Gyventojams apie nekilnojamojo turto mokestį

Klausimas. Gyventojas turi nekilnojamąjį turtą (pvz., butą), kuriame gyvena ir jo nenaudoja komercinėm reikmėm. Tačiau Valstybės įmonės „Registrų centras” Nekilnojamojo turto registre (toliau – NT registras) nurodyta, kad šis turtas yra komercinės paskirties. Ar reikia gyventojui mokėti nekilnojamojo turto mokestį (toliau – NT mokestis)?

Atsakymas. Taip, šiuo atveju gyventojas privalo mokėti NT mokestį, nes komercinės paskirties nekilnojamasis turtas apmokestinamas NT mokesčiu, o turto paskirtis nustatoma, remiantis duomenimis, nurodytais NT registre.

Klausimas. Ką daryti, jei NT registre nurodyta nekilnojamojo turto paskirtis neatitinka faktinio šio turto naudojimo (pvz., turtas naudojamas kaip gyvenamosios paskirties, o užregistruotas kaip komercinės paskirties)?

Atsakymas. Gyventojas turėtų kreiptis į Valstybės įmonę „Registrų centras” su prašymu pakeisti tokio nekilnojamojo turto paskirtį.

Jei, pakeitus NT registre turto paskirtį, gyventojui nelieka prievolės mokėti NT mokesčio, tai šis mokestis nebemokamas nuo to mėnesio, kurį paskirtis buvo pakeista, ir šis faktas užfiksuotas NT registre.

Pavyzdys. Gyventojas turi butą, kuriame gyvena. Šis butas anksčiau naudotas komercinėm reikmėm ir NT registre užregistruotas kaip komercinės paskirties. Vadinasi, gyventojas nuo 2006 metų sausio 1 dienos už jį turi kasmet mokėti NT mokestį. Tačiau gyventojas kreipiasi į Valstybės įmonę „Registrų centras”, ir pagal jo prašymą 2007 metų lapkričio mėnesį buto paskirtis NT registre pakeičiama į gyvenamosios paskirties. Todėl gyventojas nuo 2007 metų lapkričio mėnesio (įskaitytinai) neturi už šį turtą mokėti NT mokesčio.

Klausimas. Kokia tvarka gyventojai turi mokėti NT mokestį?

Atsakymas. Gyventojai NT mokestį moka už kalendorinius metus iki kitų metų vasario 1 dienos. Pavyzdžiui, už 2007 metus mokestis turi būti sumokėtas iki 2008 metų vasario 1 dienos. Iki to paties termino turi būti užpildyta ir pagal gyvenamąją vietą Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikta deklaracijos forma KIT711 (deklaruojant nekilnojamąjį turtą už 2007 metus ir vėlesnius laikotarpius). Jei nekilnojamasis turtas dar nedeklaruotas už 2006 metus, tai už šį laikotarpį turi būti pateikta deklaracijos forma KIT701.

Papildoma informacija skelbiama internetinėje svetainėje adresu: www.vmi.lt (skyrelis: „Duomenų bazės” – „Mokesčių informacijos centro konsultacinės medžiagos duomenų bazė” – „Dokumentai”) bei nemokamu Mokesčių informacijos centro numeriu 1882.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.