliks. Netrukus šalia pradės dygti naujas namų kvartalas, tad ir žaliasis plotas gerokai sumažės.”

Vis dėlto, labiausiai akį traukia ne aplinka, bet stilistiškai išbaigtas būsto interjeras. Tiesa, koks jo stilius, architektas neišduoda, tačiau leidžia suprasti, kad stengtasi išlaikyti vientisumą. Aišku viena – namuose dominuoja klasikiniai motyvai. Tai rodo baldai, spalvos, įvairūs stilingi interjero akcentai: šviestuvai, užuolaidos, kiti daiktai.

Ilgiau pabendravus su architektu supranti, jog būsto šeimininkui prie širdies klasikinis stilius. Modernumo, kuriam nėra griežtų taisyklių, T.Gecas ne itin mėgsta. Architektas ne sykį pabrėžė, kad modernumas yra laikina. „Šiandien modernus interjeras gražu, o rytoj – jau pabodęs ir pasenęs. Nemėgstu kurti laikinų dalykų – tai manęs nė kiek nežavi”, – paaiškino Tomas.

Architektas įsitikinęs: klasikinis stilius suteikia namams prabangos ir kuria jaukią aplinką. Be to, šis stilius, kaip joks kitas, yra geriausiai patikrintas laiko. „Tai istorija, natūralumas, tikrumas, ne butaforija. Įvairios detalės, jų gausa kuria namų erdvės jaukumą ir suteikia šilumos. Svarbiausia – nebijoti interjero detalių gausos. Tinkamai viską suderinus tarpusavyje galima „išpešti” neblogą rezultatą”, – šypteli T.Gecas.

Pasakodamas apie interjero kūrybos procesą architektas prasitarė, jog daugeliui estetinių sprendimų namuose įtakos turėjo nuolatinės kelionės po saulėtąją Italiją. Daugiausia itališkų motyvų yra pirmame namo aukšte. Antrasis labiau amerikietiško būsto modelis. „Neslėpsiu – mano namuose tikrai galima įžvelgti trijų skirtingų šalių kultūrų motyvus, galima sakyti, išėjo puikus lietuviško, itališko ir amerikietiško stiliaus mišinys”, – namų interjerą apibūdino T.Gecas.

Svečiuojantis architekto namuose žavi ne tik būsto stilistika, bet ir tai, kaip ir kokiomis priemonėmis menininkas jos siekė. Anot jo, itin svarbu rasti ne tik gyvenamosios vietos charakterį, bet ir įžvelgti ryšį tarp namo išorės ir vidaus. Tai atlikus atsiranda pirminis impulsas tolesnei kūrybai. „Planuojant erdves svarbu atkreipti dėmesį į langų kryptį. Jei mėgstate pasilepinti ryto saule, vadinasi, miegamojo ir virtuvės langai turi būti nukreipti į rytus. Jei ne, tuomet į vakarų ar net šiaurinę pusę”, – patarimų negailėjo architektas.

LŽ pasiteiravo T.Geco, jeigu būtų galimybė kurti namų interjerą iš naujo, ar viską darytų taip pat, gal kai ką keistų? Ilgai nedvejojęs menininkas atšovė: „Nors šiuose namuose gyvenu beveik metus, tačiau iki šiol neaptikau nė vieno trūkumo. Vadinasi, sukūriau tokią aplinką, į kurią visada norisi grįžti”, – tikino architektas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.